A calici vírus

 In Egészség és életmód

A calici vírus mostanában sok ember életét nehezíti meg. Az egyik fő probléma a vírussal kapcsolatban, hogy az ember többször is áteshet a vírus okozta hasmenéses tüneteken, tekintettel arra, hogy a vírusnak számos variánsa van, hasonlóképpen az influenzavírushoz. Ez az oka annak, hogy a betegség ellen tartós védettség nem alakul ki. A calici vírus járvány egy-egy országon, kisebb-nagyobb területen könnyedén végigsöpörhet. Ezt élhetjük át napjainkban hazánkban. A fertőzés gyakran egészségügyi intézményekben lép fel, hiszen ilyen helyeken a vírus könnyen terjed. Ugyancsak jellemző, hogy évről-évre tengeri hajóutakon tör ki calici vírus járvány, tehát a nyaralások során fokozottan kell figyelni a higiéniás szabályok betartásra.

A fertőzés kiváltó oka értelemszerűen maga a calici vírus, amely már nagyon kis mennyiségben képes betegséget okozni. A szervezetbe emberről emberre terjedve, közösen fogyasztott ételek útján, hányó betegektől belélegezve fertőzhet. Terjedését a nem megfelelő higiéniás körülmények elősegítik.

Mivel a vírus fertőző dózisa nagyon alacsony, azaz tüneteket már minimális számú kórokozó is kiválthat, a betegség megelőzése, elkerülése nagyon nehéz akkor, ha azt már valaki behurcolta egy közösségbe; a kézhigiénia betartása persze kulcsfontosságú.

A gyerekek és felnőttek, férfiak és nők fogékonysága között érdemi különbség nincs. Kis öröm az ürömben, hogy a betegség legtöbb esetben enyhe lefolyású, önmagától gyógyuló betegség, emiatt a betegek orvoshoz sem feltétlenül fordulnak problémájukkal. Másrészt az orvosoknak nem kötelező a panaszosok székletét calicivírust kimutató vizsgálatra küldeniük, a fertőzéseket nem kell jelenteniük. Ebből viszont az is következik, hogy a járványügyi laboratóriumoknak is csak becsült adataik lehetnek. Pontos információk egyedül azokról a megbetegedésekről vannak, amelyek egy-egy iskolát, egészségügyi intézményt vagy szociális otthon érintenek.

Pedig a fejlett labordiagnosztikai módszerek ma már lehetővé teszik, hogy a laboratóriumi munka újabb és újabb területei váljanak teljesen automatizálttá. Egyetlen gépen fut végig több, korábban manuálisan végzett folyamat. Így jelentősen csökken a hibák száma, nő a mérések pontossága, a laborok munkájának hatékonysága, végső soron a betegek biztonsága.

Recent Posts

Start typing and press Enter to search