Ezerarcú kór, SM betegek ezer arca – pályázati felhívás

 In Közérdekű információk, hírek

A sclerosis multiplex a fiatalkorban jelentkező leggyakoribb, gyógyíthatatlan neurológiai betegség. Ezerarcú kórnak hívják, mert tünetei attól függően változnak, hogy az agynak és a gerincvelőnek melyik részei, milyen mértékben és ütemben károsodnak. Az SM betegek egy részére gyors leépülés vár, mások nehézségekkel ugyan, ám évtizedeken át együtt élhetnek a betegséggel, törekedve a teljes életre. Mindezt szeretnénk képekben megjeleníteni, ezért a Sclerosis Multiplexes Betegek Országos Egyesülete (SMBOE) és a Magyar Újságírók Országos Szövetsége (MÚOSZ) Fotóriporterek Szakosztálya – a Biogen Idec Hungary Kft. támogatásával – fotópályázatot hirdet.

 

Pályázók köre

A pályázaton bárki indulhat: a profi kategóriában professzionális fényképészek, fotóriporterek, amatőr kategóriában betegek, családtagok, nővérek, orvosok, hobbi fotósok munkáit egyaránt várjuk. Nevezési díj nincs. A pályázati részvételt nem befolyásolja, hogy a képek megjelennek-e előzetesen médiában vagy sem.

 

A képek témái

Olyan alkotásokat várunk, amelyek rávilágítanak arra, miként változtatta meg az SM a betegek és családjaik életét, milyen nehézségekkel küzdenek a mindennapok során az érintettek, miben jelentenek támaszt a sorstársközösségek. A pályázat fókuszába nem állítunk egyetlen témakört, de elvárjuk, hogy az SM valamely aspektusa szempontjából releváns terület elevenedjen meg.

? Portréképek (múlt és jövő az SM árnyékában)

? A mozdulatok értéke (mobilitás, mozgáskorlátozottság, aktív cselekvés)

? Korlátok és kihívások (akadálymentesítés, illetve hiánya, mindennapi nehézségek)

? Sorstársakkal közösen (közösségek segítő és megtartó ereje)

? Kórházi talpra állás (orvos-beteg kapcsolat, nővér-beteg kapcsolat)

 

Díjazás

A profi kategóriában induló alkotók között 300 ezer forint összértékű pénzjutalmat, az amatőr kategóriában 200 ezer forint összértékű pénz- és tárgyjutalmat ítél oda a zsűri. A jutalmak nettó összegek, a kiíró vállalja, hogy a jutalmak után megfizeti azok adóvonzatát is. A fotók létrejöttét segítő legaktívabb, illetve legeredményesebb SM betegszervezetek munkáját is honorálja a kiíró.

 

Technikai feltételek

A felvételek hagyományos és digitális technikával egyaránt készülhetnek, azonban a végső képet JPG formátumban várjuk. Minimális képméret amatőr kategóriában 4 megapixel, profi kategóriában 8 megapixel. Egy szerző maximum 5 képet küldhet be. A képek lehetnek egymástól független, önálló fotók és fotósorozat is.

 

Pályázatok beküldése

Pályázni a 2012. március 27. és 2012. május 15. között készült alkotásokkal lehet, a pályázatok beérkezésének határideje 2012. május 15. éjfél. A pályázatnak tartalmaznia kell a szerző nevét és elérhetőségét, a fotó címét, a kép készítésének dátumát. A képeket a 2012fotopalyazat@gmail.com címre várjuk.

 

Eredményhirdetés

2012. május 30-án, az SM Világnap hazai központi rendezvényén a beérkező fotókból készült válogatásból szabadtéri kiállítást rendezünk Budapest belvárosában. A képeket később más civil és szakmai rendezvényeken is tervezzük bemutatni.

 

Kapcsolat az SM betegekhez

Az SM betegek betegszervezetei az ország egyik legjobban szervezett civil közösségei, a fővárosban és sok megyében is működnek önálló helyi betegklubok, egyesületek, amelyek segíthetik a kapcsolatfelvételt. A pályázatról valamennyi betegszervezetet, továbbá az SM betegeket kezelő neurológiai osztályokat, neurológus szakorvosokat és SM nővéreket is értesítjük, kérve, hogy legyenek partnerek abban, hogy minél több fotó elkészülhessen. A fotósoknak csaknem az egész ország területén segíteni tudunk kontakt emberekkel. Betegszervezetek és a területi vezetők közvetlen elérhetősége: www.smboe.hu/tagszervezetek

 

Személyiségi és szerzői jogi kérdések

Pályázni kizárólag a pályázó által készített pályamunkával lehet. A pályázatra való jelentkezést egyben nyilatkozatnak tekintjük arról, hogy a beküldött kép vagy képek megfelelnek a pályázati kiírás tartalmi követelményeinek, valamint nem sértenek személyiségi jogokat, a fotókon felismerhető módon látható szereplők hozzájárulásukat adták a fotók közzétételéhez. A pályázó szavatolja, hogy a képek feletti szerzői jogok tulajdonosa, a képek SMBOE általi felhasználása nem sérti harmadik fél jogait, s hozzájárulását adja ahhoz, hogy az SMBOE és partner szervezetei a képeket – a fotópályázat díjazásától függetlenül – további kötelezettség és korlátozás nélkül felhasználhassa, rendezvényeken és kiadványaiban bemutathassa. A szervező személyiségi vagy szerzői jogi jogvitákban semmilyen felelősséget nem vállal.

 

További információk

B. Papp László programmenedzser: (06-30) 261-8789, 2012fotopalyazat@gmail.com

Sclerosis Multiplexes Betegek Országos Egyesülete: www.smboe.hu

Magyar Sclerosis Multiplexes Betegekért Alapítvány: www.msmba.hu

 

Ván Ágnes

Sclerosis Multiplexes Betegek

Országos Egyesülete (SMBOE)

Dr. Csépány Tünde

SMBOE

Orvos Tanácsadó Testület

Bánkuti András

MÚOSZ

Fotóriporterek Szakosztálya

A fotópályázat támogatója:

biogen_idec


Recommended Posts

Start typing and press Enter to search