Mellkas-CT-vel tüdőnk egészségéért (x)

 In Betegségek - tünetek és kezelések, Egészség és életmód

Mellkas-CT-vel tüdőnk egészségéért

 

  1. 1.     A röntgennél pontosabb képet adó vizsgálat már a 2-3 mm-es elváltozásokat is kimutatja!
  2. 2.     Ne feledje, a tüdőrák esetében is a korai felfedezés a gyógyulás egyik kulcsa!

 

A Budai Egészségközpont a február 4-i Rákellenes Világnap alkalmából az egyik legnagyobb mortalitású daganattípus, a tüdőrák prevenciójához kedvezményes mellkas-CT-vel járul hozzá. De idén februárban a jelen népegészségügyi helyzet miatt is tanácsos légzőszervünk egészségére fokozottan figyelni.

 Mik a tüdőrák jelei és kiket veszélyeztet a leginkább?

Először is fontos leszögeznünk, hogy a betegség korai stádiumában szinte egyáltalán nem okoz tüneteket. A tüdőben eleve kevés a fájdalomérzékelő receptor, tehát fájdalommal a tüdőrák kezdeti szakasza egyáltalán nem jár. A betegség alattomos voltát jól jelzi, hogy a frissen diagnosztizált tüdőrákos betegek körülbelül negyedének semmilyen tünete nincs. Akinek mégis van, annál jellemző a nem múló, esetleg egyre súlyosbodó száraz köhögés, a véres köpet és a visszatérő hörgő- vagy tüdőgyulladás.

Kevés olyan ráktípus van, ahol a veszélyeztetettek köre olyan pontosan meghatározható, mint a tüdőráknál. Az esetek jelentős többsége, mintegy 90 százaléka ugyanis a dohányzásra vezethető vissza.

A dohányosok körén belül a férfiak veszélyeztetettebbek, náluk napi egy doboz cigaretta elszívása 23-szorosára, míg a nőknél 11-szeresére növeli a tüdőrák kialakulásának kockázatát. Ennek oka, hogy a férfiak általában erősebb dohánytermékeket választanak, korábban kezdik a dohányzást és gyakrabban kombinálják más káros szenvedélyekkel. Jelentős tényező a tüdőrák kialakulásánál a passzív dohányzás is.

 COVID19 és a tüdő

A COVID19-fertőzés lefolyása egy nehezen kiszámítható képet mutat: lehet tünetmentes, enyhe lefolyású, de előfordulhat, hogy egyik napról a másikra, rapidan alakulnak ki az ijesztő tünetek. Tulajdonképpen ugyanezt produkálja a fertőzés lezajlása után is.

A fertőzötteknél kialakuló tüdőgyulladás gyakran eredményezi a tüdő légcseréjét végző alveolusok (léghólyagocskák) károsodását, ezzel hosszútávú légzési problémákat okozva. Ugyanis a tüdő viszonylag nehezen regenerálódó szerveink közé tartozik. Tüdőgyulladás során a tüdőhólyagocskák folyadékkal telnek meg és sejtelhalás következik be, ami azt a felületet csökkenti, ahol az oxigén és a szén-dioxid cseréje végbemegy. Még hetekkel később is észlelhetők bizonyos maradványjelek a képalkotó vizsgálatok segítségével. Az esetek mintegy negyedében pedig évekig, vagy akár örökre láthatók maradhatnak a gyulladás maradványai.

Hogyan zajlik a tüdőszűrés mellkas-CT-vel?

A CT (komputertomográf) speciális radiológiai technika, mely során röntgensugár segítségével, számítógépes képfeldolgozás eredményeként részlet- és információgazdag képet kapunk az adott testrészről, jelen esetben a tüdőkről. A vizsgálat alatt a páciens háton fekszik egy lassan mozgó asztalon, ami áthalad a CT-készülék közepén lévő kör alakú nyíláson.

A 20-30 perces CT-tüdőszűrés során a radiológusok egy speciális programmal alacsony sugárdózist használva készítik el a szükséges felvételeket, ami így nem terheli meg a páciens szervezetét. A hagyományos mellkasröntgen-felvétellel szemben a CT-vizsgálat nemcsak a daganatos betegségek felfedezésében nyújt segítséget, hanem egyéb tüdőbetegségek diagnosztizálásában is kulcsfontosságú.

Az alacsony dózisú, natív (kontrasztanyag nélküli) mellkas-CT-vizsgálat ajánlott a:

  • 40 éven felülieknek
  • dohányosoknak
  • passzív dohányosoknak
  • légszennyezett területen élőknek és dolgozóknak
  • COVID19-fertőzésen átesett pácienseknek

 Vegyen részt alacsony dózisú mellkas-CT-vizsgálaton február 3. és február 26. között a Budai Egészségközpontban 20% kedvezménnyel!

Recent Posts

Start typing and press Enter to search