Biztonságos otthon gyermeked számára

0

biztonságNagy-Brittaniában hetente minden harmadik gyermek halálát konyhai baleset okozza. A legveszélyeztettebb korosztály a 4 éven aluli gyerekek. A legtöbb esetben a nem halálos baleseteket az esések okozzák, míg a legtöbb esetben a halálos eseteket a tűz okozza.

Így tehát, nem kell megvárnod, hogy balesetet történjen ahhoz, hogy biztonságossá tedd az otthonod. Egy jól felszerelt és biztonságosan kialakított térrel már fel leszel készülve amikor a gyermek elkezdi felfedezni a lakást.

Bármilyen balesetmegelőző felszereléseket is lehessen kapni, mégis a legjobb megelőzési módszer a gyermek felügyelete. Nem számít mennyire felszerelkezett vagy, figyelmes kell legyél, hogy elháríts minden lehetséges veszélyt. A gyereket mindig vidd magaddal ha ajtót nyitsz vagy felveszed a telefont.

Alapvető védelem

Bizonyos védelmi intézkedéseket minden szobában alkalmazhatsz. A következő listában olvashatsz azokról a teendőkről amelyeket érdemes betartani:
• takard le a konnektort védődugóval
• tartsd az elosztókat kikapcsolva
• az asztalok és íróasztalok sarkára tegyél puha védősarkot.
• figyelembe kell vegyed azt a veszélyt is, amit bizonyos szemétbe dobott tárgyak jelentenek. Ha kidobsz elemet, gémkapcsot, nájlonszatyrot vagy egyéb, a gyermekre veszélyes tárgyat, akkor tedd olyan helyre ahol nem tudd hozzájutni vagy zárd el olyan szekrénybe amit nem tud kinyitni
• tartsd az írószereket, ollókat, vagy minden egyéb szúrós tárgyat fiókba elzárva.

A tűz jelenti a legnagyobb veszélyt a gyerekre. Azok a gyerekek akik gyufával vagy öngyújtóval játszanak gyakorta okoznak baleseteket. Ha van kandallód, akkor tarts a közelben egy működő oltókészüléket. Ne tegyél olyan tárgyat a kandallóra ami után a gyermek felkapaszkodna. Ha vannak gyerekeid, a kandalló el kell legyen látva védőráccsal. Ahhoz, hogy megvédd a gyermeket az égésektől, válassz olyan nagy védőrácsot amit a falhoz rögzíthetsz.

Soha ne hagyd a gyufát és öngyújtót a gyermek keze ügyébe. A gyerek jelenlétében mindig oltsd és dobd el a cigarettát. Tervezz és gyakorolj be egy menekülő utat egy esetleges tűzveszélyre. Szerelj be tűzriasztó készüléket amit rendszeresen ellenőrizz. Szerelj füstjelző készüléket minden szobába ami a konyha mellett van. Rendszeresen ellenőrizd őket és cseréld az elemet benne amikor szükséges. Egy működő füstjelző 50% – al csökkenti a tűz okozta haláleseteket.

Ne használj zsinóros függönyöket, hogy elkerüld a felakasztásos balesteket. Ha mégis ilyet használsz olyan magasságba kösd meg, hogy a gyerek ne érhesse el.

A nagy üvegfelületekre, mint például a nagy üvegajtókra ragassz színes lehúzósokat, hogy láthatóvá tegyed a gyereked számára. A tolóablakokat mindig felülről nyissuk ki és alólról legyen biztonsági zárja, hogy a gyerek ne nyithassa ki. Az alacsony ablakok ne legyenek nyithatóak 10 cm-nél nagyobbra. A bútorok és minden egyéb olyan tárgy amire felmászhat legyenek távol helyezve az ablaktól.

A szőnyegek alá tegyél csúszásgátlókat. Használj esésgátlót a lépcsőnél, a legfelső és alólról a harmadik lépcsőfoknál. Ez meg fogja akadályozni a gyermeket abban, hogy felmenjen a lépcsőn. Mindig vedd figyelembe a gyermek korát, és az esésgátló amit felhelyeztél a lépcsőre 1 éves korában, 2 éves korában egy kapaszkodó segédeszköz lehet.

Ne hagyj tárgyakat a lépcsőn mert a családtagok megbotlanak benne. A lépcsőket mindig rendben kell tartani, az elszakadt és elhasznált szőnyegeket pedig ki kell cserélni. Győződj meg róla, hogy a korlát nem mozog és, hogy nem lehet felmászni rá. A lépcsőket mindig jól meg kell világítani.

Minden évben több száz gyermeket kezelnek esés okozta balesetek miatt. Amikor a gyerek elindul járni, helyezz biztonsági felszerelést azokra a szobaajtókra ahova a gyermek nem mehet be.

Rejtsd el a kábeleket a bútorok mögé. A nagyobb állólámpák rádőlhetnek a gyerekre, ezért helyezd őket bútorok háta mögé.

Figyelj oda az olyan dolgokra ami oda foghatja a gyerek kezét, mint például a kinyitható szék vagy a vasalóállvány.

Tartsd az elsősegély dobozt elzárva, és győződj meg róla, hogy a bébiszitter megfelelően tudja használni. Győződj meg róla, hogy ne legyen mérgező szer a lakásban.

Az égési sérülések gyakoribbak a kicsi gyerekeknél mint a nagyobbaknál vagy felnőtteknél. Legtöbb esetben az égési sérüléseket a forrázások okozzák (mint a tea, leves, stb.). Tartsd észben, hogy ezek az elkészítés után még 15 percig is forrók. Soha ne kínáld a szoptató anyát forró itallal mert ennek akár egy cseppje is megégetheti a babát és az anyát is.

Tetszett? Oszd meg!

Mondd el a véleményed!