Egészséges táplálkozás gyerekeknek

 In Táplálkozás és diéta

gyerek egészésges táplálkozás
A gyerekek, különösen a kicsik, mindig olyan ételeket esznek, melyek rendelkezésre állnak otthonukban. Éppen ezért kell szigorúnak lenned, ami a megvásárolt élelmiszereket illeti, vagyis azokat az ételeket, melyeket az asztalra helyezel vagy ízelítőnek használsz. Ajánlott figyelembe venni a  következő, egészséges táplákozással kapcsolatos tanácsokat:

• Használj gyümölcsöket és zöldségeket napi gyakorisággal, amikor ételt vagy harapnival készítesz, és szolgáld fel a gyereknek körülbelül 5 alkalommal naponta, amit készítettél.

• Szolgálj fel gyümölcsöt és zöldséget minden étkezéskor. Alakítsd úgy, hogy az egészséges harapnivalók mindig legyenek a gyerek szeme előtt, gyümölcsöket és zöldségeket kínálva, melyek alig várják, hogy el legyenek fogyasztva. Az egészséges finomságok csoportjába sorolható még: a csökkentett zsírtartalmú joghurt, mogyoróvaj és zeller, gabonakeksz és sajt.

• Próbáld meg úgy elkészíteni az ételt és harapnivalókat, hogy sovány húst tartalmazzanak, de más fehérjében gazdag összetevőket is, mint a hal, tojás, bab és mogyoró.

Válassz megfelelően, ami a gyerek táplálékát illeti, fogyasszon kenyeret és gabonapelyhet, mivelhogy mindkettő tartalmaz rostokat.

Korlátozd a zsírbevitelt, sült ételek kerülése által. Helyette főzz egészségesen, válassz inkább grillezett húst vagy párolt ételeket. Válassz csökkentett zsírtartalmú vagy zsírmentes tejtermékeket.

• Korlátozd a gyorséttermi  falatok és a csökkentett tápanyagtartalmú ételek, mint a sültkrumpli vagy cukorka fogyasztását. Ennek ellenére, nem kell kategórikusan megtiltani a gyereknek, hogy a kedvenceiből fogyasszon. Magyarázd meg neki, hogy ezek olyan termékek csoportjába sorolhatóak, melyeket csak néha szabad fogyasztani. Így a gyerek nem fogja annyira hiányát érezni.

• Korlátozd a cukortartalmú italok fogyasztását, mint a szénsavas italok vagy gyümölcslé. Ösztönözd inkább, hogy vizet és csökkentett zsírtartalmú tejet fogyasszon.

A legjobb módszer annak érdekében, hogy meggyőzd a gyereket az egészséges táplálkozásról az, hogy te, ti is étkezzetek egészségesen. A gyerekek hajlamosak a felnőttek példáját követni. Biztos lehetsz benne, hogy ameddig gyümölcsöket és zöldségeket fogyasztasz, és nem rajongsz a csökkentett tápanyagbevitelű élelmiszerekért, a megfelelő üzenetet fogod átadni.

Ne teremts konfliktusokat az étellel szemben!

Könnyű egy igazi konfliktust kiváltani az étel körül. A jó szándékú szülők tárgyalnak a gyerekkel, vagy akár zsaroláshoz folyamodnak annak érdekében, hogy a gyerek egészséges ételeket fogyasszon, de ott, a szemük láttára. Létezik egy hatékonyabb stratégia is. Ellenőrizd bizonyos értelemben a gyereket, és korlátozd a házban rendelkezésre álló ételek változatosságát.

A gyerek egyedül kell eldöntse, hogy éhes vagy sem, mit választ az ételekből, melyeket az asztalra helyeztél, és mikor lakik jól. A szülők ellenőrzik az ételeket, melyeket el fog fogyasztani a gyerek.

Íme, néhány tanács:
• Szolgáld fel a fő ételeket egy fix program szerint. Nem probléma, ha esetleg a gyerek elutasítja az étkezést, mivelhogy pontosan tudod a következő étkezés időpontját.
• Ne kötelezd a gyereket, hogy mindent megegyen a tányérból. Ha ily módon cselekszel, ösztönözni fogod a gyereket, hogy ne vegye tudomásul a telítettségi érzést.
• Ne próbáld a gyereket étellel zsarolni vagy jutalmazni. Ne használd díjként a desszertet abban az esetben, ha mindent megesz.
• Ne alakítsd át az ételt olyan módszerre, mellyel szeretetedet mutatod ki. Ha ezt akarod kimutatni, nyújts neki többet az idődből, vagy mondj neki szép szavakat.

Recommended Posts

Start typing and press Enter to search