Melanoma nap az élet védelmében

 In Egészség és életmód

Május 7-én számos országban hívják fel a figyelmet a megelőzés és a szűrés fontosságára.

Minél több szabályos vagy még inkább szabálytalan anyajegye van valakinek, annál nagyobb a hajlama rá, hogy melanomája legyen, vagyis ez a génjeinkbe kódolt rizikó. További genetikai terheltségre utal, ha a családban már előfordult ez a betegség. Az anyajegyek számán kívül még fontos a Napon, illetve szoláriumban elszenvedett, leégések száma is, ami életmódhoz kötött rizikó. A téma egyik vezető hazai ismerője, dr. Horváth Béla bőrgyógyász szerint nagyon fontos, ha kialakul a bőrön a rettegett melanoma, akkor még időben eltávolítsák, mielőtt a daganatsejtek szétszóródnának a szervezetben.

 

melanoma
A melanóma korunk rettegett betegsége

 

 

A megfelelő megelőző stratégia a rendszeres önvizsgálat és a professzionális szűrővizsgálat. Köszönhetően napjaink fejlett szűrési módszerének ma már szabad szemmel nem látható melanomát is felismernek, összehasonlító elemzésekkel. Amennyiben alapos és szakszerű vizsgálatban veszünk részt, a betegek anyajegyeit legalább két orvos látja, míg műtéti javaslat esetén három. A korszerű szűrés és megelőzés több száz embernek életet, a gazdaságnak pedig forintban is kifejezhető milliárdokat jelent.

Az idei országos melanoma napon, több munkahelyen szerveznek melanoma szűrést, ahol felhívják a figyelmet a fényvédelemre és a rendszeres anyajegyvizsgálatra.

 


napidoktor.hu

Recommended Posts

Start typing and press Enter to search