Skarlát

 In Betegségek - tünetek és kezelések

Skarlát

skarlát egy gyakori betegség a gyerekek körében. Torokfertőzéssel indul, majd kiütések jelennek meg és terjednek el az egész szervezetben.

skarlát egy fertőző betegség, nem ritka gyerekek körében, amit az A-típusú streptococcus baktérium okoz. Torokfertőzésben és az egész testet borító kiütésekben nyilvánul meg. A baktérium, ami torokgyulladást okoz, egy olyan fertőző anyagot bocsát ki, ami bőrkiütést okoz. Ritka esetben a skarlát egy bőrbetegség eredménye (varasodás), amiért ugyanaz a baktérium a felelős.

Bár sok gyerek elkapja a torokfertőzést, csak egy kis részének van skarlátja. A skarlát azért ritkább, mert a baktériumoknak csak egy része bocsátja ki a kiütést okozó anyagot. A skarlát cseppfertőzéssel, köhögéssel, tüsszentéssel, nyállal terjed. A lappangási idő kevesebb, mint egy hét. A kiütések általában a fertőzést követő napon jelennek meg.

Néhány ember krónikus hordozó, ami azt jelenti, hogy a szervezetében van a vírus, de ő maga nem beteg. Olykor ők terjesztik tovább.

skarlát tünetei és jelei

skarlát kezdeti jelei a torokfájás, 38,3°C fölötti láz, fejfájás és a nyirokcsomók megduzzadása. A mandulák megduzzadnak, és fehér burok keletkezik rajtuk: a gyerek azt fogja mondani, hogy fáj neki a nyelés. A gyerek, akinek fertőzött a torka, rosszul érzi magát, fáj a gyomra, a feje és émelyeg. Hasmenés, orrcsorgás, köhögés, és más tünetei a megfázásnak nem megszokottak. A fertőzés kezdetén a nyelven fehér vagy sárgás lepedék van, ami egy idő után leválik. Ezután a nyelv sötétpiros lesz. A kiütések egyenletes rózsaszínű foltokkal borítják a testet, kicsi hólyagocskákkal. Legjobban a bőrredőkben lehet észrevenni, a nyak és hónalj körül, lágyéktájon vagy a könyök belső részén.

A kiütés megfehéredik és viszketést okoz. Először a nyakon és az arcon jelenik meg, de a száj körüli rész nem érintett. Ezek után a kiütés szétterjed az egész testre. Pár nap múlva a bőrkiütések eltűnnek. Amilyen mértékben eltűnik, úgy hámlik le a bőr főleg lágyéktájon és az ujjakon. Ez körülbelül tíz napig tart.

Szövődmények

A nem kezelt skarlát súlyos komplikációkat okozhat. A torok fertőzése továbbterjedhet a fülekre, mandulákra és az üregekre. A fertőzött mandula gyulladt góccá válik (mandulatájéki tályog), ami leszívást igényel.

A baktérium bekerülhet a vérkeringésbe, vérmérgezést okozva, és egyéb szervek megfertőzését. Az ízületi gyulladás és szívbelhártya-gyulladás súlyos szívbetegségek, amiket a kikezeletlen fertőzés okoz. Ez okozhat még ízületi gyulladást és megfertőződhetnek a vesék is, heveny glomerulonephritis-t okozva.

Mindenképp fordulj orvoshoz, ha a skarlát bármelyik komplikációjának jelét észreveszed a gyerekeden.

skarlát kezelése

Ha a gyerek skarlátgyanús tüneteket produkál, azonnal fel kell keresni az orvost. Meg fogja vizsgálni a gyerek torkát és torokváladékot fog venni. Ha a diagnózis skarlát, a gyerek antibiotikus kezelést fog kapni, általában Penicilint (ha nem allergiás rá). A gyógyszerek alkalmazásakor be kell tartani az orvosi előírásokat, a kezelést végig kell vinni, még akkor is, ha a gyerek kezd jobban lenni. Adhatsz még a gyereknek paracetamolt vagy ibuprofent a láz csillapítására. A gyerek sok folyadékot kell igyon. A szilárd élelmiszerek nehezen nyelhetőek a torokfertőzés miatt. Így hát a puhább ételek a legjobbak ilyenkor. A nagyobb gyerekek gargalizálhatnak meleg, sós vízzel. A kiütések nem igényelnek kezelést.

 

Fel kell keresni az orvost, ha a gyerek állapta nem javul az antibiotikumos kezelés után sem.

A betegség megelőzése

A streptococcus fertőzést nehéz megelőzni. A fertőzött gyereket el kell különíteni a család többi tagjától, hogy megelőzzük a terjedést. A gyerekkel való minden érintkezés után moss jól kezet. Ha a családban valaki tüneteket produkál, ki kell vizsgálni. A gyerek nem mehet iskolába vagy óvodába minimum egy napig a kezelés kezdetétől. Egy huszonnégy órás kezelés után a gyerek már nem számít fertőzőnek. Ahhoz, hogy visszamehessen az iskolába, jól kell érezze magát és láztalan kell legyen.

Recent Posts

Start typing and press Enter to search