Névadási szertartások a világ különböző részein

 In Ünnepek és szokások

Napjainkban a leendő anyák gyakran úgy döntenek, hogy tudni akarják a baba nemét születése előtt. Azonban néhány esetben a szülők inkább várnak a határidőig, amíg kiderül a baba neme, és meglepetést okoz a születése.

Az amerikai társadalomban, amikor tudják a gyermek nemét, a szülők megbeszélik és keresnek egy nevet, amelyet úgy vélnek, hogy tökéletes lenne a baba számára. Sok esetben a szülők tudják, milyen nevet adnak majd a gyereknek, mielőtt az megszületne. De más kultúráknál nem ugyanígy történik.

Megszámolhatatlan kultúra létezik, ahol a gyermek megkeresztelését teljesen más perspektívából látják. Minden kulturális csoport létrehozott egy úgynevezett gyermekkeresztelő ünnepséget, vagy egy hagyományos eljárást ehhez az eseményhez kötődően. A héberektől a japánokig, minden kultúra szemlélteti a gyermekek névadását különböző nagyon érdekes nézőpontokból.

Japánban a babaceremóniának nevezett ünnepségre hét nappal a születés után kerül sor. A neve kanji betűkkel van írva, amelyek az általánosan használt kínai karakterek a logografikus írásban. Ezen a hetedik napon a japánok adnak a gyermeknek egy nevet és egy keresztnevet, de egy középső nevet semmiféleképpen sem, mint ahogy az amerikai társadalomban azt gyakorolják. A lányok neve általában a tisztasághoz és erkölcshöz kapcsolódik, és a fiúk neve pedig gyakran társul a családi helyzettel.

A görög családok a gyermeket a hetedik napon a születés után keresztelik meg, vagy néha a tízedik napon. Hagyományosan az elsőszülött fiú viseli a nagyapa nevét az apa részéről és az első lány a nagyanyja nevét az apa oldaláról. A görög ortodox egyháznak erős befolyása van a gyermekek neve fölött, és sokuk különböző szentekről vannak elnevezve. Azért, mert egy szent nevét viselik, a gyermekeket a szentek névnapján ünneplik. Így sok ortodox keresztény kétszer ünnepel: a születésnapján, valamint a szent név évfordulóján, amelynek a nevét viseli.

Az olasz és a spanyol kultúrák sorában a gyermekek neve a vallás által vannak befolyásolva. A világ ezen részein a római katolikus vallás van túlsúlyban, ezért ezekben a kultúrákban legelterjedtebb a bibliai név, olyan mint Mária (spanyol kultúra), vagy Paolo (olasz kultúra).

A héber kultúrában a lányoknak részük van egy úgynevezett Zeved Habat ünnepségben, a fiúknak pedig a Brit Milah ünnepségben. A Zeved Habat ceremónia egy kis ünnepség otthon vagy a zsinagógában megtartva. A szertartás során, amely a rabbi által van vezetve, az anya egy ígéretet tesz, elmondja a keresztség imádságot, majd köszönetet mond mindazoknak, akik jelen vannak.

 

keresztelő

Számtalan módja van egy név találásának, és nincs jó vagy rossz döntés egy megfelelő név kiválasztásában. Érdekes azonban mégis megemlíteni a hagyományok és keresztelési szokások változatosságát szerte a világon.

Recent Posts

Start typing and press Enter to search