Új fejezet gyermeked életében: az iskola

 In A gyermekek fejlődése, nevelése

(Aktív) pihenés iskola után

Figyelj rá mindig és beszélgess vele az iskoláról. A gyerekek viselkedése és arckifejezése általában könnyen elárulja érzéseiket, mint a harag, félelem, izgalom vagy elégedettség. Mivel a gyerekek élete az iskolában meglehetősen kötött, biztosíts lehetőséget neki, hogy otthon kicsit lazábban tölthesse az idejét. Engedd, hogy kikapcsolódjon, játsszon a szabadban vagy sportoljon. Az olyan délutáni tevékenységek, mint a zeneóra vagy a fociedzés jó választás lehet, azonban arra ügyelj, hogy ne legyen túlságosan megterhelő a programja. Egy fárasztó iskolai nap után gyermekednek pihenésre van szüksége, hogy újult erővel kezdhessen neki a házi feladatoknak.

 

Egy kis szervezés sokat segít

Alakíts ki gyermeked számára egy olyan helyet, ahol zavartalanul tud tanulni. Legyen az egy külön íróasztal a saját szobájában vagy csak egy sarok a nappaliban, a lényeg, hogy csend és nyugalom vegye körül, amikor a leckéit készíti. A megfelelő világításról is gondoskodnod kell, valamint nem hiányozhatnak a szükséges tanszerek és eszközök sem. Amennyire csak lehetséges, a gyermek íróasztala legyen távol a televíziótól vagy más hangforrástól.

A többé-kevésbé szigorú napirend rendkívül fontos gyermeked számára, hiszen ezáltal könnyebben meg tudja szervezni tennivalóit. Mindig igyekezzetek előre megtervezni az elkövetkező egy-két napot, hogy mindenre jusson idő. Neveld önállóságra csemetédet: tanítsd meg arra, hogy hogyan készítse el egyedül a házi feladatát, még az esti órákban készítse elő a másnapi ruháit, ossza be a zsebpénzt amit kap stb.

Tegyél ki egy hatalmas falinaptárat, amelyiken bejelölöd a fontos dátumokat és tennivalókat, hogy könnyebb legyen nyomon követni őket. Az első osztályosok még nehezen birkóznak meg a betűkkel és a számokkal, ezért használhatsz kis jeleket és rajzokat is, amelyek emlékeztetik őt a fontos eseményekre. Ha már tud írni és olvasni, akkor segíts neki, hogy ő maga jegyezze be naptárába az emlékeztetőket, programokat és más kötelezettségeket.

 

Ütemterv a házi feladatokhoz

Az első osztályosok estében meg alacsonyabbak az elvárások, azonban idővel egyre gyakoribbá válik a feleltetések és dolgozatírások előtti pánikhangulat és álmatlanság. Az odafigyelés és a rendszeres ellenőrzés segíthet, hogy a házi feladatok időben elkészüljenek és ne az éjszakába nyúljon a verstanulás. Egy kis rugalmasság természetesen belefér, de legyen meg az az időszak, amikor gyermekednek kizárólag az otthoni tanulásra kell koncentráljon.

A tanulás időpontja összhangban kell legyen a többi délutáni tevékenységgel. Életkortól függően ez több órát is jelenthet, ezért általában az uzsonna- és vacsoraidő közé érdemes ütemezni a leckék megírását és az új ismeretek elsajátítását.

 

Bátorítsd gyermekedet!

Érezted gyermekeddel, hogy figyelsz rá, és minden érdekel, ami vele történik. Ne játszd a tanár nénit, ne taníts meg neki előre olyan ismereteket, amelyeket az iskolában fog majd elsajátítani. Az együtt töltött idő ne állandóan a tanulásról és az iskoláról szóljon. Természetesen, ha gyermeked valamelyik tantárgyból segítségre szorul, adj meg neki minden szükséges segítséget és beszéld meg a pedagógussal a lehetőségeket. Egy kis odafigyeléssel, bátorítással, különórával általában könnyen behozhatóak a lemaradások.

Nem szabad úgy védeni a gyermeket tettei következményeitől, hogy például helyette készíted el a házi feladatot. Ez nagymértékben befolyásolja a gyermek önbizalmát és helytállását az eljövendő kihívásokban. Csemetédnek meg kell tanulnia felelősséget vállalni, hiszen az iskolai siker vagy kudarc sok esetben ezen múlik.

 

iskolakezdés

 

Légy példa gyermeked számára!

Mutasd meg gyermekednek, hogy milyen jó dolog a tanulás! Az érdeklődését és a tudományok iránti kíváncsiságát ösztönözve, segíts neki megszeretni az iskolát. Beszélgess vele, tegyél fel kérdéseket, és hagyd, hogy önálló véleményt formáljon a dolgokról.

Álljon a rendelkezésére sok könyv, játék és ismeretterjesztő anyag. Az iskolában szerzett ismereteket egészítsd ki kirándulásokkal és élményekkel. Hagyd, hogy gyermeked új dolgokat fedezzen fel, és lelje örömét a kihívásokban. A kicsik sokszor észre sem veszik, hogy valójában mennyi mindent tanulnak egy játékos foglalkozás vagy egy állatkerti séta közben.

 

Vegyél részt a gyermek iskolai életében!

Ha tagja leszel a szülői bizottságának vagy önkéntesként teszel valamit az iskoláért, máris beléptél a gyermek világába és te magad is kicsit hozzájárultál az oktatás színvonalának emeléséhez vagy a jövőbeli lehetőségek színesítéséhez. Így nem csak jobban megérted a tanmenetet és a pedagógusok munkáját, hanem te magad is kicsit részesévé válasz az oktatási rendszernek és akár építő javaslatokkal is élhetsz a közösség számára.

Recommended Posts

Start typing and press Enter to search