Egészséges-e a szója?

 In Táplálkozás és diéta

Egészséges-e a szója?

A szóját pár éve csodaszerként kezdték emlegetni, manapság pedig egyre többet hallunk ennek ellenkezőjéről. Sokan elhitték, hogy a szójatermékek nemcsak egészségesek a gyermekek és felnőttek számára, de egészségesebbek is, mint az állati eredetű tejtermékek, mint a tehén- vagy a kecsketej. Azonban a kutatások előrehaladtával, minél több információ látott napvilágot a szójával kapcsolatban, annál vitatottabbá vált, hogy egészséges-e vagy sem.

Szójaszármazék majdnem mindenben készítményben megtalálható, még egyes úgynevezett “egészséges” élelmiszerekben is. A fő termék a szójatej, ami minden élelmiszerboltban, sokféle ízben kapható, de a szójaszósz, a szójaliszt, a szójapástétom és a hús helyett fogyasztott szójakocka vagy szójaszelet is igen nagy népszerűségnek örvend. A csecsemőknek és kisgyerekeknek készült ételek egy része is szójaalapú, vagy legalábbis nyomokban tartalmaz valamilyen szójaszármazékot.

 

szójabab
A szójabab egy Kelet-Ázsiában honos hüvelyes zöldségnövény

 

Szója pro és kontra – viták kereszttüzében

A szója a mai napig egészséges élelmiszerként él a köztudatban, azonban az utóbbi időben egyre több biológus, mezőgazdász és orvos jutott más következtetésre. Milyen érvek szólnak a szója mellett és milyen ellenérveket sorakoztatnak fel a kutatók?

Rendkívül gazdag ásványi anyagokban és vitaminokban. Található benne vas, foszfor, magnézium, kálcium és kálium is, illetve B vitaminokat és E vitamint is tartalmaz. Mindemellett a szójában nincs koleszterin és nagy mennyiségben tartalmaz lecitint. A lecitin segít lebontani a zsírokat, bizonyítottan jótékony hatással van a máj és az agy működésére. Ösztrogénszerű hatása is van, amely egyes kutatások szerint hozzájárul az emlődaganat kockázatának csökkentéséhez is.

Ha ennyi pozitív tulajdonsága és jótékony hatása van, akkor miért tartják mégis ártalmasnak szóját?

Bármennyire is meglepően hangzik, de alig néhány évtizede nem tartották emberi fogyasztásra alkalmasnak, hiszen a szója nyers állapotban “mérgező”. Olyan toxikus vegyületeket tartalmaz, amelyek csupán hőkezeléssel és erjesztéssel csökkenthetőek vagy szüntethetőek meg. Ezek a toxinok gátolják az emésztést és a hasznos tápanyagok felszívódását a szervezetben, gátolják a növekedést, a benne található haemagglutinin nevű toxin pedig vérrögképző hatásáról ismert. A szójában phytic-sav található, amely jelentősen gátolja az alapvető ásványi anyagok felszívódását a szervezetbe, mint például a cink, vas, magnézium, kalcium és mangán. A szójában található növényi ösztrogén egyes kutatások szerint károsítja a szöveteket, illetve kellemetlenül megzavarhatja és felboríthatja a menstruációs ciklust.

A szója kérdése tehát napjainkban ellentmondásos és vitatott: egyesek úgy tartják, a benne található fehérje egyenértékű az állati eredetű fehérjékkel és számos hasznos, egészségvédő tulajdonsága van: erősíti a csontokat, magas a vitamin és ásványi anyag tartalma, enyhíti a menopauza kellemetlenségeit stb. Ezzel szemben mások negatív kampányt folytatnak ellene, azt állítva, hogy a szója ártalmas toxinokat és rákkeltő anyagokat tartalmaz. Az igazság pedig valahol félúton van…

A fent említett káros összetevők nagy része azonban elbomlik az erjedés hatására. Ha csupán a pozitív tulajdonságait szeretnéd élvezni, akkor kizárólag organikus, fermentált szóját fogyassz! A gyerekek esetében lehetőség szerint kerülni kell a szója és a különféle szójatermékek nagymértékű fogyasztását, mivel számos kutatás bizonyította, hogy negatív hatással van a csecsemők is kisgyermekek immurendszerére és a belső nemi szervek fejlődésére. A felnőtteknek is célszerű fokozottan odafigyelni a szójafogyasztásra – kizárólag ellenőrzött alapanyagból készült, fermentált szójatermékeket érdemes fogyasztani. A génkezelt, vagyis genetikailag módosított szója helyett pedig válaszd az organikusat (ez csupán az Európai Unión kívülről importált, különféle szójaszármazékokat tartalmazó termékek esetében fordulhat elő)!

 

szójaszósz
A szójaszósz az ázsiai konyha alap ízesítőszere
Recent Posts

Start typing and press Enter to search