Tévhit, hogy az árnyék védelmet nyújt!

 In Egészség és életmód

Kalap, napszemüveg és fényvédő krém a társunk a napozásban

A napsütéses órák számának növekedésével bőrünk is egyre nagyobb terheléssel néz szembe, hiszen a káros sugárzás bőrpírt, leégést, bőröregedést, legrosszabb esetben bőrrákot is okozhat. A szakorvos szerint nem kell teljesen megvonni magunktól a napozást, de van néhány szempont, amely betartásával elkerülhetjük a kellemetlenségeket.

Miért van szükségünk napsütésre?

Valójában nem elsősorban napsütésre, hanem D-vitaminra van szükségünk, amely a napfény UVB sugarának hatására a bőrben képződik. Akár fél óra, napon töltött idő elegendő D-vitaminhoz juttatja szervezetünket, amely az egészséges működéshez elengedhetetlen: hozzájárul a kalciumháztartás szabályozásához és a csontok egészséges fejlődéséhez, az immunrendszer megfelelő működéséhez, csökkenti a gyulladásokat, de aktivizálja a sejteket, megelőzi az ekcéma és az asztma kialakulását. A D-vitamint egyébként táplálkozással is pótolhatjuk: a joghurt, a csonthéjasok, a gomba, a máj, a tojás, a halfélék, a spenót is ideális forrás.

Miért lehet káros is a sok napsütés?

„Az emberi szemmel látható fénynél kisebb hullámhosszú az ultraviola sugárzás és nagyobb az infravörös sugárzás. Előbbit tovább lehet osztani UVA-ra, UVB-re, UVC-re. Az UVC sugárzás nem, az UVB sugárzás pedig csak 5%-ban éri el a Földet.  Az UVB a biológiai értelemben legaktívabb sugárzás, felelős a napégésért, a gyulladásos folyamatokért, a barnulásért és a rákos sejtek kialakulásáért.  A Földet 95%-ban az UVA fény éri el, amely ugyancsak okolható a bőrpírért és a fény okozta öregedésért” – mondta Dr. Virágh Zsófia, a Budapesti Mozgásszervi Magánrendelő bőrgyógyásza.

Mit tehetünk?

Használjunk fényvédő készítményeket, amelyek különböző filtereket tartalmaznak és visszaverik, vagy elnyelik a UV sugarakat. Az a jó napvédő készítmény, amely az UVA és az UVB ellen is véd, víz és verejték ellenálló és a napégés elleni védelme (SPF értékkel jelzik) SPF 30 felett van. A fényvédőket két óránként újra kell kenni, lehetőség szerint a szabadidős tevékenység előtt 15-20 perccel. Testrészenként egy-egy teáskanálnyi mennyiséget. Hat hónaposnál fiatalabb csecsemőt ne kenjünk fényvédővel és ne tegyük ki közvetlen fénynek.

Elegendőek a fényvédő szerek?

Dr. Virágh Zsófia szerint fontos a fizikai fényvédelem is: viseljünk sötét, lenge, száraz, jó minőségű ruhaneműket. Tanácsos a megfelelő napszemüveg használata: a jó UV-szűrős napszemüveg képes az UV sugárzás 99-100%-át gátolni és védeni a szemet a rosszindulatú tumorok előfordulásától, csökkenti a szürkehályog és makula degeneráció (szemfenéki meszesedés) esélyét. Javasolt a széles karimájú kalap használata, hiszen ez megóvja az érzékeny fülünket és az orrunkat.

Nem véd meg az árnyék sem

Sajnos nem minden árnyék nyújt kellő védelmet, mivel bizonyos felületek, így például a száraz homok, vagy a beton visszaveri az UV sugarakat.  A jó árnyék az, ahol nem látjuk az eget (pl. sűrű erdő). Tévhit, hogy az autóban napsugárzást tekintve biztonságban vagyunk, ugyanis az ablaküveg blokkolja az UVB sugarakat, de az UVA-t nem. Az Egyesült Államokban évekkel ezelőtt készítettek egy felmérést bőrdaganatosok körében. Kiderült, hogy az autóvezetők 53%-ának a bal oldalán alakult ki a rosszindulatú daganat. Onkológusok azt javasolják, lehetőleg ne használjuk a napfénytetőt és ne vegyünk kabriót. Autóban mindig használjunk fényvédő krémet, napszemüveget.

A szoláriummal fel tudom a bőröm készíteni?

Bőrgyógyászok kifejezetten károsnak tartják a szoláriumozást, mert öregíti és károsítja a bőrt, bizonyítottan növeli a bőrrák kialakulásának kockázatát. A legújabb statisztikai adatok szerint a szolárium több bőrdaganatos megbetegedést okozott, mint tüdőtumort a dohányzás. Sok európai országban már betiltották a mesterséges napozást.

Hallott már a melanómáról?

A melanóma a bőr pigmenttermelő sejtjeiből kiinduló rosszindulatú folyamat.  Az összes bőrrák típus 4%-át teszi ki, de halálozás 80%-áért felel, mivel terjedése gyors, agresszív és korán képez áttéteket. Előfordulási gyakorisága az utóbbi 30 évben megduplázódott Európában. A melanóma gyakran anyajegyhez hasonlít, ezért figyeljünk anyajegyeink alakjára, nagyságára és színére, akár vérzékenységére. Az idejében felismert melanóma teljes gyógyulást jelenthet, javasolt mindenkinek évente legalább egyszer szűrővizsgálaton részt venni.

Recent Posts

Start typing and press Enter to search