Segíts gyermekednek a szocializáció folyamatában!

 In Lélek és pszichológia


Hogyan bátorítsd gyermekedet?

Ösztönözd, hogy segítséget nyújtson! Hagyd, hogy segítsen az edények elmosogatásában vagy az asztal leszedésében. Azoknak a gyerekeknek, akik ebben a szellemben vannak nevelve, sokkal több esélyük van kifejleszteni szocializációs képességeiket.

Jó példát kell mutatnod! A szülők udvariasak, tisztelettudóak kell legyenek és felelősséget kell vállaljanak tetteikért, ha azt szeretnék, hogy gyermekei is így viselkedjenek.

Mutasd ki szereteted gyermeked iránt, akkor is, ha ezt nagyon nehéznek találod! A nyitottabb gyerekek és akik több szeretetet kapnak, könyebben alakítanak ki baráti kapcsolatokat társaikkal.

Értékeld kapcsolatteremtő képességeit! Abban az esetben, ha a gyerek tekintettel van környezetére vagy udvarias, mondd el neki, mennyire büszke vagy rá! Várd meg és értékeld a kölcsönös tiszteletet és aggodalmat.

Csökkentsd a gyermekek közötti versengést! Ne oszd el a dolgokat egyenlően, ez ösztönözné a gyerekeket, hogy nagyobb porciót szerezzenek meg. Vedd figyelembe az aktuális szükségleteiket!

Szeresd gyermeked egyediségét! Ha tudja, hogy azért szeretik, ami ő valójában, könnyebben meg tud majd osztani másokkal bizonyos dolgokat saját énjéből.

Tanítsd meg gyermekednek, hogy másokkal játsszon!

A kisgyerek életében rendkívül fontos szerepet játszik a birtoklás fogalma. Ő úgy látja magát, mint a kicsi, akinek ezek a felnőttek a szülei, ez a gyerek a testvére, ez az ő háza, biciklije, ez a doboz játék és maci is az ő tulajdona. Éppen ezért nem egyszerű megosztania játékait másokkal. Meg kell értetni vele, hogy nem történik semmi rossz, ha más is játszik a játékaival és fontos, hogy elkerüljük a gyerekek játékokért folytatott vitáit.

Ha egy barát jön játszani:

• Beszéld meg gyermekeddel, hogy melyik játék maradhat, és melyiket kell félre tenni. Nem kell a vendég gyerekkel minden játékot megosztania.

• Találj ki egy közös tevékenységet, melyben mindkét gyermek részt vehet. Egy új játék vagy egy új színes ceruzakészlet egyik gyermeknek sem tulajdona, és a sütemények sem, melynek sütésekor segíteni fognak.

• Tarts egy rövid beszélgetést gyermekeddel, és válasszatok közösen egy titkos szót annak érdekében, hogy emlékeztesd azzal kapcsolatban, amit beszéltetek. Például az “emlékezz!” titkos szó jelentheti azt, hogy: “emlékezz, mit beszéltünk meg!”.

• Hagyd, hogy levezesse energiáját táncolás, ugrálás vagy újságból készített golyók dobálása közben. Csalódottságát ki kell engednie magából!

• A vendéggel való beszélgetés közben ne hanyagold el a gyerekek tevékenységét! A figyelmen kívül hagyott gyerekek nyughatatlanok is lehetnek.

Segíts félénk gyermekednek!

• Varrj egy gombot egyik zsebébe és mondd, hogy ahányszor a kezében tartja a gombot, te rá gondolsz. Egy félénk gyereknek szüksége van, hogy egyedül motiválhassa magát, amikor úgy érzi, nem boldogul.

• Abban az esetben, ha a kapcsolatteremtő képességek nem jelennek meg természetes módon, segíts neki, hogy kifejlessze gyakorlatok útján. Mutasd meg neki, hogyan mutatkozzon be egyedül, kínálj néhány alkalmat egy beszélgetés elkezdéséhez.

• Öltöztesd úgy, ahogy más gyermek is fel van öltözve. Az utolsó dolog, melyre egy félénk gyermeknek szüksége van az, hogy kinézzék a tömegből.

• Ha rész vesz csoportos játékban vagy óvodába megy, kérdezd meg a csoport vezetőjét, hogy van-e még félénk gyerek a csopotban, illetve beszélj ezen gyerekek szüleivel, közös módszerek találása érdekében. Ha összebarátkozik egy gyerekkel, megszerzi a szükséges bátorságot és bizalmat, hogy több barátságot teremtsen.

• Építsd fel önbizalmát! Pozitív hatása van a dicséretnek a gyermek önbizalmára. Mondd neki, hogy ő a legjobb, és dicsérd meg minden megtett erőfeszítéséért!

Recommended Posts

Start typing and press Enter to search