A szájhigiénia terhesség alatt

 In Terhesség és babavárás

Terhesség alatt a kismamáknak nagyon sok mindenre kell odafigyelniük, hogy a baba a lehető legoptimálisabban fejlődjön. A nagy odafigyelésben sajnos sokszor elhanyagolják saját egészségüket, ami rossz hatással lehet a baba egészségi állapotára, fejlődésére – ez különösen igaz, ha a szájhigiénéről van szó. Az elhanyagolt fogak és fogíny olyan betegségeknek lehetnek melegágyai, melyek a terhesség alatt, de utána is kihatással lehetnek a baba egészségére.

A várandósság alatt gyakori, hogy az anyukák fogainak és fogínyének állapota romlik, melyek az alábbi okokra vezethetők vissza:

  • A nap végére általában elfáradunk – ehhez adjuk hozzá még a terhességet, s máris olyan mély szintre csökken a kismama energiaszintje, mely eddig ismeretlen volt előtte. Ez oda vezet, hogy sokszor elmarad az esti fogmosás.
  • A terhesség alatti hormonális változások okozhatnak terhességi gingivitist, mely duzzadt, vérző fogínnyel jár. Ha ez nincs időben kezelve, periodontitis (gyökérhártyagyulladás) léphet fel, mely a fog elvesztéséhez, vagy akár szívproblémák kialakulásához vezethet.
  • A reggeli rosszulléteknek – a kellemetlen közérzeten túl – a szájüregre is megvan a negatív hatásuk: a gyomorsav felkerül a szájüregbe, gyengíti a fogzománcot, s teszi ki a fogat különböző betegségeknek.
  • A terhesség alatt a kismamák általában többször esznek, így jóval több baktérium kerül be a szájba és telepszik meg. A bakteriális szájüregi fertőzések gyulladáshoz, de akár kisebb jóindulatú daganatok kialakulásához is vezethetnek.

Hogyan befolyásolhatja az anyuka szájhigiénéje a baba egészségét:

  • A terhes kismama szájában lévő baktériumok a fogínyen keresztül bekerülhetnek véráramba, s ez által a méhbe. Itt olyan kémiai anyagok kialakulását eredményezhetik, melyek előidézhetnek korszülést.
  • A kismama szájában levő baktériumok a szülés után is veszélyt jelentenek a babára – minél kevesebb baktérium van az anyuka szájában, annál kisebb az esély a bakteriális fertőzésre.

Mit tehetünk a száj egészségének érdekében?

  • Rendszeres fogmosás: azzal, hogy rendszeresen és alaposan mossa a kismama a fogait, nemcsak a várandóság alatti komplikációk esélyét csökkenti, de tesz egy nagy lépést afelé, hogy az újszülött babájának a későbbiekben kisebb eséllyel lesznek szájüregi fertőzései. Legalább naponta kétszer, és lehetőleg minden étkezés után fogat kell mosni.
  • Helyes táplálkozás: a jó minőségű táplálék – sok rostban, vitaminban gazdag étel, minél kevesebb nasi, és lehetőleg nagyon kevés édesség – egészségesen tartja a fogínyt és a szájüreget.
  • Rendszeres fogorvosi ellenőrzés, mely alkalmakkor a fogkő eltávolításra kerül.

Talán az alábbi mondattal lehetne összefoglalni a terhesség alatti szájápolás lényegét és fontosságát: amikor a kismama fogat mos, vagy tisztítja a fogait, valójában ezt kettőjükért teszi!

Recent Posts

Start typing and press Enter to search