Öt mulatságos virág gyermeked kertjébe

 In Szabadidő, kultúra és szórakozás

kertészkedésgyerekeknekA gyerekek szeretnek gondoskodni bizonyos speciális növényekről a kertben

A gyermekek és a kertek természetes módon társulnak, akár létrehozol egy speciális, gyermekeknek szóló kertet, vagy a már meglévő vonzza őket. Több módja is van annak, hogy gyermekedet bátorísd a kertészkedésre, és közben még jól is érezze magát – virágok és speciális növények ültetése közben.

A gyerekek szeretnek aktívan résztvenni a kertészkedésben: segíts neki kiválasztani egy virágüzletből számára kedves virágot, növényt, akár virágmagot, és hazaérve közösen ültessétek el. Hangsúlyozd ki a kertészkedés jutalmait – "nézd, mekkorát nőt ez a virág!", "szagold meg ezt a levelet!" vagy számoljátok meg a virágbimbókat – és ne magát a munkát.

A rengeteg virág és növény között vannak egyesek, melyek úgy tűnik, jobban tetszenek a gyerekeknek: íme ezek közül öt, amit gyermekeddel együtt nevelhetsz fel. Egyesek közülük minden évben sokat nőnek, másoknak jót tesz, ha virágcserépben vagy szállítóedényben tárolod őket, vannak, melyek a házban szeretnek lenni, akadnak nagyon színesek és elég furcsa fajták is. Azonban mindegyik szorakoztató és könnyű bánni velük. Kellemes időt töltesz majd el gyermekeiddel közösen kertészkedve, legyen szó egy speciálisan nekik létrehozott kertben, vagy akár már meglévő kiskertben, a ház mellett, melyet látogatnak és játszanak benne.

napraforgó gyerekekA gyerekek szeretik nevelni a napraforgót

Mindenki ismeri ezt a nagy és sárga virágot, melyek minden évben nyílnak. Magvai nagyok és könnyű kezelni őket, szára vékony, egyenesen az ég felé nő – és nagyobbra mint te. A növény hatalmas virágot növeszt és te – vagy a madarak – megehetitek magvait. (Bizonyosodj meg afelől, hogy gyermeked megérti, nem ehet meg akármilyen növényt a kertből, előbb egy felnőtt engedélyét kell kikérje.)

Ültesd el a napraforgót a kertbe, pont oda, ahol szeretnéd, hogy megnőjön. A növény fajtái többféle méretben is léteznek, van olyan, amelyik szára akár 2 méter magas (egyes esetekben eléri akár az 5 métert is) és virágának átmérője 25-50 centiméter. Kerti fajtájukra a 80-90 centiméter magasság jellemző, de meg kell említeni a törpefajtájút, mely csak 30-40 centiméterig nő meg.

nebáncsvirág gyerekekA nebáncsvirág kitűnő arra, hogy gyerekeddel közösen termeszd

Ez az évelő virág egész nyáron át virágzik, és jót tesz neki az árnyékos hely. Kiválóak a kertek, virágcserepek vagy konténerek számára, akár az ablakpárkányon is tarthatóak. Olyan színekben találhatóak, melyeket a gyerekek nagyon szeretnek, a piros- és narancsszíntől, az élénk rózsaszínen át az ibolyáig, és még csíkosak is vannak. Általabán már virágban pompázik, és így árulják, ezért nem kell várni, míg virágot hajt. Mikor megérintesz egy virágtokot, melyben a magok is vannak, vigyázz, mert könnyen feléd szállnak!

Egy varázslatos kertért ültess palástfüvet!

A palástfű évelő növény, így minden évben újraterem. Nagy levelei felfogják a harmatot és a nedvességet. Napfelkeltekor ezek a cseppek úgy csillognak, mint valami gyémántok. Mondhatjuk rá, hogy ”gyémánt növény”, és hihetjük, hogy varázserejű. Tökéletes arra, hogy a mesék kertjébe legyen elültetve.

gólyaorr gyerekeknekA gyerekek leszedhetik a gólyaorr virágait

Többféle illatos gólyaorr is létezik, de mindegyiknek szagos a levele. Egyeseknek van virágjuk, de alapjában véve inkább a ”szagold és prüszkölj” gyermekjátékban nyújt szórakozást. Egy egész kollekciót is összegyűjthetsz gyermeked kertjébe. Keress különféle illatokat, mint a rózsa, citrom, menta, csokoládé, fenyő stb. Szórakoztató csereberélni vagy kitalálni az illatát. Kitűnő házinövény is egyben.

Kövirózsa minden gyermek kertjében

Évelő növény, napfényes és jól fellazított földbe, virágcserépben is termeszthető. Ennek a növénynek van egy, az angol nyelvből eredő neve, a ”kotló és csibék”, mely utal a növény szaporodási módszerére. Az anyanövény indákat növeszt, melyen a megjelenő hajtasok úgy gyűlnek köréje, mint a kotló köré a kiscsibék. Könnyű szaporítani ezt növényt: egyszerűen a leszedett hajtásokat földbe dugod. A hajtás gyökeret ereszt, és így egy új növény jön létre. Mikor virágzik, egy nagyon furcsa, de humoros virágot növeszt!

Dolgozz együtt a kertben gyermekeddel: ők a jövő kertészei!

Talán e sorok között találtál néhány ötletet, hogy milyen humoros növényeket és virágokat ültess kertedbe, melyeket gyerekeid, unokáid vagy a szomszéd gyerekeinek a tetszésére válnak. Minden alkalommal, mikor egy gyerek örül egy növénynek vagy egy kertnek, akkor alakul ki benne a jövő kertészének alapja.

Recommended Posts

Start typing and press Enter to search