Terhesség alatti álmatlanság

 In Terhesség és babavárás

Terhesség alatti álmatlanság

Okai

• a terhesség korai vagy késői szakaszában gyakran fel kell kelned éjszaka, meglátogatni az illemhelyet

• abban a mértékben, ahogy a terhesség halad, egy kényelmes helyzet találása egyre nehezebb lesz

• úgy tűnik, hogy a tested hőmérséklete mindig “túlfűtött” – túl melegnek tűnnek majd a takarók mikor felkelsz, utána pedig fázni fogsz

• a hátfájások is ébren tarthatnak

• a lábgörcsök ugyancsak megszokott érzések a terhesség alatt

• érezhetsz bizsergéseket, melyek szintén felelősek lehetnek a terhesség alatti álmatlanságért.

Hogyan enyhíthető a terhesség alatti álmatlanság?

• Ha alvászavaraid vannak, akkor a testhelyzet alvás közbeni változtatása hozhat egy megkönnyebbülést. Próbálj meg féloldara feküdni, és hajlítsd be a térdeidet a has megtámasztására. Ugyancsak próbálj meg aludni párnákkal a lábaid alatt -lehet, hogy ez majd segít.

• Az egyszerű relaxáló technikák segíthetnek elaludni. Összpontosíts, hogy könnyen és ritmusosan lélegezz, majd egyenként húzd össze és pihentesd a tested minden részét .

• A terhestorna gyakorlatok segíthetnek, hogy jobban tudj aludni a vérkeringés növelése és a stressz szabadulása által.

 

Álmatlanságot okoz a kényelmetlen fekvőhelyzet, az állandó vizelési inger, láb görcsölése vagy a türelmetlenség, hogy végre szülhess. Nem fogsz megnyugodni, ha egész éjszaka az óra mutatóit figyeled.

Elsősorban ne figyeld az órát és ne válj egyre türelmetlenebbé, ahogy látod a percek múlását. Kismamaként, ha idegeskedsz, csak súlyosbítod a problémád. Lefekvés előtt próbálj lazítani, vegyél egy meleg fürdőt és a partnereddel masszíroztasd meg magad. Kipróbálhatsz relaxációs tehnikákat is, például fokozatos izomlazító gyakorlatokat vagy könnyebb terhestornát.

Lefekvés előtt győződj meg, hogy a szobában a hőmérséklet megfelelő az alváshoz. A szoba elég sötét és csendes? A sötét függöny kivédi a nemkívánatos fényeket és relaxációs zenét tartalmazó CD hallgatása segít tompítani a kinti zajokat.

Ha nem sikerült elaludnod 20-30 perc után, kelj fel az ágyból és menj át a másik szobába. Olvass egy folyóiratot vagy hallgass zenét, amíg érzed, hogy elálmosodsz és ezután menj vissza az ágyba.

Fontos, hogy ne aggódj. Ha aggódsz, súlyosbítod a problémád és másnap teljesen kimerült leszel. Ha úgy gondolod, hogy tényleg problémád van az álmatlansággal, fordulj orvoshoz. Közben gondolj arra, hogy az álmatlanság, annak ellenére, hogy frusztráló dolog, normális a terhesség alatt.

Recommended Posts

Start typing and press Enter to search