Mit tegyünk ha a gyereket kullancs csípte meg?

 In Egészség és életmód

Mit tegyünk ha a gyereket kullancs csípte meg?

A kullancs kiszedés szabályai

A kullancscsípés nemcsak kellemetlen tünetekkel jár, hanem számos betegség forrása is lehet, mint a vírusos agyvelő- és agyhártyagyulladás vagy a Lyme-kór. Fontos tudni, hogy a kullancs – amennyiben hordozza is ezen fertőző betegségek vírusait vagy baktériumait – csupán egy bizonyos idő elteltével fertőz, miután teleszívta magát vérrel. A kullancsot nem szabad feleslegesen piszkálni, mert a teljes béltartalmát a bőr alá ürítheti, ezáltal megfertőzve a gyereket.

A séta vagy kirándulás után, illetve még az esti fürdés előtt célszerű minden testrészt (főleg a hajlatokat) alaposan átnézni, hogy nem kapaszkodott-e meg egy apró vérszívó valahol a gyerek vagy baba bőrén.

A kullancs eltávolítását szolgáló házi módszerek tárháza szinte végtelen, rengeteg “praktikus” tanácsot lehet hallani vagy olvasni ezzel kapcsolatban. Fontos, hogy a kullancsot nem szabad hegyes tárggyal eltávolítani, sem kapargatni, csavargatni vagy nyomkodni. A nyálazás, olajozás, zsírozás, vajjal, vietnámi balzsammal, testápolóval való bekenés vagy izzó gyufával való ijesztgetés sem célravezető, ráadásul ezek a módszerek többnyire csak fokozzák a fertőzés kockázatát. A kullancs ingerlése arra készteti, hogy gyomortartalmát visszaöklendezze a gyermek vérébe, a súlyos betegségeket okozó vírusok vagy baktériumok kíséretében.

Magyarországon több fajta kullancs is él, de nem mindegyik terjeszt az emberre is veszélyes betegségeket és ezek között is változó a fertőzöttek aránya.

 

A kullancs eltávolítása

A kullancsot legegyszerűbben patikákban kapható, kullancskiszedő csipesz segítségével lehet eltávolítani. Használata roppan egyszerű, azonban a kisebb gyerekek megijedhetnek a szerkezet láttán. Amennyiben ilyen eszköz nem áll a rendelkezésedre, akkor egy nem lapos végű csipesz vagy erős cérnából készült hurok is megfelel a célra.

Az eszköz segítségével óvatosan meg kell fogni a kullancsot, és egy határozott mozdulattal kihúzni. Próbáld úgy megragadni a rovart, hogy a csipesz minél közelebb legyen bőrhöz, és a potrohát lehetőleg ne érintsd. A csipeszt nem kell rángatni vagy csavargatni, egyszerűen felfelé kell húzni. Amennyiben bizonytalan vagy, inkább kérj segítséget szakembertől vagy egy gyakorlottabb ismerőstől.

Megtörténhet, hogy véletlenül a kullancs feje leszakad és a bőr alatt marad, pánikra azonban ebben az esetben sincs ok. Tévhit, hogy ez önmagában bármilyen problémát is okozna, egyszerűen nem kell piszkálni vagy szurkálni, mert pár nap után úgyis magától kilökődik a szervezetből.

Ha sikerült eltávolítani a kullancsot, akkor alaposan mosd le a csípés helyét, majd törölgesd át fertőtlenítő folyadékkal (alkohollal vagy jóddal). Jegyezd fel a kullancs kiszedésének időpontját és a csípés helyét. Célszerű lehet magát a rovart is lezárt dobozban megőrizni, mert ennek átvizsgálása sokat segíthet egy esetleges fertőzés esetében. Ha el szeretnéd pusztítani, akkor az égetés bizonyul a legjobb módszernek.

Ha a kullancs kiszedése után bármilyen tünetet észlelsz, azonnal fordulj orvoshoz!

A művelet után bizonyosodj meg arról, hogy nincs több kullancs a gyermek bőrén. Alaposan ellenőrizd újra a fejbőrt, a testhajlatokat, a kéz- és a lábujj közeit – ezek a kullancs legkedveltebb rejtekhelyei.

 

A kullancs eltávolítása csipesszel

 

 

 

A kullancs eltávolítása cérnával

 

 

Recommended Posts

Start typing and press Enter to search