Kézikönyv cukorbetegeknek a szakma ajánlásával

 In Egészség és életmód

A Magyar Diabetes Társaság július 15-én (hétfőn) Budapesten, a Pastrami Étteremben, sajtótájékoztató keretében mutatta be Teljes élet cukorbetegen című legújabb kiadványát. A Sanofi Gyógyszergyár támogatásával létrejött anyag a cukorbetegeknek nyújt szakmailag hiteles, a WHO előírásaival és irányelveivel összhangban lévő tanácsokat az egészséges életmódra és a helyes táplálkozásra vonatkozóan. A 80 oldalas kiadvány egészében és fejezetenként is letölthető ingyen a Magyar Diabetes Társaság honlapjáról.

A Teljes élet cukorbetegen egy oktató anyag, amely egységes keretbe foglalja a cukorbetegséggel kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat: szól a diabéteszről általában, a gyermekkori cukorbetegségről, a helyes diétáról, a vércukorszint önellenőrzéséről, a tablettás kezelésről és inzulin terápiáról, a cukorbetegség szövődményeinek (szív és érrendszeri megbetegedések) megelőzéséről, a szájápolásról. Az egyes fejezeteket az adott szakterületen jártas szakemberek írták, a szövegek a szakma konszenzusát tükrözik. A sajtótájékoztatón Prof. Dr. Barkai László, a Magyar Diabetes Társaság elnökének és Pierre Faury, a Sanofi Gyógyszergyár országigazgatójának köszöntője után, a Magyar Diabetes Társaság főtitkára, Dr. Hidvégi Tibor, mutatta be a kiadványt.

A bemutatót követően a szervezők a sajtóesemény résztvevőit egy közös főzésre invitálták, amelyen a Pastrami Étterem mesterszakácsának vezetésével diabéteszesek számára is fogyasztható ételeket készítettek. A felhasznált alapanyagok mindennapos élelmiszerek voltak bizonyítandó, hogy a cukorbetegek nemcsak a diabetikus élelmiszereket fogyaszthatják.

Dr. Hidvégi Tibor a sajtótájékoztatón elmondta: “A kiadványban azt az életmódot mutatjuk be, amely mellett a cukorbetegség kezelhető. A gyógyszeres kezelés, az inzulinterápia ugyanis csak akkor lehet sikeres, ha a beteg változtat korábbi életmódján. A cukorbetegek számos kérdésre keresik a válaszokat, például arra: képes leszek-e az inzulin beadására, hogyan működnek az injekció beadását segítő eszközök, hogyan kell az inzulin dózist megállapítani, hogyan kell átalakítanom az étrendemet? A kiadvány mindezekre a kérdésekre az orvosszakma és a dietetikusok egységes álláspontját tükröző válaszokat ad.

Fülöp Rita, a Sanofi Diabétesz üzletágának igazgatója így indokolta a kiadvány támogatását: “A diabéteszes betegoktatás minőségének javítását a Magyar Diabétesz Társasággal közös célként tűztük ki 2011-ben, és ennek szellemében támogattuk a Társaság cukorbetegeknek szánt betegtájékoztató anyagának elkészülését, hogy minél több diabéteszes betegnek megmutathassuk: bizonyos szabályok betartásával a cukorbetegek is élhetnek teljes életet.

A Sanofi korszerű inzulinkészítményekkel és beadó-eszközökkel járul hozzá a cukorbetegek életminőségének javításához, de a Magyar Diabetes Társasággal és a diabetológiai szakma vezető képviselőivel együttműködve a diabétesz megelőzésére irányuló munkában is részt vesz.

Ma Magyarországon mintegy 800 ezer cukorbeteg él, számuk az elkövetkező években várhatóan emelkedni fog. Cukorbetegség esetén a korai halálozás, az egészségben eltöltött életévek számának jelentős csökkenése 8-10 évvel rövidíti meg a várható élettartamot. Megelőzéssel, a betegség kialakulását követően helyes táplálkozással, egészséges életmóddal a negatív következmények enyhíthetők.

Recommended Posts

Start typing and press Enter to search