Csak a pénz miatt vagy velem?

 In Családi élet, párkapcsolat, hobbi - kérdések

Megdöbbentő eredménnyel zárult egy nemrégiben elkészült reprezentatív felmérés, ugyanis kiderült, hogy az európai párok 15%-a pénzügyi okok miatt marad párkapcsolatban.

Az Intrum Justitia 21 országra kiterjedő, 22 400 európai lakos részvételével elvégzett felmérése izgalmas képet mutat arról, hogy vajon mi lehet az oka annak, hogy olyan sok pár marad együtt annak ellenére is, hogy kapcsolatuk éve óta megromlott. A felmérés szerint az érzelmeket, illetve azok hiányát háttérbe szorítja az a tény, hogy ha megoszlanak a költségek, akkor az élet bizony jóval olcsóbb, hiszen a lakhatás, rezsi és egyéb költségek nem egy emberre hárulnak.

Ezen a téren teljes az egyetértés a férfiak és nők közt, ugyanis a férfiak és a nők ugyanolyan arányban gondolják úgy, hogy az anyagi helyzet akadályozza meg a szakítást.

Az eredményekből egyértelműen látszik az is, hogy a francia, svájci és portugál párok maradnak leginkább együtt azért, mert a szakítás költséges lenne. A francia párok több mint egyharmada (37%) a szerelmi kiábrándulás költségvonzata miatt marad párkapcsolatban, őket követik sorban a svájciak, ahol a párok 30%-a, illetve Portugália, ahol minden negyedik pár (24%) vallotta ezt.

Magyarország esetében a megkérdezettek 13%-a marad együtt érzelmek nélkül a párjával, pusztán anyagi megfontolásból. Hazánkban, a többi európai országhoz hasonlóan, a legfiatalabb, 18-24 éves korosztály 14%-a úgy gondolja, érdemes pusztán anyagi okok miatt együtt maradni volt szerelmükkel. Ezzel egyébként a 25-34 évesek és a 35 év felettiek is hasonló arányban értettek egyet.

De vajon kik gondolkoznak a legszélsőségesebben? A francia fiatalok és az idősebb svéd párok. A Szajna partján ábrándozó párok több mint fele, 56% nyilatkozta, hogy pénzügyi okokból marad meg a párkapcsolatában. Jó hír azonban, hogy anyagias világunkból még nem haltak ki teljesen az érzelmek; az idősebb, 50 év feletti svéd párokat ugyanis a szerelem tartja össze, itt csupán 4%-ukat motiválja a pénz a párkapcsolatban maradásra.

Végül, íme, 5 tipp a háztartás pénzügyeinek kézben tartásához, ami remélhetőleg a szerelem megőrzéséhez is hozzájárul majd:

  1. Vásárlás előtt tedd fel magadnak a kérdést: valóban szükségem van rá?
  2. Soha ne írj alá szerződést úgy, hogy a rögzített feltételeket nem olvastad el és nem értetted meg.
  3. Mindig olvasd el az apró betűs részt is, és kerüld el a többletkiadást azzal, hogy időben teljesíted a kifizetéseket.
  4. Ha fizetési ütemtervet dolgoztál ki, tartsd magad hozzá.
  5. Ne söpörd szőnyeg alá az esetleges pénzügyi problémáidat, hanem kérj tanácsot minél hamarabb, és törekedj arra, hogy kézben tartsd a gazdasági helyzeted feletti irányítást.
Recommended Posts

Start typing and press Enter to search