A gyerekszoba

 In A gyermekek fejlődése, nevelése

gyerekszobaA gyerekszobának együtt kell ,,nőnie” a gyerekekkel, a személyiségét kell tükrözze és kielégítenie sajátos igényeiket. A szoba, ahol alszik egy menedéket  kell jelképezzen a számára. Legyen szó saját gyerekszobáról vagy olyanról, amelyet megosztanak a fiú vagy lány testvérrel, ez a helység a csend oázisa kell legyen, ahol szabadon érzi magát, függetlenül attól hogy épp olvas, leckét ír vagy játszik a barátaival.

Mivel ez az a hely, ahol alszik, öltözik, játszik, olvas, tanul és szórakozik, próbáld meg úgy berendezni a gyerekszobát, ahogy a személyisége és az ízlése megkívánja. Ahogy a szobát berendezed függ valószínüleg attól is, hogy milyen az anyagi helyzeted, de az rá fordított időtől és a képzelőerőtől is. És persze függ az társadtól is!

Alapfogalmak a gyerekszobáról

A gyerekszoba funkcionális és rendezett kell legyen, kényelmes és vidám. Egy biztos hely, éles sarkok nélkül, rossz elektomos dugaljok nélkül, biztonságos ablakokkal és olyan ajtóval amit nem lehet kulcsra zárni, ilélteve a gyermek korának megfelelően, de olyan tér amit könnyen át lehet alakítani amint a gyerek növekszik.

Jegyezd meg, hogy a gyerekek többsége szeretné, hogy a szoba velük együtt ,,növekedjen”. A változtatások lehetnek egyszerűbbek vagy komplexebbek, de bizonyosan igény lesz rá, a következő szakaszokban: 2 – 5 évesen, 6 – 8 évesen, 9 – 12 évesen és kamaszkorban. Cseréld a berendezést és a bútorzatot ahogy a hely és az idő megengedi.

Hely minden játéknak és minden játékot a helyére

Kérd meg a gyermekedet, hogy szedje össze a holmiját miután azokat használta: így önállóságra készteted. A gyermek lesz az, aki ellenőrizni fogja a saját szobáját, a tért és a funkcionalitást egyaránt. Így, miután a kisgyerek növekszik és meghatározza a takarítási szabályokat a lakásban, logikusnak fog tűnni számára hogy törődjön a saját szobájával.

Jó megoldást jelentenek a polcok, kis szekrények és fogasok, hogy megtanulja helyére rakni a személyes dolgait. Egyes gyerekek szértszórtabbak és figyelmetlenebbek a renddel kapcsolatosan, de mindannyian értékelik ha meg van adva számúkra a lehetőség, hogy saját maguk rendezzék el a dolgaikat.

Eszközök és tanácsok a berendezéshez

A raktározási rendszer (szekrények, dobozok, stb.) könnyen elérhető, kényelmes és színes kell legyen. Ahogy növekedik a gyermek, úgy a raktározási helynek is növekednie kell.

Az olyan fiókok amelyeket egymásra lehet rakni, műanyag ládák, a játékoknak szánt kosarak és dobozok a legajánlottabb kellékek a játékok és a kézimunkákhoz használt szerszámoknak a raktározásához. Ha nem áttetszőek akkor címkézze fel őket nagy betűkkel vagy színes rajzokkal.

Használjon a könyveknek, cd-knek, játékoknak és társasjátékoknak, könyvszekrényt és polcokat a falra fogatva.

A gyerekszoba bútorai

Az a bútor amelyet átlehet rendezni a legjobb választás a gyermek igényeinek kielégítésére, amint az növekszik. Például, vannak olyan bölcsők amelyeket át lehet alakítani kisággyá és egyes csecsemőknek szánt kiságyakat át lehet alakítani felnőtt ággyá.  Az elemes bútor szintén jó választás, mert át lehet alakítani mikor szükség van rá.

Az emeletes ágy a nagyobb, 6 – 7 éves gyermekeknek ajánlott, melynek felső emeletét bitonságosabbá teheted egy korlát vagy falemez segítségével.

Ha egy fiókos komódot használ a gyermek ruháinak, használja az alsó fiókokat a napi használatra szánt ruháknak és a felsőket meg a más évszakokra szánt ruháknak.

Ahogy nő a gyerek…

Ahogy a gyermek felnőtté válik, ajánlatos több szabadságot adni neki a szoba berendezése szempontjából. A szoba tükrözheti a személyiségét és ugyanakkor rendezett is lehet.

Lehet hogy neked nem fog tetszeni ahogy kinéz az ágy a szoba közepén, vagy a fekete függönyök, de a gyermek jobban fogja magát érezni, ha megengeded számára az olyan berendezést ami neki tetszik az ő kis kuckójában. Egyébként a gyerekek többsége hamar megunja a sötét színeket.

Recommended Posts

Start typing and press Enter to search