Az alkoholfogyasztás és a rák kialakulásának kapcsolata

 In Egészség és életmód

Az alkoholfogyasztás és a rák kialakulásának kapcsolata

Egy új kutatás eredménye szerint akár egy napi kis pohár bor is növeli a rák kialakulásának kockázatát és az eddig hangoztatott felelősségteljes alkoholfogyasztásról szóló megállapítások félrevezetőek lehetnek. Egyes tanulmányok szerint az alkoholgyártók elbagatellizálják az alkohol és különböző rákbetegségek – úgymint száj-, torok-, nyelőcső-, máj-, mell-, vég-, és vastagbélrák – kialakulásának veszélye közti kapcsolatot, s azt az üzenetet közvetítik a fogyasztók felé, hogy csak a túlzott ivászat hordoz magában kockázatokat. A Drug and Alcohol Review által publikált tanulmány szerint már kis mennyiségű napi adag is növeli a kockázatot, még ha az alacsony is önmagában, melyet alátámaszt több mint 100 epidemiológiai tanulmány.

Egy Harvard Egyetemi kutatás megállapította, hogy a csekély, vagy mérsékelt ivás a férfiaknál – amennyiben nem dohányzik az illető – nem növeli jelentősen a kockázatot, viszont a nőknél a mellrák kialakulásának esélyei növekedtek.

Edward L Giovanucci, járványügyi és táplálkozástudományi harvardi professzor, a fenti tanulmány szerzője szerint a mérsékelt alkoholfogyasztás okozta rák kockázatának növekedése szerénynek mondható, illetve vannak bizonyos pozitív hatásai is az alkalmankénti ivásnak. Például egyes kutatások kimutatták, napi egy ital csökkenti a cukorbetegség kialakulásának esélyeit a nőknél. Így mindent összevetve a nőknél az általános kép inkább még pozitív is lehet, míg a végbél- és vastagbélrák – mind férfiak és nők esetében – kialakulásának esélye csekély, amennyiben a fogyasztás nem éri el a napi két ital mennyiségét.

Természetesen nem szabad elfeledkezni az egyénekre jellemző genetikai tulajdonságokról sem, melyek befolyásolják az alkohol lebomlását és ezzel a rák kialakulásának esélyeit is.

A professzor mindent összevetve az alkoholfogyasztást nem tartja jó eszköznek ha valaki az egészségi állapotán szeretne vele javítani, de a mérsékelt fogyasztás – egy, esetleg alkalmanként kettő ital – mely nem társul dohányzással nem jelent megnövekedett kockázatot a rák kialakulásának szempontjából. Javaslata szerint, akinek a családjában előfordult már mellrák, végbél- vagy vastagbélrák, inkább ne igyanak alkoholt, vagy ha igen, annak mennyisége ne legyen több napi egy italnál.

Forrás: The Guardian

Recommended Posts

Start typing and press Enter to search