Félelem a sötétben

 In Lélek és pszichológia

félelem a sötétbenAz alvás két csoportba sorolható: alvás gyors szemmozgással (REM ciklus), és alvás szemmozgás nélkül (non-REM ciklus). A non-REM típusú alvás négy szakaszra osztható. Az éjszakai sötéttől való félelem a non-REM típusú alvás 3. és 4. szakaszában jelentkezik, körülbelül a gyermek elalvása után 90 perccel.

A sötéttől való félelem különbözik a rémálmoktól, amelyek a REM típusú alvás során jelentkeznek.

A sötétségtől való félelem egyik sajátos jellegzetessége, hogy a gyerek éjszakáról éjszakára sírásba tör ki. Ez több ijesztő epizódban nyilvánul meg, ami kihatással lehet az egész család életére.

Körülbelül a gyerekek 1-6%-a szenved hasonló problémáktól. Úgy a lányok, mint a fiúk áldozatául eshetnek, azonban többnyire serdülőkorukra kinövik.

A sötétségtől való félelem okai:
• stresszes események
• láz
• kevés alvás
• az idegrendszerre kihatással lévő gyógyszerek

A sötétségtől való félelem tünetei:

Az alvás alatti félelemnek, a gyakori sírás mellett más jelei is lehetnek:
• gyors szívdobogás
• szapora légzés
• a sötétségtől való félelem epizódjai közti izzadás.

A rémálmoktól eltérően, a sötétségtől való félelemben szenvedő gyerek nem emlékszik, miről álmodott és miért sírt, sőt másnap reggel azt sem tudja, hogy az éjszaka folyamán zokogott.

Ezek a tünetek általában 90 perccel elalvás után törnek rá a gyerekre. A gyerek az ágyban fekve kiabál, sír, azt a látszatot kelti, hogy ébren van, látszólag zavart, nem reagál a külvilágra, nem beszél és nem észleli szülei jelenlétét. A gyerek hempereghet az agyában, akár le is gurulhat, nem hallgatva szülei nyugtatgatására.

Egy epizód általában 1-2 percig tart, de akár 30 perc is eltelhet, mire a gyerek lenyugszik, álomba merül. Ha egy epizód során felébred, csak részletekben emlékszik a vele történt eseményekre, reggelre pedig teljesen elfelejti azokat.

Mikor kell orvoshoz fordulni?

A gyerek alvási problémái a szülők többségének fejfájást okoz az első éveiben. A gyerekek legalább felénél ez a helyzet elmérgesedhet, és orvosi segítségre is szükség van.
• a három és fél évnél kisebb gyerekeknél egyszer egy héten jelentkeznek a sötétségtől való félelemmel járó rohamok
• a nagyobbaknál 1-2 alkalommal havonta.

Recommended Posts

Start typing and press Enter to search