Az óra tanulása

 In A gyermekek fejlődése, nevelése

óra
Tanítsd meg óvodáskorú gyermekednek az óra használatát, hogy egyedül is meghatározhassa a pontos időt.  Magyarázd el neki, miért fontos megtanulni az óra használatát. Mondd neki, hogy az óra segít az embereknek rendezetten elkezdeni és befejezni a tevékenységeket.

A gyerekek mindkét típusú óra használatát (analóg és digitalis) meg kell tanulják. 

Hány óra van?

Magyarázd el, hogy a kis mutató a pontos órát mutatja, a nagy pedig a perceket, a digitalis óra pedig csak számokat ábrázol. Magyarázd el a gyereknek, hogy az emberek jobban be tudják osztani idejüket, ha tudják, hány óra.

Tanítsd meg neki, hogy az óra egy folyamatos pályagörbét követ, vagyis körbe-körbe jár. Ezt mutatsd is meg neki az ujjaddal, egy nagyobb óra mutatóját követve és magyarázd el neki, hogy a számok hogyan növekednek. Mondd gyermekednek, hogy ő is használja az ujjait az óra mozgásának követése érdekében.

Bizonyosodj meg, hogy gyermeked ismeri a perceket, és tudja, hogy ezeket hogyan kell számolni. Magyarázd meg neki, hogy bár a nagymutató (amely a perceket mutatja) a hármasnál van, tulajdonképpen csak 15 perc telt el egy bizonyos órából.

Egy óra vay rajzlap segítségével mutass különböző helyzeteket és kérdezd meg tőle, hogy mennyi időt mutat az óra. Ezután kérd meg, hogy állítson be különböző órákat a házban.

Használj úgy digitális, mint analóg órákat, mivelhogy mindegyik más logikát igényel. Mikor gyermeked megkezdi az első osztályt jó, ha már tisztában van az idő fogalmával és ismeri az óra használatát.

Recommended Posts

Start typing and press Enter to search