Apák napja a nagyvilágban

 In Egyéb

Bár az apák napja még nem olyan elterjedt, mint az anyák napja, ez is fontos családi ünnep, és egyre többen ünneplik Magyarországon is. Az apák napja Magyarországon minden év június harmadik vasárnapján van, és bár számos országban ünneplik, nem mindenhol ugyanúgy és ugyanabban az időpontban. Bemutatjuk, hogy milyen apák napi szokások vannak, miben különbözik az apák napja ünneplése az egyes országokban.

Apák napja Magyarországon

Magyarországon az apák napját 1994-ben honosították meg a Borsod megyei United Way mozgalmának kezdeményezésére. Mivel Magyarországon viszonylag új ünnepnek számít, sokan vannak, akik még nem is tudnak az apák napja létezéséről. A médiában évről évre egyre többet beszélnek erről az ünnepről, egyre több apák napi rendezvényt szerveznek, a cégek is igyekeznek apák napi ajánlatokkal, kedvezményekkel kedveskedni ezen a napon. Akik ünneplik az apák napját azok általában saját készítésű ajándékokkal kedveskednek az édesapáknak, nagypapáknak, keresztapáknak, közös programot szerveznek erre a napra, és együtt töltik az időt.

USA

Az apák napja, mint világünnep az USA-ból terjedt el. 1909-ben, Sonora Smart Dodd kezdeményezte az apák napja megünneplését, mikor egy anyák napi rendezvényen vett részt. Az ő édesapja egyedül nevelte fel őt és testvéreit, mivel édesanyjuk meghalt szülés közben. Sonora Smart Dodd sokat kampányolt az apák napja ünnepléséért, és az USA egyre több államában kezdték ünnepelni, de csak 1972-ben ismerte el hivatalos ünneppé Richard Nixon elnök.

Brazília

Brazíliában augusztus második vasárnapján tartják apák napját, Szent Joachim, Szűz Mária édesapja tiszteletére. A gyerekek üdvözlőkártyákkal és köszönőlevelekkel köszöntik az édesapákat.

Spanyolország, Portugália, Olaszország

Spanyolországban az apák napját március 19-én, Szent József (San José) napján tartják, ahogy Portugáliában és Olaszországban is.  Mária férje, József megtestesíti a szerető férj és apa képét, és a katolikus hagyományban József a munkások, a kádárok, a kocsigyártók, a tímárok, a jegyesek, az ifjú házasok, a haldoklók védőszentje.

Valenciában egy másik ünnep is kapcsolódik március 19-éhez, a Las Fallas, ami egy több napos ünnepsorozat, de a csúcspontja március 19-én éjszaka van.  Ezt az ünnepet Szent József, az ácsok védőszentjének tiszteletére rendezik.Az egész olyan, mint egy hatalmas szilveszteri buli karnevállal, felvonulással, petárdákkal, és örömtüzekkel.

Valencián kívül a gyerekek felköszöntik édesapjukat. Vannak, akik reggelit készítenek számukra, és az ágyba viszik az apukáknak. A kisebbek kézműves alkotásokkal kedveskednek. A család együtt tölti az időt, közösen elmennek étterembe.

Svédország, Norvégia, Izland

A skandináv országokban november második vasárnapján tartják az apák napját, vagy ahogy ők hívják a Fars Dag-et. Gazdasági okok miatt rakták ezt az ünnepet novemberre, mert ez november tipikusan egy gyengébb hónap, és gondolták apák napi ajándék vásárlások növelni fogják a forgalmat novemberben.

Németország

Németországban húsvét utáni 40. napon, azaz áldozócsütörtökön , Jézus Krisztus mennybemenetelének napján (Christi Himmelfahrt) tartják az apák napját. Ez a nap Németországban munkaszüneti nap, így van lehetőség az ünneplésre.

A fiatal férfiak egyfajta beavatási szertartáson esnek át apák napján, amin nem feltétlenül csak apák vehetnek részt. Baráti társaságok, munkatársak, sporttársak verődnek ilyenkor össze. A program általában közös italozás, evés, mulatozás, éneklés, kiabálás.

A férfiak ezen a napon szívesen tartanak kocsma túrát, ahol sorban meglátogatják kedvenc helyeiket, sörkerteket. Sokan mennek a szabadba, italokkal, és ételekkel teli hátizsákokkal, vagy kézikocsikkal, amik a sörös rekeszek és a szállításában segítenek, és helyet biztosítanak a hangszóróknak, amik a mulatozáshoz a zenét biztosítják.

Thaiföld

Thaiföldön december 5-én tartják az apák napját, a 2016-ban elhunyt IX. Ráma thaiföldi király születésnapján. Halálakor a világ legrégebb óta hivatalban lévő államfője volt, egyben a thai történelem leghosszabb ideig regnáló uralkodója. Apák napján a regnáról király beszédet mond, és a gyerekek kánna virággal köszöntik édesapjukat, nagyapjukat.

Ausztrália és Új-Zéland

Ebben a két országban szeptember első vasárnapján, azaz a tavasz első napján ünneplik apák napját. Azért választottak szeptemberi dátumot, mert a többi hónap, amikor a legtöbb országban tartják az apák napját, márt zsúfolt volt más ünnepekkel. Általában üdvözlőkártyákkal és ajándékokkal köszöntik az édesapákat.

Recent Posts

Start typing and press Enter to search