Hitel és THM – a legfontosabb a tájékoztatás lenne

 In Közérdekű információk, hírek, Szülők, párkapcsolat, családi élet

Bár április elseje óta törvényileg bevezetett THM plafon védi a hitelfelvevőket az irreálisan magas kamatoktól, a lakosság túlnyomó többsége még mindig fél a kölcsönökkel járó költségektől. A Cofidis Hitel Monitor legfrissebb kutatásából kiderül, hogy az emberek roppant tájékozatlanok, a legtöbben még mindig nincsenek tisztában azzal, mit jelent a Teljes Hiteldíj Mutató.

 

Nem hallottak a THM plafonról

Április elsejétől az Országgyűlés a személyi kölcsönök THM-jét az éves jegybanki alapkamat plusz 24 százalékban maximálta. Áruhitelnél 39% + jegybanki alapkamat lehet a Teljes Hiteldíj Mutató. Akár kínaiul is íródhattak volna a sorok, pontosan ugyanannyira nem értené a magyarok túlnyomó többsége. A hitelekkel és pénzügyekkel kapcsolatban ugyanis alapvető tájékozatlanság és ebből fakadó félelmek fedezhetőek fel a lakosság körében – derült ki a Cofidis Hitel Monitor 2012 nyári kutatásából. A hazai 18-69 éves lakosság közel háromnegyede (73%) véli úgy, hogy olyan rejtett költségeket tartalmaznak a hitelek, amelyekkel a hitel felvétele után lehet csak szembesülni; kétharmaduk pedig azt gondolja, hogy kiszolgáltatott helyzetben van az, akinek hitelt kell felvennie.

 

A félelem oka a tájékozatlanság

Megdöbbentő, hogy a tájékozatlanság miatt alapvetően a személyi kölcsönök megítélésén sem változtatott a THM plafon bevezetése, sőt, az előző negyedévi felméréshez képest többen gondolják azt, hogy ilyen hitelhez csak magas kamat mellett lehet hozzájutni (előzőleg ezt a megkérdezettek 59, most 65 százalékuk gondolta).

– Ezek a félelmek az esetek többségében a hitelekkel és a pénzügyekkel kapcsolatos alapvető tájékozatlanságra vezethetők vissza, hiszen az emberek közel kétharmada (62%) elismeri azt, hogy számára átláthatatlanok a különböző hitelkonstrukciók. A tájékozatlanság magas szintjéről árulkodik az is, hogy továbbra is a hazai lakosság negyedéről (25%) mondható el az, hogy nem tudják, mint jelent a THM kifejezés, és mindössze 46 százalék azoknak az aránya, akik biztosak a fogalom jelentésében. Az áprilisi THM plafon bevezetéséről is a lakosság kevesebb, mint fele hallott (47%), és mindössze 30 százalék tudja azt, hogy mit is jelent ez a jogszabály pontosan – magyarázta Holló Bence, a Cofidis Magyarországi Fióktelepének ügyvezető igazgatója. – Ezért a legfontosabb célunk a lakosság korrekt és közérthető tájékoztatása, a félelmek, hiedelmek eloszlatása.

 

Okosabban költünk

A hitelpiacon lassan érzékelhető változás a hitelfelvétel céljában: bár személyi kölcsönt leggyakrabban továbbra is a bevételek és kiadások egyensúlyban tartására, illetve valamilyen másik hitel kiváltására vettek fel, de az előző vizsgált időszakokhoz képest csökkent az ilyen célra személyi hitelt felvevők aránya.

Többen vannak ugyanakkor azok, akik különböző családi eseményekre illetve egészségügyi kezelésre vettek fel hitelt az elmúlt egy évben.

 

Segítség lehet a hitel

A felmérés szerint sokan (42%) elismerik azt, hogy a hitel segítséget jelenthet nagyobb léptékű célok elérésében, és azzal is egyetért a megkérdezettek 36 %-a, hogy ha az ember okosan vesz fel hitelt, és jól kezeli a pénzügyeit, akkor nem kell félnie attól, hogy majd nem fogja tudni visszafizetni. Ám a hitelek általános megítélése továbbra sem pozitív, a lakosság a vizsgált, hitelekkel kapcsolatos állítások közül sokkal inkább egyetért a negatív, hitelellenes állításokkal, mint a pozitív tartalmúakkal.

 

hitel
Számtalan tévhit rögzült a hitelekkel kapcsolatbanFotó: Images Money

 

Biztonsági tartalék megítélése

Úgy tűnik, egyre többen vannak azok, akik a gazdasági és anyagi nehézségek után hisznek a biztonsági tartalékban, félretenni azonban csak kevesen tudnak: A hazai lakosság közel háromnegyede (73%) gondolja azt nagyon fontosnak, hogy egy váratlan esemény esetén legyen az embernek olyan biztonsági tartaléka, amit ilyenkor fel tud használni. Összességében pedig tízből kilenc ember (90%) gondolja azt, hogy fontos egy ilyen tartalék.

 

Készülünk a télre

Azt, hogy egyre több az előrelátó ember, aki szeret előre gondolkodni, az is bizonyítja, hogy a nyár derekán is többen gondolnak a télen várható plusz költségekre. Minden ötödik ember, a megkérdezettek 20 %-a tervez olyan korszerűsítési munkálatokat, melynek köszönhetően várhatóan alacsonyabb lesz majd a fűtésszámlája.

Recent Posts

Start typing and press Enter to search