PCOS

 In Betegségek - tünetek és kezelések

 

PCOS

Bevezető:

A policisztás ovárium (petefészek) szindróma (PCOS) olyan betegség, melynek egyik tünete az ultrahanggal kimutatható policisztás ováriumkép, vagyis több kisebb ciszta jelenléte a petefészek felületén.

A betegség leggyakoribb tünetei közé tartozik a rendszertelen menstruációs vérzés, a teherbeesési nehézségek, az elhízás, a pattanásos bőr (akné) és a túlzott szőrnövekedés.

Az ebben a betegségben szenvedő nők esetében nincs, vagy csak rikán történik peteérés (ovuláció), ami a meddőség egyik fő oka lehet.

A normál ovulációs folyamat: A menstruációs ciklus középső időszakában az ösztrogén hormon hatására a tüsző termelte folyadékban fejlődő petesejt, ha éretté válik, kiszabadul a megrepedt tüszőből vagyis létrejön az ovuláció. Az érett petesejt a petevezetéken át jut a méhüregbe. Ez a folyamat rendszerint havonta csak egyszer ismétlődik meg. Általában több tüszőben találhatók éretlen petesejtek, de csak egy éri el közülük az érettségi fokot. Amennyiben az érett petesejt találkozik a petevezetékben a hímivarsejttel, akkor megtörténik a megtermékenyítés. A petefészek nemcsak a legfőbb női hormont az ösztrogént termeli, hanem kis mennyiségben olyan androgéneket (férfi jellegű hormon) is, mint a tesztoszeron.

Policisztás petefészek:

A policisztás petefészekben vagy annak felületén számos, általában jóindulatú, 8 mm-nél kisebb ciszta található. Normális esetben a ciszták száma ennek mintegy fele.

A ciszta tulajdonképpen olyan petesejtet tartalmazó tüsző, amely hormonális egyensúlyzavar okán nem fejlődhetett ki megfelelően.

A PCOS betegségben szenvedő nők petefészkében sem fejlődik ki ciklusonként a tüsző, hanem kisméretű ciszta formájában visszamarad. Ezért nincs peteérés és ovuláció sem.

Emellett egyes nők tesztoszteron (vagy más férfihormon) szintje magasabb, mint a normál érték, ami szintén a policisztás ovárium szindróma egyik tünete.

Sok nő szenved ebben a betegségben anélkül, hogy tünetei lennének. Az is előfordulhat, hogy egyes szindrómás esetekben az ultrahangos vizsgálat normális ováriumképet mutat.

Milyen gyakori a PCOS?

Ez a betegség nők millióit érinti az Egyesült Királyságban.

Körülbelül minden ötödik nőnek policisztás a petefészke és minden tizediknél megállapítható a policisztás ovárium szindróma bizonyos formája is.

Kiket érint a PCOS?

Az ebben a betegségben szenvedő nők közül sok az elhízott vagy a  túlsúlyos személy. Ebben az esetben a túlzott szőrnövekedés a testen és a hajhullás a jellemző tünetei a policisztás szindrómának.

A családból is örökölhető a betegségre való hajlam. Aki nem túlsúlyos mégis PCOS-t diagnosztizáltak nála, arra gondolhat, hogy előzőleg a családjában már volt hasonló eset.

A szindrómás nők családi kórtörténetében bizonyosan előfordultak már a cukor- és anyagcsere betegségek valamint a magas koleszterinszint is.

Kilátások:

A betegség nem gyógyítható, de a tüneteket lehet kezelni. A kezelési lehetőségek közé tartozik az életmód megváltoztatása (fogyás) és a kombinált fogamzásgátló tabletta szedése.

A nem megfelelően kezelt policisztás ovárium szindróma olyan szövődményekhez vezethet, mint a 2.-es típusú cukorbetegség és a magas koleszterinszint.

