Farfekvéses baba és haskeményedés a 30. hétben – kérdés-válasz

0

Farfekvéses baba és haskeményedés a 30. hétben – kérdés-válasz

Kérdés:

Jó napot dr. úr! 30 hetes terhes vagyok és még mindig farfekvéses a babám! És mostanában nagyon sokat keményedik a hasam, lehet koraszülött lesz! Még esténként is keményedik a hasam, de annyira, hogy nem tudok felállni, olyankor mindig ülnöm kell! Mi lehet ennek az oka és mit tehetnék?

Válasz:

Üdvözlöm! A 30. terhességi héten önmagában a farfekvés miatt nem kell idegeskednie.Ez még természetes ebben az időszakban, még spontán megfordulhat a magzat. Akik idegenkednek az orvosi beavatkozástól, azok számára is van lehetőség, hogy elősegítsék a fejvégű fekvés kialakulását. Enkin módszerének sikerét több száz eset bizonyítja. Kivitelezése roppant egyszerű: a kismamának ébren töltött ideje minden második órájában tizenöt percet térd-könyök helyzetben kell töltenie. Közben akár olvasni, rejtvényt fejteni vagy zenét hallgatni is lehet. Így kilencvenöt százalékos az esélye annak, hogy a faros magzat két héten belül megfordul. Ami a keményedéseket illeti, sürgősen keresse fel az orvosát a tanácsadóban, mert szükséges lehet az UH vizsgálaton kivül belső(hüvelyi) vizsgálat is. A méhszáj állapotától és a keményedések gyakoriságától függően akár kórházi felvételére is sor kerülhet. Gondolom, szedi a MagneB6 vitamint (napi 3×2 tabl).

Üdvözlettel:
Dr. Steierhoffer György
szülész-nőgyógyász

Figyelem! A válaszok tájékoztató jellegűek. A CsaládiVilág.hu nem vállal semmilyen felelősséget a válaszok tartalmáért, a megfelelő szakemberrel történő személyes konzultációt nem helyettesíti.

Kérdezz Te is a szakértőktől vagy a CsaládiVilág.hu látogatóktól >> 

Tetszett? Oszd meg!

Mondd el a véleményed!