Életmódváltás? Ezt az 5 hibát kerülje el

 In Egyéb

A testcsökkentő program tervezésekor legyünk realisták, következetesek és türelmesek!

Fogadjuk el, hogy nem fogyókúráznunk kell, hanem életmódváltásra van szükségünk. A fogyás valójában az egészségünk visszaszerzése, amihez egészséges életmódot kell kialakítanunk. Ehhez elengedhetetlen a rendszeres testmozgás bevezetése és a helytelen étkezési szokások megváltoztatása. A Budai Egészségközpont dietetikusa összegyűjtötte az 5 leggyakoribb hibát, ami gátolja az életmódváltás hatékonyságát.

1. Ne kezdjünk hirtelen és drasztikus változtatásokba, mert nem leszünk képesek betartani azokat! Az új étkezési szokásokat lépésenként, napról napra vezessük be.

2. Nem létezik univerzális testcsökkentő program. Ezért tisztában kell lennünk napi energiaszükségletünkkel, a számunkra ideális tápanyagbeviteli arányokkal (fehérje, zsír, szénhidrát), ételeink kalóriatartalmával, és a mozgással elégetett kalória mennyiségével – egy kilogrammnyi fogyáshoz a szervezetnek kb. 7000 kilokalóriát kell elégetnie. Napi energiaszükségletünket egyszerűen kiszámíthatjuk, az elfogyasztott táplálék kalóriatartalmának nyomon követéséhez pedig érdemes beszereznünk egy kalóriatáblázatot tartalmazó könyvet vagy számítógépes programot.

3. A kapott eredményt nem abszolutizálhatjuk, ugyanis némi eltérés adódhat abból, ha rosszul becsüljük meg a testmozgással elégetett kalóriák mennyiségét, vagy nem mérjük fel pontosan a naponta elfogyasztott táplálék adagjait. A szervezet is szolgálhat meglepetésekkel: van, akinek a fogyása a diéta megkezdése után gyorsan és látványosan megindul, másoknál több időre van szüksége ehhez, illetve időközben előfordulhat, hogy a testsúlycsökkenés napokig vagy akár néhány hétig is stagnál.

4. Nem csak arra kell odafigyelnünk, hogy ne együnk sokat, de arra is, hogy ne együnk nagyon keveset. Az alacsony kalóriabevitel (nők esetében kb. napi 1200 kcal, férfiaknál kb. 1500 kcal alatt) meggátolja a zsírfelesleg felhasználását, mert szervezetünk úgy érzékeli, hogy nem kap elegendő mennyiségű táplálékot, ezért „szükségállapotot” hirdet az éhezés elkerülése érdekében. A bevitt tápanyagok lebontása és energiaként történő felhasználása helyett még inkább növelni fogja azok raktározását (zsír formájában). A napi munkavégzéshez azonban energiára van szükségünk, ezért szervezetünk – mivel más tápanyaghoz nem tud hozzáférni – az izomfehérjét kezdi lebontani. Ezáltal izomtömegünk csökken, a testzsírunk mennyisége pedig nő, vagy változatlan marad – így tehát összességében megnövekszik a testzsír aránya.

5. Nem szabad egyszerre edzeni és koplalni, ez szintén az izomtömeg csökkenéséhez vezet. Az izomtömeg csökkenése lassítja az anyagcserét és a fogyást, mivel a szervezet energiafelhasználása az izomtömeg nagyságával egyenesen arányos. A csökkenő izommennyiséggel párhuzamban szervezetünk napi energiaigénye is egyre kisebb lesz, vagyis egyre kevesebbet ehetünk a visszahízás veszélye nélkül. Ha netán visszatérünk a „normál” táplálkozáshoz, testsúlyunk automatikusan növekedni fog (= jojóeffektus). Ennek elkerülése érdekében fokozottan figyeljünk a megfelelő kalóriabevitelre, az edzések utáni fehérje- és szénhidrátpótlásra.

Kerülje el a buktatókat, vegyen részt személyre szabott dietetikai tanácsadáson augusztus 2-31. között, és a Budai Egészségközpont 20% kedvezményt biztosít a vizsgálat árából!

Forrás: Budai Egészségközpont

Recent Posts

Start typing and press Enter to search