Gyógytornák SM (sclerosis multiplex) betegek számára

 In Egészség és életmód

Hosszú és viszontagságos út vezette őket addig amíg elfogadták, megértették és pozitívan szemlélték állapotukat, de miután a gyógyszeres-, és mozgásterápiájuk elkezdődött és mindennapjaik ezáltal rendeződtek, már egész más hangulattal indultak neki a napjaiknak! Bemutatom mik azok a mozgásterápiás lehetőségek amikkel az izomműködés és izomállapot fenntartható, illetve az egyensúly és koordináció javítható!

 

A terápia kezdete

A legfontosabb általában az állapotfelmérés. Az SM több fajtáját különböztetjük meg aszerint, hogy milyen lefutású a betegség. Vannak fellángolás szerűen jelentkező tünetek, és vannak olyan folyamatos romlással járók, amelyek lassabban, vagy drámaibban ugyan, de rontják az állapotot. A betegség nagyon sokféle, mert a neuronok mielinhüvelyét támadja meg, ezáltal különböző helyeken kezdődhet, így nagyon változatos tüneteket is okozhat.

Mivel az SM betegség az orvostudomány jelenlegi állása szerint nem gyógyítható, ezért olyan mozgásterápiát javasolt felépíteni és kidolgozni amely fokozatosan épül fel, kiegészíthető, változatos és a funkciók javításához a legmegfelelőbb. Az általános állapotot figyelembe véve a következő tornasorból épül fel általában a gyógytorna:

Tornasor

– átmozgató torna

– légzőtorna

– alsó végtag átmozgatás, kondícionálás

– törzsizom átmozgatás, gerinctorna

– nyak-, válltorna

– egyensúly és koordinációs gyakorlatok

– járógyakorlatok (járásminta gyakorlása, egyensúly javító gyakorlatok)

– szobakerékpár

– lépcsőzőgép

– masszázs

 

Személyre szabott tornák

A fent felsorolt tornagyakorlatok személyre szabottan épülnek fel a Páciens tornájához, természetesen a fokozatosság elvét tartva szem előtt. Ami nagyon fontos a gyógytornában, hogy megtanítsuk a Pácienst az izmaival újra kapcsolatba lépni, és újra úgy végezni és begyakorolni a mozgásokat, hogy azok a lehető leginkább kontroll alatt legyenek. Mivel a betegség az ingerületvezető neuronokat támadja meg, ezért arra is kell törekednünk, hogy a kiesett funkciókat, izmokat valamely másik izomcsoporttal, vagy mozgással helyettesítsük.

Az egyensúly mindegyik lefolyású SM-nél romlik, így erre nagy hangsúlyt fektetünk! Van hogy komoly szem-, illetve látás problémával jár, vagy kezdődik a tünet együttes, ezt figyelembe kell venni a tornáztatásnál, mert az egyensúly és koordináció zavara a látótér problémájából is adódhat! A törzsizom erősítése nagyon fontos feladat, mert a Beteg az egyensúlyvesztés és az izomműködés csökkenés miatt a törzsizmaiból sokat veszít. Ez tovább fokozódhat, ha kerekesszék szükséges a továbbiakban.

 

Segédeszközök

Állapottól függően a kapaszkodók, botok, vagy járókeret esetleg kerekes-szék használata válik aktuálissá. Ezek használatának megtanítása a terápia része lehet, fontos arra törekedni, hogy az adott segédeszközzel a lehető legjobban közlekedjen a Páciens, illetve hogy a legtöbb mindennapi teendőt tudja ellátni!

Végezetül megjegyezném, hogy a betegség lefolyásától és támadási területétől függetlenül a sclerosis multiplex-szel élő Betegek mind pozitív, lendületes és tiszta személyiségek. Sokan, sokfelé azt gondolják, hogy ez a kórkép leterít, elnehezít és a test rabjává tesz. Nekem volt szerencsém azt tapasztalni, hogy az SM-s pácienseim mind életet kedvelő, társasági, vidám emberek és ahhoz is elég erősek, hogy felül emelkedjenek az Õket ért megrázkódtatáson.

Köszönöm nekik a közös munkát és a kitartásukat!

 


Pap Andrea Egészségkalauz

Recommended Posts

Start typing and press Enter to search