Idén is elindul az UNICEF Magyarország Rajtad áll a jövőd! programja 

 In Egyéb

Társadalmi problémákra keresik a megoldást a fiatalok 

Az UNICEF Magyarország 2021-ben is elindítja a RAJTAD ÁLL A JÖVŐD! nevű programját. A nemzetközi kezdeményezés idén 14-21 éves magyarországi fiatalok számára teremt lehetőséget, hogy a saját jövőjüket aktívan alakíthassák. Az idén kiválasztott tíz csapat tervei olyan fontos témakörök mentén mozognak, mint a gyermekjogok, a kortárs bántalmazás, vagy a fiatalok mentális egészsége. 

A Rajtad áll a jövőd! program az ENSZ Gyermekjogi Egyezmény egyik fő pillérének megvalósítását, a gyermekek és fiatalok részvételét segíti elő. A program abban támogatja a fiatalokat, hogy egyre inkább képesek legyenek dönteni és aktívan részt venni közösségük életében. A jelentkezők egy közös alkotási folyamat keretében olyan innovatív, társadalmi vállalkozási ötleteket dolgoznak ki, amelyek megoldást nyújthatnak egy-egy társadalmi problémára. 

2021-ben a Rajtad áll a jövőd! program összekapcsolódik az UNICEF Gyermekbarát Település kezdeményezéssel. „A cél az, hogy erősödjön a fiatalok társadalmi felelősségvállalása, aktív állampolgárként közösséget alkossanak, és részt vegyenek a településüket érintő problémák feltárásában, a megoldások kidolgozásában. Idén három területre helyeztük a hangsúlyt a pályázati kiírásban: a fiatalok részvétele a velük kapcsolatos döntési folyamatokban, jogaik tudatosítása és a tisztességes bánásmódhoz való joguk érvényesítése” – mondta el Mészáros Antónia, az UNICEF Magyarország ügyvezető igazgatója. 

Idén az ország különböző régióiból 5 település csatlakozott a programhoz: Budapest III. kerülete (Óbuda), Orosháza, Nyíregyháza, Szekszárd és Zalaegerszeg. A programba több mint 60 fiatal jelentkezett ebben az évben, közülük 43 lelkes és tehetséges diákot választottak ki, hogy tervüket részletesebben is kidolgozhassák. A csapatok öt héten keresztül dolgoznak együtt ötleteiken, majd bemutatják kidolgozott tervüket egy szakmai zsűrinek – ekkor dől el, hogy melyik lesz az az 5 csapat, amely további anyagi és szakmai segítséget kap elképzelései megvalósításához. 

A 2021-ben kiválasztott csapatok között vannak olyan indulók, akik közösségi teret hoznának létre, ahol a fiatalok nyugodtan kikapcsolódhatnak és értelmes, saját maguk által szervezett programokon vehetnek részt. Mások a fogyatékkal élő diáktársakat segítenék, hogy az ő jogaik is érvényesüljenek. Megint mások a fiatalokat mind gyakrabban érintő probléma, a zaklatás ellen tennének, de fontos téma a fiatalok mentális egészségének javítása is. 

A programot immár harmadik éve az Accenture segíti stratégiai partnerként. Az anyagi segítségen túl a vállalat munkatársai szakmai mentorként is segítik a fiatalokat. A Rajtad áll a jövőd! program stratégiai partnere az OTP Bank is.  

A járványhelyzet miatt a program az online térben valósul meg, az ehhez szükséges technikai eszközöket és netkapcsolatot a Telenor Magyarország biztosítja a csapatok számára. A cég jóvoltából a nyertes csapatok a program végén részt vehetnek egy start-up szemléletet fejlesztő képzésen is, hogy projektjeiket még hatékonyabban fejleszthessék tovább. 

A Rajtad áll a jövőd! 2021-es programját támogatja továbbá az ALTEO Nyrt. és a Celanese Magyarország.  

A program együttműködő partnere a Richter Gedeon Nyrt. és a NOTESS.  

Aminációs kisfilm: https://youtu.be/HlVt2Q57pGQ  

Forrás: UNICEF Magyarország

Recommended Posts

Start typing and press Enter to search