Sünicsalád flitterekből

 In Kreatív ötletek kicsiknek, nagyoknak

A flitterek közkedvelt díszítőelemek. Széles színskálában kaphatók, csillogók, és könnyű velük dolgozni. Általában ruhaneműk, táskák, kalapok stb. díszítéséhez használják. Sokoldalú felhasználhatóságukat az is tükrözi, hogy vidám figurákat is készíthetünk belőlük egy egészen egyszerű technika segítségével.

 

süni flitterekből
Süni figura flitterekből

 

Flittertűzés alapjai:

A figurák elkészítéséhez gomborstűre, valamilyen hungarocellformára, flitterekre és gyöngyökre van szükség. A gombostűre fűzzünk fel egy-egy gyöngyöt és flittert (ebben a sorrendben), majd egyszerűen szúrjuk a hungarocellformába. Fontos, hogy a tű ne legyen túl hosszú, azaz ne szúrja át a hungarocellt, csak a flitterek rögzítésére szolgáljon. Az ideális méretű tű kb.13 mm hosszú, ilyet bármelyik rövidáru üzletben beszerezhetünk többféle méretben is. Ahogy sorban rögzítjük a flittereket, arra kell csupán figyelni, hogy némileg fedjék egymást, így lesz tökéletes a végederény.

 

Szükséges anyagok:

  • hungarocelltojások különböző méretben (4-6 cm, az állatkák testéhez)
  • rozsdabarna flitter
  • aranyszínű szalmagyöngy, 7 mm hosszú
  • gombostű, 18 mm-es
  • krémszínű akrilfesték vagy tempera
  • néhány szem fekete kásagyöngy az orrhoz és a szemekhez

 

Elkészítés:

A hungarocelltojásokat tapétavágó késsel vágjuk félbe a hosszanti irányban. Egy fél tojás lesz a süni teste. Fessük be akrilfestékkel vagy esetleg temperával, és várjuk meg, amíg teljesen megszárad. Az akrilfesték azért jobb választás, mert száradás után vízálló, nem maszatol, és a díszített tárgy nedves ruhával tisztítható lesz. Ezután vegyünk fel az első tűre egy szalmagyöngyöt és egy flittert, majd tűzzük rá a tojásra. Haladjunk tovább, figyelve arra, hogy a feltűzött flitterek fedjék egymást (ne maradjanak üres részek). A sünik fejét ne díszítsük ki flitterrel, azt hagyjuk szabadon. Ide egy-egy tűre fűzött fekete kásagyöngyöt szúrjuk, szemeknek és orrnak.

 

sünicsalád flitterekből
Vidám sünicsalád

 

Tippek és ötletek:

  1. Ha egy-egy tüske nem akar a helyén maradni, beszúrás előtt mártsuk egy kevés ragasztóba a tűt.
  2. A sünik hasára ragaszthatunk méretre vágott filcanyagot, így még élethűbb hatást érhetünk el.

 


Vincze Eszter – Színes Ötletek Blog

Recent Posts

Start typing and press Enter to search