Multivitaminok: eltérő a vitaminigényünk

 In Egészség és életmód

Multivitaminok: eltérő a vitaminigényünk

Ha a szervezet vitaminigénye nagyobb, mint a vitaminbevitel, hipovitaminózis fejlődik ki, melyek tünetei a vitamin bevitelével gyorsan és eredményesen megszüntethetők.

Hipovitaminózis – Mit jelent?

Elsődleges módon kialakuló hipovitaminózisról beszélünk, ha a bejutott vitamin mennyisége kevesebb a táplálékfelvétel csökkenése (idős, leromlott állapotú betegek, krónikus alkoholisták esetén) vagy a táplálék összetételének megváltozása (például fogyókúra) miatt.

Másodlagos módon alakulhat ki hipovitaminózis felszívódási zavarok (gyomor-, bélhurut, sárgaság, krónikus alkoholizmus) miatt. A másodlagos hypovitaminózishoz vezethet a megnövekedett vitaminszükséglet (terhesség, szoptatás, lázas állapot, pajzsmirigy túlműködés, elhúzódó betegségek, stb.) is.

A multivitamin készítmények a napi szükségletnek megfelelő mennyiséget, vagy annak bizonyos százalékát tartalmazzák.

Ez azt is jelenti egyben, hogy ha valakinek már olyan nagy mértékű hiánya van egy vagy két vitaminból, hogy az már tüneteket is okoz, azoknak nem megfelelőek ezek a multivitaminok, hisz ilyen mennyiségű vitamin pótlására nem alkalmasak.

Más korcsoport, más igény – kinek milyen vitamin kell?

Minden korcsoportnak más mennyiségre van szüksége az egyes vitaminokból vagy ásványi anyagból.

Gyermekek esetén például az A-vitamin a megfelelő növekedéshez, a fogak és csontok egészséges fejlődéséhez fontos. Ugyancsak a csontok szerkezetének megfelelő kialakulásához D-vitaminra és kalciumra is szüksége van a gyerekeknek. Ezek hiányában rahitisz, vagyis angolkór fejlődik ki, vagyis a csontok a megfelelő ásványi anyag ellátottság hiánya miatt nem lesznek elég szilárdak és a test súlya alatt elgörbülnek.

Szerencsére manapság már nem találkozunk ezzel a betegséggel, de a kalcium és a D-vitamin ideális mennyiségének bevitele szükséges az erős csontozat kialakításához, és azt később már nem lehet pótolni.

A várandós kismamáknak is fontos a megfelelő vitamin és ásványi anyag pótlás, hiszen a terhesség során megnő a szervezet általános vitamin igénye. Minden kismama számára nélkülözhetetlen a folsav pótlása, ami a veleszületett idegrendszeri fejlődési rendellenességek előfordulását szinte minimálisra csökkenti.

A folsavat akár önmagában, akár multivitamin készítmények formájában is magához veheti, de talán érdemesebb multivitaminokat alkalmazni, hogy minden vitamin szükségletét kielégítse.

Az A-vitamin is fontos a magzat egészséges fejlődéséhez, de ezzel a vitaminnal vigyázni kell, mert túlzott bevitele éppen olyan káros, mint hiánya, ezért a megfelelő multivitamin kiválasztásához kérjék ki orvosuk véleményét.

Az időseknek is szüksége van a megfelelő vitaminpótlásra, amennyiben a táplálkozással nem tudnak elegendő mennyiséget bevinni.

Az időseknek is főleg a kalcium pótlására kell odafigyelni, ami a csontok erősítésével az időskori elesés miatti csonttörések számát csökkenti.

Nem pótolja a helyes táplálkozást

Végül fontos megjegyezni, hogy a multivitaminok szedése nem helyettesíti a megfelelő táplálkozást, legfeljebb kiegészíti azt. Amennyiben valaki a normális vegyes étrend mellett szedi a multivitaminokat, összességében a napi szükségletet meghaladó mennyiségben jut vitaminokhoz.

A szükségesnél több vitamin nem fog kifejezett mérgezési tüneteket okozni, azonban a szervezetből történő eltávolításuk feleslegesen terheli meg a kiválasztás szervrendszereit. A vitamintúladagolás különösen akkor válhat kifejezetté, ha egyszerre többféle „erősítő” készítményt is szedünk, azok pontos összetételének a megfontolása nélkül.

 


Dr. Kovács Anikó gyógyszerész – WEBBeteg

Recent Posts

Start typing and press Enter to search