A Család Napja

 In Ünnepek és szokások

A család komoly egészségmegőrző szereppel bír, ez az oxitocin hormonhoz köthető, ami a bizalmi pilléreken nyugvó, fizikai kapcsolatok révén is termelődik. Hál’ Istennek hazánk a leginkább családbarát ország Európában, ám a gyermekvállalási kedv realizálódása mégis elmarad a tervezettől.

Az ENSZ nyilvánította a családok világnapjává május 15-ét, azzal a céllal, hogy ezen a napon a társadalom legfontosabb intézményére és pillérére, a családra irányuljon a figyelem. A Családok Nemzetközi Napja 1994. óta létezik.

A család intézménye és Magyarország

Az egyedül élők aránya sajnos nálunk is növekvő tendenciát mutat: a népszámlálási adatok szerint 2011-ben 1,3 millióan éltek egyszemélyes háztartásban. Ebben a számban sajnos nagy része van a fiatal korosztály “elszinglisedésének” is. A szinglik nagyrésze azonban nálunk kényszerszingli, azaz nem célja az egyedüllét.

Nemzetközi felmérések igazolják, hogy Magyarország a legcsaládbarátabb ország Európában. Ez azért nagy szó. A gyermekvállalási kedv sem rossz más országokhoz viszonyítva – míg az európai fiatalok általában 1-2-t, a magyar fiatalok 2-3 gyermeket terveznek. Sajnos ennek realizálódása csak 1-2 gyermek. Ennek valószínűleg az oka részben az, hogy nem érzik a fiatalok biztosnak a munkahelyüket, nincs megfelelő létbiztonság, nehéz az állandó lakhatást megoldani, és sokaknál nincs biztos hátteret adó nagyszülői segítség a kitolódott nyugdíjkorhatár és szülési kor miatt.

Sok családnál, főként a nőknél a család és a munkahely összehangolása is gondot okoz. Kevés a családdal járó életmódot, életritmust, teendőket toleráló munkahely, illetve a rugalmas munkavégzést való támogatás. A családbarát munkahelyeket illetően élen jár Hollandia, Ausztrália, Új-Zéland. Sajnos az atipikus foglalkoztatásban a lista végén kullog hazánk: például elég alacsony nálunk a részmunkaidős foglalkoztatás is – (2012-es adatok szerint) mindössze 4,5%, szemben az EU-s 18,5%-kal.

Az édesanyák munkalehetőségeinek, munkakörülményeinek javítása mellett a gyerekek megfelelő intézményi (bölcsődei, óvodai) elhelyezésének fejlesztése is nagyon fontos lépés a gyermekvállalási kedv javításának útján. Hasonlóképpen lényeges az otthonteremtési támogatások fejlesztése és a biztos megélhetés, munkavállalás segítése is.

Házasság vagy élettársi kapcsolat

A felmérések adatai szerint az élettársi kapcsolatokban kevesebb gyerek születik, mint a házasságokban. Ez azért van, mert az élettársi kapcsolat a legtöbbeknek a “próbaegyüttélésről”, a szabadság megtartásáról szól, ami értelemszerűen maga után vonja sok esetben a visszafordíthatatlan felelősséggel járó gyermekvállalás elodázását is.

A házasságkötések száma évek óta csökken hazánkban is, a válások száma viszont nő. De más országok viszonylatában a magyarok még mindig sokkal házasságpártibbak. Hozzátesszük, nálunk is lazul a házasság iránti elközelezettség: 2009-ben a megkérdezettek 52%-a gondolta úgy, hogy a gyerekek számára mindegy, hogy szülei élettársakként vagy házastársakként élnek együtt. Sajnos azonban a tények nem ezt igazolják – az élettársi kapcsolatok ugyanis háromszor bomlékonyabbak a házasságokhoz képest.

A családban való lét egészségesebb

A kutatások szerint a család komoly egészségmegőrző szereppel is bír. A jelenség az oxitocin hormonhoz köthető, ami szorongásoldó hatással bír. (Ez a hormon minden bizalmi pilléren nyugvó, fizikai kapcsolat hatására felszabadul az emberi szervezetben.) A nők esetében 1,5x, férfiaknál 2,5x nagyobb az esély, hogy megélik a 65. életévüket, ha családban élnek, mint ha egyedül. A gyermekkel való jó viszony pedig 4x nagyobb túlélési esélyt biztosít az adatok szerint.

Programok a Család Napon

A család fontosságát hangsúlyozó programokra az ország legtöbb pontján lehet számítani. Tájékozódni programajánló oldalunkon is lehet.

Fotó: Dreamstime

 

Recommended Posts

Start typing and press Enter to search