10 kreatív módszer a számok tanítására

 In A gyermekek fejlődése, nevelése


A számok tanítása egyszerű feladat, hiszen a mindennapos tevékenységeket könnyedén át lehet alakítani játékos számolási feladatokká. Akkor a leghatékonyabb a tanulás, ha a gyerek észre sem veszi, hogy  tanul.

1. Számoljátok meg együtt a lakásban lévő tárgyakat!
Gyűjts össze apró tárgyakat a lakásban, pl. gombokat, ceruzákat, hajcsatokat stb. Csoportosítsátok, majd együtt számoljátok meg őket.

2. Játsszatok ugróiskolát!
Krétával rajzolj ugróiskolát az udvaron, ezzel is a számjegyeket gyakorolhatjátok. Mondd ki hangosan a számjegyeket, miközben játszotok.

3. Játsszatok együtt kártyajátékokat!
Találj ki egy egyszerű kártyajátékot! Használjátok a franciakártyának csak a számjegyes lapjait. A gyerekek nagyon szeretik a felnőttes játékokat, és ezen a játékon keresztül nemcsak jól fog szórakozni, de még a számokkal is megismerkedik.

4. Főzzetek együtt!
Vond be gyermekedet is a konyhai munkába! Biztosan nagyon szívesen fog segédkezni a főzésben. Engedd, hogy ő számolja meg, hány kanál cukrot, hány csésze tejet vagy hány tojást tettetek a süteménybe. Mutasd meg neki a receptleírásban, hogy hol tartotok a főzésben, hogy nyomon tudja követni a lépéseket.

5. Olvassatok együtt számolós könyveket!
Vegyetek ki a könyvtárból, vagy vásároljatok gyerekek számára készült számolós könyveket, és kérd meg, ismételje a számokat, miközben te olvasol neki.

6. Játsszatok kincskereső játékot!
Hajtogass össze 10 darab papírlapot. Mindegyik lapra rajzolj bizonyos számú képet, pl: egy halat, két háromszöget vagy három almát. Mindegyikre jegyezd fel, hogy merre keresse a következő kincset. Kezdjétek az egyes lappal és haladjatok a tízes felé. Kérd meg a gyereket, számolja meg a lapon lévő rajzokat, majd olvasd fel neki az utasítást, mely a következő rejtett kincs felé irányít.

7.
Játsszatok a gyermek játéktelefonjával!
Játsszatok a gyermek játéktelefonjával és egy telefonkönyvvel. Kérd meg, hogy rendeljen egy pizzát! Segíts neki leolvasni a telefonszámot, majd benyomogatni a telefonon a számjegyeket. Felhívhatjátok a virágüzletet és rendelhettek a nagyinak egy csokrot. Engedd, hogy haszánlja a képzelőerejét!

8. Játsszatok táblás társasjátékokat!
Játsszatok táblás társasjátékokat, mint például a Ki nevet a a végén. Engedd, hogy ő dobjon, majd számolja meg a pöttyöket a kockán. Majd lépjen ugyanannyit, ahány pöttyöt számolt a kocka megfelelő oldalán.

9. Készítsetek együtt számolós könyvet!
Vásárolj egy füzetet vagy lapokból tűzzetek össze egyet. Kérd meg gyermekedet, hogy mindegyik oldalra rajzoljon egy számot. Majd kérd meg, hogy minden szám mellé rajzoljon ugyanannyi tárgyat (labda, kukac, mosolygós arc stb.), amennyit a számjegy mutat. Készítsetek 10 oldalt, vagy nagyobb gyerekkel akár 20-at is.

10
. Játsszatok kémjátékot!

Nézz körül a szobában, majd mondd a gyereknek: „Látok valamit, amiből két (vagy három) darab van szobában”. Bármi lehet: hangfalak, díszpárnák, festmények a falon stb. A gyermek ki kell találja, melyik az a tárgy, amire gondoltál. Nagyon fogja élvezni ezt a típusú játékot.

Recommended Posts

Start typing and press Enter to search