A védooltások elonyei is hátrányai

 In Csecsemők és újszülöttek

Gyakori mellékhatások, rejtélyes szövődmények

Napjainkban egyre többet lehet hallani a kötelező védőoltások negatív hatásairól. Számos városi legenda, történet és tudományos tanulmány látott napvilágot, melyek mint az oltások hátrányairól és a mesterséges immunizálás mellékhatásairól számolnak be.

A gyermekorvosok és más szakértők szerint azonban aggodalomra semmi ok, hiszen védőoltások hiányában ezek a fertőző betegségek kialakulásának kockázata és veszélyei sokkal nagyobbak, mint az immunizálással járó esetleges szövődmények, vagy olyan kellemetlen mellékhatások, mint a beadást követő oltási reakció. Ezek a mellékhatások minden esetben kezelhetők, de célszerű gyermekedet hamar orvoshoz vinni, amint a tünetek jelentkeznek, mert akár még kellemetlenebb szövődményekhez is vezethetnek. Ezeket az enyhébb vagy akár komolyabb mellékhatásokat általában az oltóanyagban található idegen fehérje váltja ki, amelyik vivőanyagként szolgál, illetve több injekció egyidejű beadása is okozhat hasonló reakciót.

A védőoltások gyerekek imunizálását és immunrendszerük megerősítését hivatottak elősegíteni a különböző fertőző betegségekkel szemben. Az utóbbi évtizedekben az orvostudomány hatalmas lépéseket tett, és a védőoltásoknak köszönhetően ma már nem találkozhatunk olyan gyermekkori betegségekkel, mint a kanyaró vagy TBC.

Sok szülő nincs tisztában egy esetleges járvány következményeivel egy közösségre nézve, hiszen ma már nem is ismerik azokat a betegségeket, amelyek ellen védelmet nyújtanak ezek az oltások. Ennek egyik következménye az, hogy sok esetben inkább a mellékhatásokra és a védőoltások beadatásának elkerülésére koncentrálnak. Az érv a legtöbb esetben ugyanaz: még mindig nem ismertek a ma alkalmazott védőoltások hosszútávú és az elkövetkező generációkra gyakorolt hatásai. És valljuk be, ebben talán van is némi igazság… Ennek ellenére napjainkban a védőoltások jelentik az egyetlen megoldást számos súlyos betegséggel szemben, ezért ez a legtöbb, amit ebben az esetben egy szülő megtehet gyermeke védelmében.

 

védőoltások

 

Mit tehetsz gyermeked egészsége érdekében?

Mit tehetsz te, mint szülő gyermeked védelme és egészségének megőrzése érdekében? Először is azt kell megértened, hogy az orvosok többsége miért ragaszkodik a védőoltásokhoz és miért kötelező ezek bedatása.

Elsősorban magát a gyermeket védik meg számos súlyos lefolyású fertőző betegséggel szemben. Másod sorban pedig egy gyermek hamar kiszakad a szűk családi körből – bölcsődébe, óvodába, majd iskolába – vagyis közösségbe kerül. A fertőző betegségek hamar terjednek, gyermeked könnyen válik ezen betegségek hordozójává, ha nem kapta meg kicsi korában a megfelelő védőoltásokat.

Minden kötelező védőoltásnak megvan a megfelelő időpontja, amikor azokat be kell adatni a kicsiknek. Ezek nagyban függenek az oltás tipusátol és minden esetben évekig tartó kutatások és kísérletezések következtében lett megállapítva a leginkább megfelelő időszak. Van, amelyet rögtön születése után megkap a baba, és olyan is, amelyet csak általános iskolás korában.

 

A védőoltások alóli mentesség

Magyarországon a kötelező védőoltások beadatását közegészségügyi érdekből törvények szabályozzák. Ezek alól átmenetileg vagy véglgesen mentességet a kezelőorvos rendelhet el, de kizárólag különleges esetekeben. Általában erre akkor kerül sor, ha a gyermek egészségi állapotát vagy meglévő betegségét a védőoltás valamilyen formában előreláthatóan károsítaná. A védőoltás megtagadásának szankciói lehetnek.

Több szülő is igényel hasonló mentességet gyermeke számára, melynek hátterében különböző okok húzódnak meg. Számos rémtörténetet hallani a ma alkalmazott védőoltások esetleges mellékhatásairól, hatástalanságáról, a jogok megsértéséről és olyanok is vannak, akik egész összeesküvés elméleteket képzelnek a kötelező oltások hátterébe. Természetesen ezek a szélsőséges nézetek leginkább egyedi esetek. Ezek a szülők legtöbb esetben a homeopátiát, gyógynövényes gyógyászatot és a táplálkozásterápiát jelölik meg, mint az immunizálás alternatívái.

A szülők legnagyobb többsége megérti a védőoltások szerepét és fontosságát, és az országos program keretén belül immunizálja gyermekét. A gyermekorvosoknak kötelességük teljes körű és megnyugtató információkkal és tájékoztatással szolgálni a szülőkben felmerülő kérdésekkel kapcsolatban.

Recommended Posts

Start typing and press Enter to search