Itt a Száraz November: az alkoholról való leszokás hét módja

 In Egészség és életmód

Itt a Száraz November: az alkoholról való leszokás hét módja

A száraz november közeledtével sokan gondolkodnak azon, hogyan csökkentsék le az alkoholfogyasztásukat hatékonyan. De mi történik, ha alábbhagy a lelkesedés? Az alábbiakban összeszedtünk néhány tippet melyek segítségével leszokhatunk az ivásról, vagy legalább normális mederben tarthatjuk azt.

Találjunk egy jó okot, hogy kevesebbet igyunk

Legtöbbünk előtt ismert, hogy az alkohol kapcsolatba hozható olyan egészségügyi problémákkal, mint például a májbetegség, szívbetegség, diabétesz, ennek ellenére mégis hajlunk erre úgy gondolni, hogy minket ez nem érint.

Ha ezek a kockázatok nem vesznek rá minket arra, hogy leálljunk az itallal, akkor keressünk valami más indokot: például gondoljunk arra, hogy a piálás tönkreteszi

a bőrt, felpüffeszti az arcot és egyes vélemények szerint a benne lévő mérgek hozzájárulnak a narancsbőr kialakulásához. Egy korsó sör annyi kalóriát tartalmaz, mint egy szelet pizza, tehát ha fogyni szeretnénk, kezdjük először a piával a dolgot.

Gondoljuk át, miért iszunk annyit

Talán azért nyúlunk a pohárhoz, mert van a háttérben egy olyan probléma,  amellyel nem vagyunk hajlandóak szembenézni? Ha szünetet tartunk, akkor kiderülhet, mennyire is függünk az alkoholtól és mennyire jobban éreznénk magunkat nélküle.

Találjunk egy társat

Az a tény, hogy sokan próbálkoznak a Száraz November során, segíthet nekünk abban, hogy kitartsunk, s amennyiben nem egyedül próbálkozunk, az csak növelheti az esélyeinket.  Gondoljunk csak bele, mennyire könnyen véget vethet az erőfeszítéseinknek, ha egy buliban egyedüliként nem iszunk. Viszont ha van egy partner, akivel tudunk erről beszélni, vagy még jobb, ha esetleg akivel együtt tesszük le a poharat, az rengeteget számíthat és segíthet végig vinni az elhatározásunkat.

Kerüljük a kísértést

Sportoljunk, amennyit csak lehet az ivás helyett, és gyorsan rájövünk, milyen hatása is van a testünkre az alkoholnak és mire lennénk képesek nélküle. Ha szórakozni megyünk, ajánljuk fel az ismerősöknek, hogy mi leszünk a sofőrök, így muszáj lesz alkoholmentes italokat fogyasztanunk, és mindenki imádni fog minket az „önfeláldozó” viselkedésünkért.

Jutalmazzuk magunkat

Ha a jobb alvás, a több energia és a jobb kinézet nem elég, akkor tegyük félre a pénzt, amit piára költenénk, és vegyünk belőle valamit, amit igazán akarunk.

Keményen tartsunk ki

Elképzelhető, hogy pszichológiai hatása is lehet annak, ha abbahagyjuk az ivást, még ha akár csak a félig rendszerest is: ingerlékenység, rossz koncentráció, reszketés, rossz álmok. Tartsunk ki minden áron, a helyzet javulni fog!

Csak mértékkel

Ha mégsem állunk le teljesen az italról, de legalább csak mértékkel szeretnénk folytatni, vegyünk egy italkimérőt, olyat, melyet a különböző felesekhez használnak a szórakozóhelyeken, így hamar rájövünk, hogy az a gin tonic, amit eddig otthon iszogattunk, az a négyszerese volt a normál adagnak.

Forrás: The Guardian

Recommended Posts

Start typing and press Enter to search