Karanténban 7 gyerekkel

 In életmód

Karanténban 7 gyerekkel 

 Hogyan küzd meg a karanténnal egy hétgyerekes családanya és egy egyedülálló nő? Hogy lehet egyszerre ennyi gyereket otthon tanítani? Mi történik, ha a járvány megszakít egy szülő-gyerek kapcsolattartást vagy egy örökbefogadást? Milyen praktikákkal élik túl az anyák a bezártságot? 

Az SOS Gyermekfalvak nevelőszülőket kérdezett. 

 Bár ritkaságszámba megy, Ági 7 gyereket nevel férjével. Van köztük ADHD-s, figyelemzavaros, sajátos nevelési igényű. Épp a legkisebb örökbe adására készültek, amikor beütött a karantén, és átmenetileg le kellett állítani az ismerkedést. Ági futással indítja a reggelt, majd egész nap tanul a gyerekekkel.

„Egy gyerekkel 3-4 órát foglalkozok, így beosztogatni az időt nagyon nehéz. 5-kor kelek, az utcában lefutok 8-10 kört. Ha hazaadás, örökbefogadás van, akkor megvan a 10 kilométerem is.”

https://youtu.be/HrymmStBMAE 

Judit egyedülálló nevelőszülő, mellette gyógytornászként dolgozik, egy kisiskolást nevel. A kislány 9 éve, karácsonykor került hozzá. Anyukája nem tudott róla gondoskodni, de rendszeresen látogatja, szoros kapcsolatban vannak. A járvány miatt azonban találkozásra most nincs lehetőség.

„A lehető legrosszabb a kicsinek, hogy most nem találkozhat az anyukájával. Többször mondta, hogy ez így nem jó, nem igazságos. Most sűrűbben telefonálnak egymásnak, már nem csak a meghatározott időben hívjuk, hanem bármikor a nap során.”

https://youtu.be/w-Z7OpEEjxY 

Évához épp a karantén alatt érkezett egy két hetes koraszülött kisbaba, most körülötte forog a világ.

„Nekem a karantén alatt az én-időm teljesen megszűnt. A félnapi szabadságom, ami volt az iskola és óvoda alatt, hogy csak babákkal voltam itthon, az megszűnt” – meséli Éva, aki ennek ellenére vidám és bizakodó, nem billentette ki a második éve tartó járvány.

https://youtu.be/DLXgYOoQlbc 

Az SOS Gyermekfalvak 400 gyereknek tud biztonságos otthont adni. Többségük elhanyagolás, bántalmazás, a szülők szenvedélybetegsége, betegsége, halála miatt került nevelőszülőkhöz.

„A nap 24 órájában, az év 365 napján, éveken keresztül a gyerekek mellett vagyunk. Mivel alapítványként adományokból tartjuk fenn nevelőszülői hálózatunkat, ezt csak támogatóink segítségével tudjuk biztosítani. Ezért is különösen fontos számunkra az 1 % időszak, ami az adózónak csupán 5 percébe kerül, de nekünk életeket jelent” – mondja Romet-Balla Ágnes, az alapítvány adománygyűjtési igazgatója.

Forrás: SOS GYERMEKFALU ALAPÍTVÁNY

Recent Posts

Start typing and press Enter to search