Mi az asztma?

 In Betegségek - tünetek és kezelések

Egy asztmás roham során a légutak elszűkülnek, mivel a légutak körüli izomrostok összehúzódnak. Emellett a légzőszervek falai begyulladnak, megduzzadnak és nagy mennyiségű váladék termelődik. Ezek a tünetek – a váladéktermelődés, a gyulladás és az izmok összehúzódása – okozzák a légutak elszűkülését.

Az asztma lehet enyhe, alkalmankénti tünetekkel, de lehet nagyon súlyos is, állandó tünetekkel.

Sok minden előidézhet asztmás rohamot. Előidézheti megfázás, allergének, vagy olyan szerek amik az immunrendszer ilyen reakcióját váltják ki. Az allergének allergiát okoznak, így az allergia asztmát válthat ki a gyerekeknél.

A közönséges allergia, amely asztmás rohamot válthat ki, lehet akár az otthoni por, pollen vagy háziállatok, mint például kutya, macska, nyuszi vagy tengerimalac.

A fizikai megterhelés is kiválthat asztmás rohamot. Ezenkívül okozhat még ilyen rohamot a hideg levegő, cigarettafüst, légszennyezés és nagy páratartalom a levegőben.

Az asztma nagyon gyakori a gyerekeknél és tinédzsereknél, 5–15%-ban érintve a gyerekeket. Ez a betegség a gyermekkor bármely időszakában előjöhet, de majdnem fele a gyerekeknek már 3 éves kor előtt megbetegszik. Egyes gyerekeknél elmúlnak a tünetek az idő teltével, míg mások egész életükben együtt kell vele éljenek.

Azoknak a gyerekeknek, akiknek szülei vagy testvérei is asztmában szenvednek, nagyobb az esélyük, hogy ők is asztmásak legyenek.

Az asztma tünetei és jelei

Az asztma tipikus tünetei a nehézkes lélegzés és köhögés. A gyermek megpróbál gyorsabban lélegezni mint máskor és nagy erőfeszítésbe kerül neki a levegővétel és a levegő kifújása. A beteg több izomzatot használ lélegzése megkönnyebbítésére. Ez észrevehető a nyaknál és a bordáknál.

Az asztmásoknak nehéz a levegő kifújása. Normális esetben nem kell erőfeszítést tenni lélegzéskor, mivel a levegő könnyen távozik a tüdőből. Az asztmás gyermek nagy erőfeszítést kell tegyen annak érdekében, hogy a levegő kijusson az összehúzódott légutakon, miközben fütyülésre hasonló hangot ad ki.

A levegő kifújása több ideig tart, és nehézkessé válik a gyerekek beszéde is. Ezt a tünetet társítja a száraz köhögés. Más tünet lehet még a gyerekeknél az éjszakai száraz köhögés.

Szövődmények

A kezeletlen asztma a tüdő levegővel való megtöltésének nehézségéhez vezethet. A gyermek hamarabb elfárad, és nem fog tudni fizikai erőfeszítést tenni.

A kezeletlen asztma a gyermek késői fejlődését okozhatja, és megnöveli a kockázatot a tüdőfertőzésekre. Ha nincs kezelve a betegség, a szívizom megerőltetését idézheti elő, ami később szívproblémákhoz vezethet.

A folytatásért kattints ide: Asztma a gyermekeknél – kezelés és megelőzés

Recommended Posts

Start typing and press Enter to search