Hangulatos lámpás

 In Csináld magad, Kreatív ötletek kicsiknek, nagyoknak

Szükséges anyagok és eszközök:

  • lámpásfólia
  • mécsestartó elem háromoldalú lámpásba
  • selyemrost-papír (vagy bármilyen, vékonyabb, fényáteresztő szép mintázatú papír)
  • kétoldalas ragasztócsík
  • gyöngyök vegyesen
  • egy kis darab vastagabb rézdrót
  • műanyag kristályformák
  • egyéb eszközök: olló, vasaló, lyukasztó

 

hangulatos lámpás
Hangulatos lámpás

 

A lámpás elkészítése

Lámpáskészítéshez sokféle fólia kapható, egész nagy lapok, előre leszabott, készletek (ezekben már benne van a mécsestartó elem is), lyukasztott szélű és olyan is, amire csak rá kell vasalni a papírt (vagy bármit pl. vékonyabb textíliát). A nagyobb lapokból persze magunk is kivághatjuk a kívánt méretet, lehet hosszú állólámpa, kis asztali, vagy ablakba tehető. Használhatunk mintavágó vagy cikcakk ollót, lehet kettő vagy több oldala. Az oldalakat össze is lehet ragasztani, de az előre lyukasztott változatot bármilyen öltésfajtával össze lehet varrni, arról nem is beszélve, hogy a varráshoz is mennyi mindent használhatunk (rafia, vékony szalag, zsinór, drót, papírzsinór stb.)

Ha mi ragasztjuk fel a papírt vagy textilíát a fóliára, a legegyszerűbb szalvétaragasztót használni. Vasalható fóliánál kövessünk a csomagoláson feltüntett utasításokat. A képeken is látható lámpás vasalásos technikával készült, ennél a módszernél garantáltan gyűrődésmentesen rögzíthetjük a lámpáspapírt.

 

lámpás díszítése
Így is díszítheted a lámpásodat…

 

A papír rögzítése után még tovább is díszíthetjük a felületet. Ragsszunk fel vízszíntesen, egymástól egyforma távolságra kétoldalon tapadó ragasztócsíkot, majd szórjunk rá apró gyönyöket vagy csillámport. Gyönyörű fényjátékot ad majd használat közben.

Az oldalakat ragasszuk össze, vagy varrjuk egymáshoz.

 

lámpás
A részletek is fontosak!

 

A felső részt tovább dekorálhatjuk. Lyukasztóval lyukasszuk ki a lámpást, vastagabb rézdrótból hajlítsunk íves mintát, majd bújtassuk be a lyukba. Akasszunk rá egy díszes műanyag kristályt. Tegyünk minden oldalra.

 

hangulatvilágítás
Igazi hangulatvilágítás

 

A lámpást sose hagyjuk őrizetlenül!

 


Vincze Eszter – Színes Ötletek Blog

Recommended Posts

Start typing and press Enter to search