Hormonmentes fogamzásgátlás

0

Hormonmentes fogamzásgátlás

Egy fogamzásgátló módszer megbízhatóságát számszerűen is lehet mérni az úgynevezett Pearl-index segítségével. Ez megmutatja, hogy egy adott eljárás alkalmazása mellett egy év alatt száz nő közül hány esik teherbe. Minél alacsonyabb a Pearl-indexe, annál biztonságosabb az adott hormonmentes fogamzásgátló módszer hatása.

 

Természetes módszerek – számolás, mérés és odafigyelés

A természetes fogamzásgátlást általában azok a nők alkalmazzák, akik nem szeretnének hormontartalmú fogamzásgátlókat szedni vagy mechanikai eszközökhöz folyamodni. A természetes módszerek Pearl-indexe igen magas (14-35), tehát egy kevésbé megbízható fogamzásgátlási lehetőség.

A naptármódszer és a hőmérő módszer csupán a termékeny időszak meghatározásában különböznek egymástól. Mindkettő csupán a rendszeres ciklussal rendelkező nők esetében alkalmazható és igen alapos odafigyelést igényel, kizárólag összeszokott pároknak ajánlják és azoknak, akik már fontolgatják a gyermekvállalás lehetőségét is. Mindezek ellenére sokan folyamodnak a természetes fogamzásgátláshoz, mivel ezek alkalmazása jár a legkevesebb mellékhatással.

Mindkét módszer azon alapul, hogy a petesejt csupán egy napig képes megtermékenyülni, és a spermiumok sem maradnak termékenyítőképesek 2-3 napnál tovább. A nem kívánt terhesség megelőzhető, ha a pár kerüli a szexuális együttléteket ebben az időszakban.

A naptármódszer csak teljesen szabályos ciklussal rendelkező hölgyek esetében alkalmazható. Az ő esetükben a következő menstruáció előrelátható időpontjából kivonva 14 napot kiszámítható a peteérés várható időpontja, amely előtt és után 2-3 nappal kerülni kell az együttlétet. Ez a módszer alkalmazható a hosszabb illetve rövidebb ciklusú nők esetén is hasonló számítási módszerekkel, azonban a hibaarány ebben az esetben még magasabb.

A hőmérőzés vagy hőmérő módszer hatékonyabb az előzőnél, mivel a termékeny, fogamzóképes időszakokat a hőmérséklet változás és a testben végbemenő változások megfigyelése alapján határozzák meg. Az ébredési alaphőmérséklet a petesejt érésekor először lecsökken, majd kb. 0,5°C-kal megemelkedik. Az ovulációt követő harmadik-negyedik naptól már biztonságosnak számít az együttlét. A módszer kiegészíthető a méhnyak és a hüvelyváladék rendszeres vizsgálatával, amely tovább növeli az eljárás hatékonyságát.

megszakított közösülés vagy ejakuláció nélküli közösülés Pearl-indexe 8-38, szitnén igen magas. Elterjedt fogamzásgátló módszer, azonban nem kellően megbízható módszer. A módszer hatásfoka növelhető kiegészítve spermicid készítmények alklamazásával, illetve a biztonságos periódus számolásával. A megszakított közösülést csak összeszokott pároknak ajánlják illetve azoknak, akik már elgondolkodtak a gyermekvállalás lehetőségén is.

 

Óvszer és pesszárium – férfiaknak és nőknek

Az óvszer (kondom) és a pesszárium (diafragma) hasonló elven működik – mindkettő mechanikai úton akadályozza meg a spermiumok feljutását a méhbe, és ezáltal a petesejt megtermékenyítését.

Az óvszer Pearl-indexe 3-4 (tehát igen alacsony) és az egyetlen fogamzásgátló módszer, amely nem csupán a nemkívánt terhességet előzi meg, hanem védelmet nyújt a nemi betegségek ellen is. Szabályos alkalmazás mellett 97%-os védettséget nyújt és nagy előnye, hogy egyszerű használni és szükség esetén könnyen beszerezhető. A latex sokaknál vált ki allergiás reakciót, azonban az érzékenyek számára létezik az óvszereknek nem allergén, latexmentes alternatívája is. A hatékonyság növelése érdekében az óvszereket ma már spermicid anyaggal is bevonják.

