Idén kerüld el az influenzát!

 In Egészség és életmód

Legyengült immunrendszerrel találkozva egy-egy ilyen vírusfertőzésnek komoly szövődményei lehetnek – magyarázza dr. Pintér Zsolt, a Dr. Rose Magánkórház Nemzeti Oltóközpontjának vezetője. Ezért hangsúlyozzuk mindig, hogy a gyermekek, az idősek, és a krónikus betegségekben szenvedők fokozottan veszélyeztetettek.

A légúti megbetegedéseket egyes baktériumokon kívül 5 víruscsalád eddig azonosított 175 tagja képes kiváltani, s ezeket sokan – tévesen – influenzának hiszik – mondja Pintér doktor – Pedig valójában ez a titulus olyan betegségeknek jár ki, melyek járványügyi és klinikai szempontból is különböznek a többi légúti nyavalyától.

Hogy mitől veszélyesebb egyik vírus, mint a másik, bonyolult kérdés – folytatja Dr. Pintér Zsolt – a H1N1 esetében például egyes áldozatoknál az összezavarodott immunrendszer nem a kórokozót, hanem a szervezet saját vérereit támadta meg. Ám minden emberi szervezet kicsit másképp reagál, így nehéz általánosítani, és sajnos a vírusok is gyorsan képesek mutálódni. Ezért változik az influenza elleni vakcinák összetétele is évről évre. Jelenleg ez a legjobb megelőzés, habár még mindig sokan hiszik, hogy az influenza “mások problémája”, illetve lebecsülik a fertőzések veszélyét. Pedig olyan szövődményekről beszélünk, mint mondjuk a tüdőgyulladás, ám a vírusok megtámadhatják akár a szívet, az agyat, az izmokat is. Maga az influenza elleni oltás fertőzést nem idézhet elő, legfeljebb oltási reakciót alakíthat ki influenza szerű tünetekkel.

 

influenza elleni oltás

 

Tudtad?

Magyarországon csak az elmúlt öt évben 35 influenzajárvány zajlott le. 1950-2000 között az influenzajárványok közül 10 járványban 1 millióan, illetve 1 milliónál többen betegedtek meg, 3 járványban pedig a 2 millió főt is meghaladta a jelentett influenzás betegek száma. A fejlett országokban – figyelembe véve a WHO ajánlásait – évente mintegy 250 millió adag influenza vakcinát használnak fel.

Recommended Posts

Start typing and press Enter to search