A policisztás ovárium szindróma tünetei:

A PCOS klasszikus tünetei a következők:
• rendszertelen menstruáció, de a havi vérzés hónapokra is kimaradhat
• teherbeesési nehézségek (rendszertelen ovuláció vagy annak teljes kimaradása)
• súlygyarapodás
• hajritkulás, -hullás
• akné
• depreszió vagy a hangulat gyakori változása
• túlzott szőrnövekedés (hirsutismus)

Azonban nem minden szindromás nőnél lelhetőek fel ezek a tünetek és mindegyik közülük jelentkezhet enyhébb vagy súlyosabb formában is.

Általában a tünetek már serdülőkorban is megjelenhetnek vagy a húszéves életkor elértével. A legtöbbször a rendszertelen menstruáció vagy a fogamzás-képtelenség hívja fel a figyelmet a betegség jelenlétére.

A PCOS későbbi szövödményei:

1. Szív- és érrendszeri betegségek:

A polcisztás ovárium szindróma megnövelheti a következő betegségek kialakulásának kockázatát:
• cukorbetegség (diabétesz)
• magas vérnyomás
• magas vér-koleszterinszint

A betegség egy későbbi szakaszában a PCOS megnövelheti a stroke (szélütés, agyvérzés) és a szívbetegségek kialakulásának lehetőségét.

A már említett szövődmények hosszútávon alakulnak ki és a szervezet, PCOS következtében megnövekedett inzulin-rezisztenciájának (a hasnyálmirigy által termelt inzulin a vércukorszintet szabályozza) tulajdonítható.A káros következmények közé tartozik az elhízás és a hormonális egyensúlyzavar.

2. Endometriális rák:

A sok éven át rendszertelenül menstruáló nőknél nagyobb az endometriális rák (a méhnyálkahártya rosszindulatú daganata) kialakulásának veszélye.

Mindezek ellenére az endometriális rák megjelenésének kockázata kicsi és ez is minimálisra csökkenthető a megfelelő kezeléssel és a kombinált fogamzásgátló szedésével.

Szómagyarázat:

Vér: A tüdőből a vér szállítja az oxigént a szövetekbe és a széndioxidot a tüdőbe. A vér keringését a szív biztosítja.

Koleszterin: A koleszterin egy zsírfajta, amely a vérben és a szövetekben is megtalálható. A koleszterint a máj állítja elő, amely epesavvá alakítja azt. Fontos szerepe van a hormonok és a D-vitamin előállításában.

Szív: A keringési rendszer központi, izmos falú szerve, amely ritmikus összehúzódásokkal pumpálja a vért az erekbe.

Magas vérnyomás: Más néven hipertónia, egy krónikus betegség, amely akkor áll fenn, amikor a vér artériás nyomása tartósan 140/90 Hgmm felett található.

Inzulin: A hasnyálmirigy által termelt hormon, amely a vér cukorszintjét szabályozza.

Elhízás: Ha egy személy kórosan sok testzsírral rendelkezik, akkor elhízottnak tekinthető.

Méh: A méh (uterus) egy üreges, körte alakú női szerv, amelyben a terhesség alatt a magzat fejlődik.

A policisztás ovárium szindróma okai:

A betegség pontos okai nem ismertek, de a következő tényezők mindenképpen hozzájárulnak kialakulásához:

Inzulin-rezisztencia:

Az inzulint a hasnyálmirigy termeli és egy olyan hormon, amely szabályozza a cukorszintet a vérben. Segítségével szívódik fel a glükóz (szőlőcukor) a vérből a sejtekbe, hogy ott energiaforrásként hasznosuljon.

Ha valamilyen oknál fogva az inzulin nem képes elvégezni feladatát vagyis lebontani a cukrot a vérből, akkor alakul ki az inzulin-rezisztencia és megnő a vércukorszint. A szervezet az inzulin hatékonyságának csökkenését még több inzulin termelésével igyekszik ellensúlyozni, aminek következtében még hangsúlyozottabbá válik a cukorszabályozási zavar.

A magas inzulinszint hatására a petefészek több tesztoszteront termel, ami károsan befolyásolja a tüsző természetes fejlődését és megakadályozza a normális peteérést.

Elhízottság:

Az inzulin-rezisztencia gyakran jár súlygyarapodással, aminek kiváltó oka a megnövekedett inzulinszint a szervezetben. A túlsúlyos személyeknél a zsírfelesleg még inkább fokozza az inzulintermelést, ami a PCOS tüneteit is hangsúlyosabbá teszi.

