A kisbaba beszéde a mozgás

 In Közérdekű információk, hírek

A kisbaba beszéde a mozgás

Magzati mozgások

A fogantatás pillanatától kezdve közös életet élünk rejtetten fejlődő gyermekünkkel. Gondolatainkat, élményeinket, érzelmeinket megfogalmazzuk és elmondjuk babánknak, de testünk is mesél neki változásain, mozdulatain keresztül. Elég csak arra gondolnunk, hogy mennyire más testünk tónusa, mozgásunk minősége, amikor örülünk, oldottak vagyunk, mint amikor fáradtak, lehangoltak. Üzeneteinkre és állapotainkra a kisbaba már jóval korábban válaszol a maga nyelvén, mint azt gondolnánk.

A hétvége során a kisbabák önkifejezésével, első nyelvével: a mozgással ismerkedhetünk meg. A magzati mozgásfejlődés főbb állomásait bejárva a magzati lét néhány jellemző állapotát élhetjük át várandós kismamák által is könnyen végezhető mozgás- és figyelmi gyakorlatok segítségével.

A magzati mozgások megtapasztalása révén megélhetjük a szavak nélküli, jelenlétünkön és figyelmünkön keresztül létrejövő kapcsolatot. E mély és intenzív összehangolódásnak nemcsak az édesanya és gyermeke, hanem az édesapa is részesévé válhat, hiszen ezt a nyelvet mindannyian beszéltük egykor.

Az összehangolódáson túl ezek az élmények a születés utáni időszak együttlétének megalapozásához: az empatikus szülő-gyermek kapcsolat, a kommunikáció és az együttműködés kialakításához nyújtanak fontos támpontokat.

 

Csecsemőkori mozgások

A magzati és csecsemőkori mozgások nem csak azért fontosak, hogy a gyermek idővel megfelelő mozgásügyességgel rendelkezzen, hanem értelmi, érzelmi és szociális fejlődése szempontjából is jelentős szerepet játszanak. Ezek a mozgások fontos idegrendszeri kapcsolatok kiépüléséhez nyitják meg az utat és egyúttal az idegrendszer érettségének is mutatói.

A mozgások időbelisége, sorrendisége mellett azok minősége is fontos, mivel a korábban megjelenő mozgásminták képezik a következők alapját – például a fejfordítás meghatározó eleme lesz a hasról hátra fordulásnak, majd a gurulásnak, később a mászásnak, és végül a járásnak.

A csoportmunka középpontjában a mozgások minőségi oldalának megismerése áll: megtanuljuk, mire érdemes figyelni az első életév során. Megismerkedünk továbbá olyan gyengéd, egyszerű fogásokkal, melyekkel az esetleges kisebb elakadásokban segíthetünk babánknak. Ilyen lehet például a fektetési helyzet kialakítása, támasz adása, speciális érintések vagy simogatás.

A csoportfoglalkozás szakmai anyaga az amerikai The School for Body-Mind Centeringben oktatott mozgásfejlődési ismeretekre épül, melynek középpontjában a magzati mozgásszerveződés és a születés utáni mozgás- és tudati fejlődés kapcsolata áll.

 

 

Perinatus Alapítvány

Recommended Posts

Start typing and press Enter to search