A gyerekek és a számítógép

 In A gyermekek fejlődése, nevelése

Miért foglalja le a gyerekeket a számítógép?

A kutatások azt igazolják, hogy az újabb generációk teljesen más személyiséggel rendelkeznek, mint mi, annak idején. A mai gyerekek sokkal gyorsabban dolgozzák fel az információkat és másképp reagálnak az új dolgokra. Ez annak köszönhető, hogy a modern technológia, amelyben felnőnek, többféleképpen veszi igénybe az agykapacitásukat (vizuálisan, auditívan stb.). Így gyorsabban azonosulnak, és nyitottabbak az új dolgokra.

Gyermekeink sokszor maradnak egyedül a számítógép előtt és gyakran érdektelennek tartják azt, ami iskolával és tanulással kapcsolatos, mert nem értünk meg valamit: mások, mint mi voltunk gyerekkorunkban. Azok a tanítási elvek, nevelési módszerek és eszközök, amelyekkel mi meg voltunk szokva, nem tartják már a lépést az ő tanulási ritmusukkal, nem ösztönzi őket a tanulásra, egész egyszerűen nem illik bele az életstílusukba. Tulajdonképpen a módszerekben van a hiba. Erre pedig létezik megoldás.

 

gyerek a szamítőgép előtt

 

Hogyan viszonyulj a gyerek és a számítógép kapcsolatához?

Az első dolog, amit tehetsz, hogy útmutatásokat adsz gyermekednek a számítógéphez és a programokhoz, amelyeket szeret és amelyek lekötik őt. Tudnod kell, hogy a számítógép előtt eltöltött idő hasznos is lehet a gyerek számára – sok játék tanulságos és fejleszti készségeit. Azután pedig mutass neki olyan programokat, amelyekben kedvezően ötvöződik a tanulás és a szórakozás lehetősége, ugyanakkor felkelti érdeklődését és igénybe veszi intelligenciáját, így a gyerek egyszerre tanul és játszik is.

Az elektronikus formában feladott leckék arra késztetik, hogy sokkal többet üljön a számítógép előtt, hasznosan eltöltve azt az időt. Az ott megjelenő figurák felkeltik érdeklődését, belevonják egy kis történetbe, így ő gyakorlatilag egyedül tanul. Ezek az otthoni oktatási programok útmutatást adnak neki, leellenőrzik megoldásait és kijavítják esetleges hibáit, megmutatva neki, hogy melyik részét nem sikerült elsajátítania az adott leckének.

Természetesen, ez nem azt jelenti, hogy hagyjuk mindig egyedül őket a számítógép előtt, hiszen ha a gyerek használja az Internetet, számos veszély fenyegetheti. A legjobb tanács talán az, hogy egyszerűen merüljünk mi is bele, gyermekünkkel együtt a tanulásba!

Recommended Posts

Start typing and press Enter to search