Hormonzavar:

Sok nőnél, aki a policisztás ovárium szindrómában szenved kimutatható a hormontermelés egyensúlyának felbomása:
• Az LH hormonszint emelkedése. Az agyalapi mirigy által termelt  luteinizáló hormon (LH) serkenti a peteérést és a petefészek hormontermelését. Mindez a elősegíti a teherbeesést és a terhesség fenntartását. Viszont olyan kóros esetben, mint a PCOS az LH hormon szintjének a normál érték fölé emelkedése káros hatással van a petefészek működésére.
• A tesztoszteron és más férfi jellegű hormon túltermelése (a petefészek termel ugyan tesztoszteront, de normális esetben jóval kisebb mennyiségben, mint a férfiak szervezete), ami szintén a szindróma egyik tünete.
• A peteérést szabályozó follikulis (tüsző) stimuláló hormon (FSH) és progeszteron szintjének csökkenése.
• A pajzsmirigy működésének rendellenessége. A pajzsmirigy által termelt hormonok biztosítják a szervezet kiegyensúlyozott anyagcseréjét. A policisztás ovárium szindróma egyik tünete, hogy a pajzsmirigy csökkenti a hormontermelést, ami anyagcsere-zavarokat eredményez.
• Magas prolaktinszint (csak néhány PCOS esetben jelentkezik). Ez a hormon serkentőleg hat a tejtermelésre a szoptatási időszak alatt. Viszont más esetekbenben felelős lehet a tüszőrepedés elmaradásáért.

Jelenleg nem ismertek a hormonzavar kiváltó okai.

Szómagyarázat:

Inzulin: A hasnyálmirigy által termelt hormon, amely a vér cukorszintjét szabályozza.

Elhízottság: Kórosan nagy mennyiségű testzsír jelenléte a túlsúlyos személy szervezetében.

Petefészek: Páros, női nemi szerv, amely a női nemi hormonokat termeli és ahol a petesejt képződik.

Agyalapi mirigy: Az agyalapi mirigy (hipofízis) borsó nagyságú, az agyalapon, a koponya középső részében található belső elválasztású mirigy, amely hormonokat termel.

Tesztoszteron: A tesztoszteron férfi nemi hormon, amely a spermiumok érését és a férfias jelleg kialakulását befolyásolja, például a hang mélységét is. Kis mennyiségben a nőknél is megtalálható.

A policisztás ovárium szindróma diagnosztizálása:

Ha a PCOS olyan jellegzetes tünetei közül, mint a rendellenes havi ciklus vagy a túlzott szőrnövekedés bármelyik is jelentkezik ajánlatos szakorvoshoz fordulni.

A diagnózis felállítása a következők alapján történik:
• a tünetek sajátossága
• ultrahangos vizsgálat, ami kimutatja a policisztás petefészek jelenlétét (látható a kialakult cisztalánc és a megnövekedett petefészek)
• vérvizsgálat, amely kimutatja a vérben:
– a hormonszintet, a luteinizáló hormonét (LH) vagy a tesztoszteronét
– az inzulinszintet
– a glükóz mennyiségét (10 órás koplalás után)
– a koleszterinszintet (14 órás koplalás után)

A diagnózis megállapításához a vérnyomás mérése is elengedhetetlen.

Szakorvosi kezelés:

Ha a háziorvos diagnosztizálta a PCOS jelenlétét, akkor ajánlott a beteget olyan nőgyógyász szakorvoshoz irányítani, aki a szindróma kezelésének specialistája vagy a hormonzavarok kezelésére szakosodott endokrinológus is megfelelő gyógymódot tud ajánlani.

A szakorvos előírja a tünetek legeredményesebb kezelési formáját, tájékoztat az életmód megváltoztatásának lehetőségeiról és elindítja a gyógyszeres kezelést.

Rendszeres orvosi ellenőrzés:

A policisztás ovárium szindróma diagnosztizálása után javallott a a rendszeres, évenkénti orvosi ellenőrzés. Ilyenkor a vérnyomás mérésével, a vércukor- és a koleszterinszint ellenőrzésével megállapítható a betegség súlyossági foka és megakadályozható a hosszútávon megjelenő szövődmények kialakulása.

