A szupertermékenység okozhat ismétlődő vetélést

 In Érdekességek a nagyvilágból

A szupertermékenység okozhat ismétlődő vetélést

A southamptoni Anna Hercegnő Kórház és az utrechti Egyetemi Orvosi Központ orvosai hat normál termékenységű nő méhéből vettek mintát, valamint hat olyan nőéből, akik már többször átestek vetélésen.

Az így nyert méhsejteket laboratóriumi körülmények között úgy helyezték el, hogy a lehető legjobban imitálják a méhben lévő viszonyokat, majd jó és gyenge minőségű embriókat tettek a közelükbe. Megfigyelték, hogy a normál termékenységű nőktől származó méhsejtek csak a jó minőségű embriók irányában kezdtek el növekedni, mintegy kinyúlva értük, hogy segítsék beágyazódásukat, miközben figyelmen kívül hagyták a gyenge minőségű embriókat. Ezzel szemben azoknak a nőknek a sejtjei, akik már többször átestek vetélésen, mind a jó, mind a gyenge minőségű embriók felé növekedtek.

Sok érintett nő bűntudatot érez amiatt, hogy testük egyszerűen kilöki a terhességet. Mi azonban azt fedeztük fel, hogy ez nem azért lehet, mert nem tudják kihordani, hanem azért, mert szupertermékenyek lehetnek, hiszen olyan embriókat is elfogadnak, amelyek normális esetben nem ágyazódnának be” – magyarázta Nick Macklon, a kutatók egyike.

A PLoS ONE című online tudományos portálon ismertetett elmélet szakértők szerint nem minden vetélést magyaráz meg, és további tesztek szükségeses igazolására.

 


MTI – 2012. augusztus 24.

Recommended Posts

Start typing and press Enter to search