A pesszárium egy a gumiból készült, kupola alakú női fogamzásgátló eszköz, amely szélébe rugalmas gyűrűt helyeznek. Feladata – az óvszerhez hasonlóan – hogy megakadályozza a hímivarsejtek eljutását a méhig. Felhelyezése meglehetősen nehézkes és gondos előkészületeket igényel, ezért ezt a módszert leginkább olyanoknak ajánlják, akik jól ismerik saját testüket és ritkábban létesítenek szexuális kapcsolatot. A diafragmát célszerű valamilyen spermicid (spermaölő) készítménnyel együtt alkalmazni. Mivel egy mechanikus fogamzásgátló eszközről van szó, a szervezet működését nem befolyásolja, azonban nem megfelelő felhelyezés és használat mellett hatástalan. A pesszárium Pearl-indexe 2-18.

 

hormonmentes fogmazásgátló módszerek
Hormonmentes fogmazásgátló módszerek

 

Méhen belüli fogamzásgátló eszközök –  IUD vagy spirál

A méhen belüli fogamzásgátló eszközök használata hatásos és biztonságos, amelynek két típusa ismert. A spirál megakadályozza a spermák szabad mozgását, a megtermékenyülést és a megtermékenyült petesejt beágyazódását, mivel anyagának köszönhetően erre kedvezőtlen körülményeket teremt a méhben. Emellett napjainkban egyre népszerűbb egy másik típus, a hormont is tartalmazó méhen belüli fogamzásgátló eszközök alkalmazása is.

A spirál egy szövetbarát, nem allergizáló rugalmas anyagból készült műanyag eszköz, amelyet egy rézdrót (napjainkban ezüstözött vagy aranyozott) fog körül. Az eszköz felszínéről kioldódó fémionok gátolják a hímivarsejtek mozgékonyságát és megtermékenyítő képességét, illetve a méh nyálkahártyájára gyakorolt hatása révén kedvezőtlen feltételeket teremt a beágyazódáshoz. A szakmai előírásoknak megfelelően spirált már csak olyan nőknek helyeznek fel, akikenk már van legalább egy gyermekük, így a spirál gyakori és elterjedt szülés utáni fogamzásgátló módszernek számít. A felhelyezést számos vizsgálat előzi meg – az orvos rákszűrést végez, illetve kizárja a hüvelygyulladás és más különféle fertőzések lehetőségét is. Ha az eszköz nem okoz semmilyen panaszt, akkor nagyjából ötévente célszerű cserélni, illetve alkalmazásakor rendszeres nőgyógyászati ellenőrzéseken kell részt venni. A spirál Pearl-indexe 0,3-3, hasonló a hormonális fogamzásgátló tablettáéhoz.

 

Spermaölő készítmények – krém, tabletta, kúp

A hüvelyi hormonmentes fogamzásgátló anyagok (spermicid, spermaölő) hüvelybe juttatása egy egyszerűen alkalmazható módszer, biztonsága azonban nem minden esetben kielégítő. Az előírások pontos betartásával azonban kellő védelmet nyújthatnak a teherbeesés ellen és csökkentik a Chlamydia és egyéb nemi úton terjedő fertőzések veszélyét is.

Ezek a készítmények 3-10 órán át nyújtanak védettséget a felhelyezés követően azonnal, azonban minden újabb együttlét előtt újabb adagot kell alkalmazni. A spermaölő készítmények Pearl-indexe 0,7-7, a típusától és az alkalmazási módjától függően. A modern készítmények változatos kiszerelésben kaphatóak - hüvelykúp, tabletta, hab, zselé, vagy kúp formájában. Ez a fogamzásgátló módszer önállóan is használható, de más hormonmentes fogamzásgátló eszközökkel együtt alkalmazva – óvszer, pesszárium – még biztonságosabb.

 

Sterilizációs műtét – a végső megoldás

A sterilizációs műtét végleges, és gyakorlatilag visszafordíthatatlan fogamzásgátló módszer. A nők esetében a petevezeték átjárhatóságát szüntetik meg, férfiaknál pedig az ondóvezetéket kötik el. A beavatkozást csak már három meglévő gyermek vagy 35 évesnél idősebb kor esetén kérhető, a döntést megelőzően pedig nagy körültekintéssel kell mérlegelni a következményeket.

Tetszett? Oszd meg!

Nem engedélyezett a hozzászólás.