Szómagyarázat:

Vér: A tüdőből a vér szállítja az oxigént a szövetekbe és a széndioxidot a tüdőbe. A vér keringését a szív biztosítja.

Koleszterin: A koleszterin egy zsírfajta, amely a vérben és a szövetekben is megtalálható. A koleszterint a máj állítja elő, amely epesavvá alakítja azt. Fontos szerepe van a hormonok és a D-vitamin előállításában.

Ciszta: Folyadékkal teli kis tömlő vagy testüreg a szervezetben.

Inzulin: A hasnyálmirigy által termelt hormon, amely a vér cukorszintjét szabályozza.

Petefészek: Páros, női nemi szerv, amely a női nemi hormonokat termeli és ahol a petesejt képződik.

Tesztoszteron: A tesztoszteron férfi nemi hormon, amely a spermiumok érését és a férfias jelleg kialakulását befolyásolja, például a hang mélységét is. Kis mennyiségben a nőknél is megtalálható.

Ultrahangos vizsgálat: Az ultrahangos vizsgálat vagy echográfia a hanghullámok segítségével láttat képet a test belső szerveiről.

A policisztás ovárium szindróma kezelése:

A PCOS nem gyógyítható, de a tünetek eredményesen kezelhetőek.

A fogyás és az egészséges életmód a betegség legtöbb tünetét enyhíti vagy teljesen visszaszorítja.

Egyéb kezelési lehetőségek a következők:
• hormonkezelés
• diabétesz gyógyszerek
• Vaniqa krém (eflornitin)
• klomifen
• sebészeti beavatkozás

Életmód változtatás:

A túlsúlyos, szindromás nők tünetei jelentősen javulnak, ha sikerül fogyniuk.

A testsúly csökkenése kevesebb inzulin termelésére serkenti a szervezetet. Ezáltal csökken a tesztoszteron szintje, ami viszont megnöveli az ovuláció létrejöttének esélyeit.

A fogyással, a menstruációs és a termékenységi problémák is javulnak valamint enyhül a túlzott szőrnövekedés.

A testsúly csökkenése megfelelő diétával és napi 45-60 perces intenzív testmozgással érhető el. A beteget a  háziorvos irányítja dietetikushoz, aki szakszerű és személyre szabott fogyókúrás étrendet állít össze számára. Már a testsúly 5%-os csökkenése jelentős javulást eredményez a PCOS folyamatában.

Terhességi kockázatok: A polcisztás ovárium szindrómában szenvedő nők esetében nagyobb a szövődmények lehetősége a terhesség ideje alatt. Így kialakulhat magas vérnyomás, preeklampszia, terhességi cukorbetegség és vetélés is. Az elhízott szindrómás nőknél különösen nagy a terhességi kockázat, főleg akkor, ha magas a tesztoszteron szintje a szervezetükben és jelentős a túlzott szőrnövekedés is. A teherbeesés előtti fogyás ( elhízás esetében) valamint a luteinizáló (LH) hormonszint és az inzulin-rezisztencia kezelése nagymértékbenc csökkenti a vetélés lehetőségét.

Hormonkezelés:

A tesztoszteron szint csökkentésére antiandrogén hatóanyagú gyógyszerek szedhetőek. Ezek a következőek:
• ciproteron-acetát
• spironolakton
• flutamid
• finaszterid

A ciproteron-acetát a leghatékonyabb gyógyszer a tesztoszteron szint csökkentésére és a túlzott szőrnövekedés megállítására. Ha viszont a férfi nemi hormon szintje nem magas a szindrómás nő szervezetében, akkor nincs szükség erre a gyógyszerre.

Hormonkezeléssel a rendszertelen menstruációs problémák is megoldhatóak. A fogamzásgátló tabletta vagy a csak progesztagén.tartalmú tabletta helyreállítja a ciklus rendszerességét és csökkenti az endometrium (méhnyálkahártya) rák kialakulásának hosszútávú kockázatát a ciklus hiányában.

