Apák napja

 In Ünnepek és szokások

Ezen a világnapon a család másik tartó pillérét, az édesapát ünnepeljük. De szól ez a nap a nagypapákról, dédpapákról is. Magyarországon az Apák napja június hónap 3. vasárnapjára esik.

Az apukák napja  időpontja országonként rendkívül változó. Világszerte egyre népszerűbb, de Magyarországon jelenleg még nincs igazán nagy kelete. Más országban, például az Egyesült Királyságban jóval nagyobb népszerűségnek örvend, mint itthon. A boltokban rengeteg kedves témába vágó meglepetést lehet kapni az alkalomra, hasonlóképpen, mint itthon az Anyák napja előtt. Angliával kapcsolatos érdekesség még, hogy ott 9 hónappal az Anyák napja előtt van az Apák napja.

Az Apák napja története

Az édesapákat, nagypapákat a 20. század eleje óta ünneplik az Apák napja világnapon. Egy amerikai hölgy (Sonora Smart Dodd) nevéhez fűződik a kezdeményezés. Édesapja egyedül nevelte fel őt és 5 testvérét. Eredetileg apja halálának évfordulójára (június 5.) akarta szervezni, de végül június 3. vasárnapja lett a jeles nap. Ez a nap 1910-ben június 19-ére esett. Az Apák napját – mint ünnepet – hivatalosan Richard Nixon ismerte el.

Apa csak egy van

Ez a nap legyen tényleg az Apukák napja! Szóljon róluk! Kedveskedjünk együtt gyermekünkkel nekik valamilyen jelképes aprósággal, vagy egy olyan gesztussal, amivel – tudjuk -, hogy kellemes perceket okozunk neki. De a legértékesebb, legtartalmasabb ajándék mégis az, ha ezt a napot az egész család együtt tölti.

Apák napi ajándék ötletek:

  • Költsünk át egy kedves anyák napi versikét, ha nagyon kreatívak vagyunk, írhatunk is egy családra szabott versikét Apa számára. Majd ezt megtaníthatjuk a gyermekünknek.
  • Ha van otthon egy kisebb doboz, vonjuk be egy dekoratív csomagolópapírral, vágjuk körbe pár fotót a gyerekekről, ragasszuk fel a dobozra (díszíthető bármivel még – levonókkal, kivágott pillangóval, gombbal stb.) – ez majd funkcionálhat iratrendezőként, vagy tolltartóként Apa íróasztalán, dolgozósarkán. A készítésben segédkezhetnek a gyerkőcök is.
  • Fűzhetünk a gyerekekkel egy kabala kulcstartót gyöngyből, vagy horgolhatunk is. Rárakhatja a lakáskulcsos kulcscsomóra vagy a kocsikulcs kulcstartójára is.
  • Készíthetünk egy kedves videót, és elküldhetjük neki e-mailben. Ez egyfajta meglepetésként is szolgálhat, ráadásul maradandó.
Recommended Posts

Start typing and press Enter to search

Apák napi kreatív ajándék ötletek