Hogyan dicsérjük megfelelően a gyermekünket

 In A gyermekek fejlődése, nevelése

Hogyan dicsérjük megfelelően a gyermekünket

Az alábbi pontokban szedtük össze a dicsérés helyes módjának fő pontjait.

1. Jutalmazzuk és bátorítsuk a gyerekeinket, de ne menjünk olyan messze, hogy tökéletes géniuszként tekintve magukra lépjenek be a világba. Elkerülhetetlenek a kudarcok és fiaskók, melyeket még nehezebben kezelnek, amennyiben a gyermekünk önazonosságérzetét a nagyszerűség lengi körül.

2. Inkább az erőfeszítést dicsérjük, mint a tehetséget vagy a végeredményt. A Kolumbia Egyetem kutatása szerint azok a gyerekek, kiket az eszükért dicsértek kevésbé voltak motiváltak, mint azok, akiket a szorgalmukért. A befektetett munkát könnyebb számon tartani és kontrolálni mint azt, hogy milyen okos valaki. Ha valakit a képességei miatt ér elismerés a gyermek azt gondolhatja, hogy a tanulási folyamat véget ért: például a matekkal való küzdelem egy folyamatos fejlődés, míg jónak lenni matekból egy befejezett tény.

3. A dicséretnél a személyes kvalitásokat emeljük ki. Valakit a kedvessége, felelősségtudata, bátorsága vagy kreativitása okán dicsérni sokkal építőbb jellegű, mint ha valakit a kitűnősége, vagy csodálatos volta miatt érnek a pozitív visszajelzések.

4. Legyünk specifikusak, indokoljuk meg, miért kap dicséretet a gyerek. Szép a rajza, de miért? Mert elég időt fordított rá? Mert minden részlet a helyén van? Vagy mindenkinek megvannak a lábai? A részletes indoklás, magyarázat segíti a gyerek fejlődését, nem elég az „Ez tök jó” jellegű véleménynyilvánítás, mondjuk is el, miért gondoljuk ezt így!

5. A különböző korú gyerekek más és más módon reagálnak a dicsérő szóra. Vigyázzunk, talán a fiatalabbak gyakran megelégednek az általános frázisokkal, de a nagyobbak észreveszik, ha valaki őszintétlen, átlátnak az üres hízelgésen.

Forrás: The Guardian

 

 

Recent Posts

Start typing and press Enter to search