A gonadotropin hormon (a tüsző érlelésére serkenti a petefészket) azoknak a szindrómás nőknek javallt, akiknek a szervezete nem reagál a klomifennel való kezelésre. Fennáll annak a veszélye is, hogy a gonadotropin túlstimulálja a petefészket, ami többszörös terhességet erdményezhet. Ennek a kezelésnek az alternatívája a műtéti beavatkozás lehet.

Diabeteszes gyógyszerek alkalmazása:

Egyéb gyógymódok mellett a cukorbetegség kezelésére használt metformin növelheti az ovuláció létrejöttének esélyét a PCOS betegséggel diagnosztizált nők esetében. Ezenkívül csökkenti az inzulin-rezisztenciát és a rendellenes mennyiségű férfihormon káros hatásait a szervezetben. A klomifennel együtt is szedhető.

A metformin nem idézi elő a testsúly csökkenését.

A cukorbetegség más gyógyszerei, a pioglitazon és a roziglitazon is csökkentik az inzulin-rezisztenciát, helyreállítják a havi ciklus rendszerességét, ezáltal megnő a teherbeesés valószínűsége.

Az orvosi kézikönyvekben részletes tájékoztatás található a metformin, a pioglitazon és a roziglitazon használatáról és hatásairól, akárcsak a többi, PCOS kezelésére alkalmazott gyógyszerről.

Vaniqa krém:

A krém gátolja a szőr növekedésért felelős, a szőrtüszőben található enzim hatását. A PCOS tünetének tekintett arcszőrzet-növekedést is lassítja.

Mivel nem távolítja el a már meglévő nem kívánt szőrt, ezért ajánlott a kezelést más, szőrtelenítő termék használatával kiegészíteni.

A javulás már a kezelés után 4-8 héttel észrevehető.

Klomifen:

Aki szeretne teherbeesni, de nincs ovulációja, annak ajánlható a petefészek műkődését serkentő klomifen.

A klomifen javítja a hormonális egyensúlyzavart, stimulálja a peteérést, ezáltal növeli a teherbeesés esélyét.

Sebészeti beavatkozások:

Kisebb sebészeti beavatkozás a laparoszkópiás behatolás segítségével végzett eljárás, az úgynevezett petefészek-drilling. A hasüregbe bevezetett vékony cső segítségével a petefészek megkeményedett szöveteit hő- vagy lézersugár alkalmazásával eltávolítják.

A beavatkozás célja a petefészek androgén túltermelésének leállítása.a szövetek elpusztítása révén.

A petefészek-drilling után csökken a tesztoszteron és a luteinizáló hormon (LH) szintje, viszont emelkedik a a follikulis stimuláló hormoné (FHS).

A műtét után egyensúlyba kerül a szervezet hormon-háztartása és helyreáll a petefészek normális működése.

Az Országos Egészségfejlesztési Intézet ajánlása alapján azoknak a policisztás ovárium szindrómában szenvedő nőknek, akiknek szervezete nem reagál a klomifen kezelésre, fel lehet ajánlani a laparoszkópiás beavatkozás lehetőségét, annál is inkább, mivel ennél nincs meg a többszörös terhesség kialakulásának veszélye, mint a gonadotropinos kezelésnél.

Kiegészítő kezelési lehetőségek:

• túlsúlyosság esetében felírható az orlisztát súlycsökkentő gyógyszer
• a magas koleszterinszint kezelése történhet sztatin-tartalmú gyógyszerekkel (például a szimvasztatin)
• az aknés, pattanásos arcbőr bőrgyógyászati kezelése

Szómagyarázat:

Inzulin: A hasnyálmirigy által termelt hormon, amely a vér cukorszintjét szabályozza.

Petefészek: Páros, női nemi szerv, amely a női nemi hormonokat termeli és ahol a petesejt képződik.

Tesztoszteron: A tesztoszteron férfi nemi hormon, amely a spermiumok érését és a férfias jelleg kialakulását befolyásolja, például a hang mélységét is. Kis mennyiségben a nőknél is megtalálható.

Recommended Posts

Start typing and press Enter to search