Terhességi cukorbetegség (gesztációs diabétesz)

 In Terhesség és babavárás

Terhességi cukorbetegség (gesztációs diabétesz)

Mi a terhességi cukorbetegség?

A terhességi cukorbetegség, a diabétesz egy olyan formája, mely a terhesség időszakában jelentkezik. Ebben az esetben a szervezet képtelen feldolgozni a glükózt (= szőlőcukor), mivel a hasnyálmirigy nem termel megfelelő mennyiségű inzulint (= hormon, amely a szénhidrátok, fehérjék és zsírok anyagcseréjének szabályozásában vesz részt), vagy inzulinrezisztencia alakul ki.

A terhességi cukorbetegség az esetek jelentős részében csak időszakosan jelentkezik, és a baba születését követően általában magától rendeződik. A betegség tünetei nem minden esetben nyilvánvalóak, vagy a figyelmeztető jeleket a kismama csupán a várandósság megszokott velejárójának tekinti. Árulkodó jel lehet például a túlzott fáradékonyság, a gyakori vizelési inger vagy a gombásodás, azonban egyértelműen csak a  24-26. terhességi héten végzett terheléses vércukor vizsgálat (orális glükóz tolerancia teszt, OGTT) során lehet megállapítani.

Szövődmények a kisbabánál és a kismamánál

A magas vércukorszint egyaránt ártalmas a kismama és a baba egészségi állapotára nézve. Ha nem kezelik a cukorbetegséget, akkor a szülés során komplikációk léphetnek fel, illetve magasa az anyai és magzati szövődmények kialakulásának kockázata is. Az inzulinhiány hatással a méhlepény egészségére is, amely így nem tudja megfelelően ellátni a magzat tápanyag- és oxigénellátását.

Az egyik ilyen gyakori következmény a koraszülés és a nagy születési súly, melynek következtében szükségessé válhat a műtéti beavatkozás a gyermek világra segítésének érdekében – vagyis megnő a császármetszés valószínűsége. A terhességi cukorbetegség továbbá növeli a preeclampsia kialakulásának valószínűségét, ami viszont komoly veszélyt jelenthet, ha nem ismerik fel időben, illetve nem kezelik megfelelően.

 

terhességi cukorbetegeség

 

A terhességi cukorbetegség kezelése

Amennyiben diagnosztizálják a betegséget, akkor a legfontosabb tudatosan betartani az orvos által előírt diétát. Ne feledkezz meg a rendszeres testmozgásról sem, és időszakosan ellenőrizd a vércukorszintedet! Bizonyos esetekben a szigorú diéta és életmód betartása nem elegendő, ilyenkor az inzulinos terápiát is el kell kezdeni.

A diéta legfontosabb feladata, hogy a vércukorszint a normál tartományon belül maradjon, miközben a baba minden szükséges tápanyagot megkapjon az egészséges fejlődéshez. Ha nincs ellenjavallat, akkor a rendszeres testmozgás (séta, kismamatorna) is hasznos lehet a terhességi diabétesz tüneteinek kezelésében.

Recommended Posts

Start typing and press Enter to search