5 mítosz az egészséges táplálkozásról

 In Táplálkozás és diéta

1. mítosz: minden gyümölcs egyformán egészséges

gyümölcsök A gyümölcsök édes íze kiváló desszert helyettesítőt képvisel, de a magas víztartalom nem fog telítettség érzetet adni – ha fogyni szeretnél vagy csak megtartani súlyodat, fogassz gyümölcsöket mérsékelten.

A legegészségesebb gyümölcsök azok, melyek kevés cukrot és sok rostot tartalmaznak, mint például a grapefruit, mely ezenfelül zsírégető enzimeket is tartalmaz. Az alma kevés kalóriát és zsírt tartalmaz, de tartalmaz rostokat, melyek telítettségi érzetet biztosítnak a számodra. Egy másik jó választás a banán, mely szintén tartalmaz rostokat és egyben könnyen ehető is.

Ezen kívül tudatában kell lenned a ténynek is, hogy sok gyümölcs be van permetezve különböző növényvédő- és gombaölő szerekkel. Mosd meg jól a gyümölcsöket fogyasztás előtt!

 

2. mítosz: nagy ívben kerüld el a gyorséttermeket!

hamburgerSok gyorsétterem követte figyelmesen a felhívást és egy sor egészségesebb ételt is hozzátett a már létező menühöz. Inkább térj át a vegetáriánus salátára, mert véget értek azok a napok, amikor csak sültkrumplit és zsíros hamburgereket szolgáltak fel. Sok új menü között megtalálható az aranyburgonya, grillezett csirke szárnya vagy akár az édes kukoricacső is. De ezen menüt is meg kell érteni – vigyázz a kalóriákra, a telített zsírtartalmú öntetekre és mindig ellenőrízd a sótartalmat is.

Például, a burgonya nagyon jó vitamin- és ásványianyag forrás és csak 150 kalóriát tartalmaz. De gyakran öntetekkel van felszolgálva, mint a vaj, tejföl vagy különböző szószok, melyek sok kalóriát és zsírt adnak hozzá. Próbáld kerülni ezeket az önteteket és maradj az egyszerű sültkrumplinál. Ez érvényes a sajtra és a tejszínes mártásokra is.

 

3. mítosz: a csokoládé nem tesz jót

csokoládéÍgy is van. A csokoládé sok ember által kizárólag édességgé van nyilvánítva, de 30 gramm, egy- két alkalommal hetente, egészséges. Mégis, tudni kell, hogy nem minden csokoládét készítenek egyformán.

A kereskedelmben kapható csokoládé kielégítő lehet, de az esetek többségében, ezek nincsenek egészséges hatással a szervezetre. Az antioxidánsok és a flavanol, melyeket az igazi kakaó tartalmaz, jelentik azt a pluszt, melyek nagy koncentrációban csak a minőségi étcsokoládéban találhatóak. Azon fajta csokoládék egészségesek, melyek legalább 60% kakaót tartalmaznak. Sajnos, a tejcsokoládé és a ferhér csokoládé sem tartalmazza ezeket és rengeteg kereskedelmi édesség tartalmaz túl sok hozzáadott cukrot, zsírt, viaszt és aromákat – tehát olvasd el a címkét a termék megvásárlása előtt.

Egy másik ízletes és egészséges élvezet a házi forró kakaó. Ne hagyd magad becsapni a kereskedelmi forró csokoládéval, mely sok cukrot és kevés kakaót tartalmaz.

 

4. mítosz: a saláta segít a fogyásban

saláta Igaz lehet, de mikor fogyasztottál utoljára egy nagy tál zöld salátát vagy más zöldségeket öntet nélkül? A salátabérok sonkát, kenyérkockákat, sült csirke szárnyakat és kérmes, vastag önteteket kínálnak, ezek pedig nagymennyiségű zsírt és kalóriát tartalmaznak. Másrészt, a zöldség állandó fogyasztása éhségérzetet válthat ki később, ezáltal pedig ismét enni fogsz.

Tehát tartsd észben ezt a szabályt: egy egészséges saláta több fajta zöldségből áll és más összetevőkből, mint a bab vagy mandula.

 

5. mítosz: az alacsony zsírtartalom azt jelenti, hogy nagyobb mennyiséget is fogyaszthatsz

joghurt Nagyon figyelj, amikor ezeket a szavakat látod a termék címkéjén: light vagy zsírmentes. A közhiedelemmel ellentétben, ezek nem feltétlen jelentenek egészséges terméket.

Egyes esetekben, ezen élelmiszerek ugyanannyi kalóriát tartalmaznak mint a normál változat, mivelhogy cukrot adagolnak a zsiradék csökkentése által elvesztett íz helyettesítése érdekében. Több cukor, több kalóriát jelent, ez pedig hízáshoz vezet.

A zsiradékok több formában léteznek, néhány ezek közül egészségesek számodra. Az egyszeresen telítetlen zsír, mely a dióban és olívaolajban található, jótékony hatással van a szívre és egy egészséges diéta lényeges részét képviselik.

Mégis, az adagok ellenőrzése nem tűr ellentmondást. A kulcsot a fogyasztott vs. elégetett kalóriák követése képviseli. A legjobb megoldás? Maradj az ésszerű adagoknál, melyek csökkentett zsírtartalommal és magas tápértékkel rendelkeznek. Például, bölcs megoldás inkább egy maroknyi mandulát fogyasztani, mint egy doboz zsírmentes süteményt.

Recommended Posts

Start typing and press Enter to search