Homeopátia gyerekeknek – a szakértő válaszol

 In Egészség és életmód

szilagyi-katalin

Homeopátia gyerekeknek

Dr. Szilágyi Katalin fül-orr-gégész, homeopata, a Budai Egészségközpont szakorvosa válaszol

 

Alkalmazható-e a homeopátia gyerekek esetében, ha igen, milyen idős kortól?

A homeopátia akár újszülött kortól is alkalmazható, a kisgyermekek csodálatosan reagálnak rá!

Különböznek-e valamiben a gyermekeknek adandó homeopátiás szerek a felnőttekétől?

Nem, ugyanazok a szerek, csak kevesebb golyócskát adunk kisgyermekeknek. A nagyon kicsiknek feloldjuk a golyókat kevés vízben.

Milyen módon fejti ki hatását a homeopátia?

A szervezet öngyógyító mechanizmusait támogatja. Bizonyos higításon felül már nem tartalmaz “anyagot”, csak az adott szerre  jellemző rezgéseket. Mivel minden tünetnek, betegségnek is megvan a maga rezgése, így azokat mintegy “kioltja” A szerek alapja különböző ásványokból, állatokból, növényekből nyert törzsoldat, amit higítanak „potenciálnak”. A homeopátiában olyan szert adunk a betegnek, ami egy egészséges emberben hasonló tüneteket okozna, nem higított formában. Ez a hasonlóság törvénye: “amit a szer kivált, azt gyógyítani is képes”. Ezért nagyon fontos a tünetek különböző tulajdonságainak pontos feltárása.

Fertőző betegségek esetében is alkalmazható-e?

Alkalmazható mindenféle betegségnél, fertőzőnél is, de itt és a súlyosabb esetekben csak kiegészitő kezelésként a “hagyományos” gyógyszerek mellett. Gyorsítja a betegség lefolyását, a szervezet öngyógyitásának támogatásával segít a szövődmények elkerülésében.

Mikor érdemes homeopátiás szakemberhez fordulni a szülőknek?

Nagyon sokat segít a homeopátia azoknál a folyton beteg, közösségbe járó gyermekeknél, akiknél egymást érik a náthák, fülgyulladások,  egyéb betegségek. Ilyenkor a legjobb eredmények akkor vannak, ha sikerül megtalálni a gyermek ún. alkati szerét, mely az összes testi -lelki problémájára segítséget adhat. Ehhez pedig homeopátiás orvos kell. Az egyéb, ún. tüneti kezelések beállitásánál is segítség kell, legalábbis az elején. Később már a szülő önnállóan is tudja alkalmazni a szereket a különböző tünetek fellépésekor.

Van-e bármilyen ellenjavallat homeopátiás szerekkel kapcsolatban (pl. oltás vagy hagyományos orvosság hatását befolyásolja-e)?

Nincs a szerek alkalmazásának ellenjavallata, nem befolyásolja a hagyományos szerek hatását, sőt az oltásoknál kifejezetten hasznos, azok mellékhatásainak kivédésére.

Melyek azok a tünetek vagy betegségek, melyek esetében érdemes homopátiával próbálkozni, mielőtt orvoshoz fordulunk?

Ha valaki még nem jártas akár laikus szinten is a homeopátia alkalmazásában, jó szolgálatot tesznek az ún. komplex szerek, pl. Homeovox, Corysalia, Oscillococcinum, stb. Ezeket már a betegség kezdetén érdemes pár napig alkalmazni. Egyszerű nátha, torokfájás, köhögés esetén jó hatásúak lehetnek, de ha a panaszok  elhúzódóak,vagy súlyosbodnak, feltétlenül orvoshoz kell fordulni.

Pszichés vagy neurológiai problémák esetén segíthet-e a homeopátia?

Pszichés v. neurológiai problémák esetén is segíthet a homeopátia, de ehhez homeopata orvos kell, mert ilyen esetekben a nagyobb higításokat kell alkalmazni, valamint alkati szer meghatározására is szükség van.

Terhesség alatt szedhetünk homeopátiás készítményeket?

Terhesség alatt is bátran szedhetünk homeopátiás készítményeket, mivel nincs semmiféle mellékhatásuk. Nagyon hatásosak pl. a terhességi hányinger csillapításában. Valójában ilyenkor a hagyományos gyógyszeres kezelés inkább ellenjavallt, különösen az első harmadban.

Recommended Posts

Start typing and press Enter to search