Gyógynövényekkel óvd gyermekeid egészségét!

 In Házipatika és természetgyógyászat


Rosemary Gladstar amerikai növényspecialista és tanító állitása szerint, a gyermekek szervezete sokkal hamarabb és jobban reagál a gyógyfüvek jótékony hatásaira. Véleménye szerint, ha a szülök megismerik ezen növények alapvető tulajdonságait, könnyen és félelem nélkül használhatják majd gyermekeik számára.

“Egykor a természetgyógyászatot tartották a legegyszerűbb orvoslási módszernek, ami mindenki számára elérhető volt” – vélekedik Gladstar. “Elválasztottak minket a növényi tradicióinktól, ez az egyetlen dolog, amiért bonyolultnak tűnik a természetgyógyászat. Ez az elválasztódás a modern társadalomban félelmeket táplál a gyógynövények biztonsága iránt, de mindezen bizonytalanságok azért léteznek, mert nem ismerjük ezeket a gyógyfüveket.”

“Bölcs felhasználásuk során” – mondja Gladstar ,- “a gyógynövények nem zavarják meg a gyermekek kicsiny szervezetének törékeny ökológiai egyensúlyát, harmonikusan együttműködnek a fiatal szervezettel.” A gyógyfüvek hatásosak különböző betegségek kezelésében, mint: hűlés, influenza, kólika, segítenek a fogak fejlődésében és más gyermekkora jellemző betegségekben is mint a kanyaró vagy bárányhimlő. Használhatóak nyugtalanság és alvási zavarok enyhítésére.

Legfontosabb dolog, amit észben kell tartanod, hogy megfelelő adagot adj gyermekednek! Ne gondold, hogy gyorsabban éred el a kívánt eredményt, ha túladagolod a gyógyfüveket. Ezt kerüld el, mert hatásuk nem a “minél több, annál jobb” elven működik.

A homeopátia gyöngéden hat

A homeopátia egy másfajta módszert nyújt a gyermekbetegségek kezelésére. Biztonságos, nincsenek mellékhatásai, a gyerekeknek és felnőteknek szóló kezelés nagyjából megegyezik. Ezek az orvosságok jól meghatározott adagokból állnak, melyek alkotóelemei lehetnek növényi, ásványi, állati vagy kémiai eredetűek.

Ilyen orvosságok használatát javasolja a homeopátia. Sikeresen akár otthon is használhatóak. Súlyos vagy visszatérő betegségeknél érdemes egy homeopatát felkeresni.

Figyelned kell az orvosság adagolásakor, mert megtörténhet, hogy gyermeked szórakozásból nem nyeli le azt. Azonban még így is, már szájbavételkor az orvosság kifejti hatását, ezért nem kötelező lenyelni. Ebből, ha folyékony állapotban van, pár csepp is elég egy-egy adaghoz. Apróbb pellet formában a gyermek nyelvére kell helyezni, így odaragad a nyelvéhez, és hamar szétolvad.

A gyógyszer, ha pasztilla- vagy tabletaformában található, törd porrá két tiszta papírlap között, vagy olvaszd fel egy kiskanál vízben, és gyerekednek így adj pár cseppet.

A homeopaták otthoni használatra a következő orvosságokat ajánlják:

Hiperaktív gyereknek, nyugtalan vagy könnyen irritálódó babáknak kamillát adj! Növekvő fogai miatti fájdalomra és hasgörcsök csillapítására is alkalmas. Használd, ha gyermeked sokat sír, vagy nagyon ingerlékeny és ideges.

• A nadragulya (népies nevén farkasbogyó) segítséget nyújt, mikor gyermeked arca kipirul, fejfájás gyötri, bágyadt, de nehezen alszik el, duzzadtak a mirigyei és magas láza van. Kanyaró ellen is hatásos, mivel segít a láz, kipirult arc és ajak csillapításában.

• Az Apis (apis mellifica) használható mandulagyulladás ellen, mikor a mandulák megdagadtak és pirosak, a gyereknek fájdalmat okoz evéskor, vagy ha meleg folyadékot iszik, és megkönnyebülést csak egy jégkocka szopogatása okoz. Alapvető orvosság a csalánkiütés kezelésére ott, ahol a bőr megduzzad, piros lesz, és hőre érzékenyé válik, allergiás tünetek is okozhatják ezeket.

• A Bryonia (földitök) alkalmas köhögés enyhítésére, főképpen ha a szárazköhögés erősödik, mikor a gyermek mozgásban van.

Mikor értesítsd az orvost?

Azonnal fordulj gyermekorvoshoz a következő esetekben:
• gyermeked még nincs két hónapos
• három hónapnál fiatalabb és lázas
• ha gyermeked láza negyven fok fölé kúszik
• nagyon nyugtalan és nem lehet csillapítani
• letargikus
• zavart, önkívületben van, vagy elveszti eszméletét
• merev a torka, fejfájás gyötri és nem tudja állával megérinteni mellkasát
• görcsösen vonaglik
• sír, mert egész testében fájdalomra panaszkodik
• nehezen lélegzik
• könnyen elveszti egyensúlyát vagy koordonáló készségét
• kiszárad
• kiütései vannak, melyek apró véraláfutásoknak néznek ki
• ha valamilyen mérget nyelt le.

Legjobb választások egyszerűbb betegségekre

• A kasvirág olyan növény, mely az immunredszer erősödését segíti. Specielisták „édesanya segítsége”-nek is nevezik ezt a növényt. Felhasználható teának vagy tinktúraként, legyőzi a hűlést és influenzát, ha a tünetek megjelenésekor használják.

• Gyermekek számára egyik legjobb gyógynövény a kamilla. Gyulladáscsökentő olajokat tartalmaz, szirmaiból olyan teát keszíthetsz, mely az idegrendszerre nyugtató hatású. Segíti az emésztést, és hatékony a babáknál fellépő hasgörcsök ellen. A belőle készített tea megnyugtathat egy ideges és nyughatatlan gyermeket. Kamillakivontaból készült olajat keverhetsz masszázsolajhoz, így csillapítva a fájó és duzzadt izomzatot. Evés előtt pár csepp segít az emésztésben.

Gyöngymenta (Nepeta cataria): megnyugtathatja az idegrendszert. Nagy segítséget nyújt fognövés miatti fájdalmakra, hasgörcsökre, kezdődő hűléskor, és segíti az emésztést. Evés előtt két csepp segít az emésztésben, lefekvés előtt egy csepp segít a könnyű alvásban.

• Az ökörfarkkóró (Verbascum spp.) felmelegített olaj formában hürgőgyulladást, vagy hűlés és influenza esetén fellépő fülgyulladásokat orvosolja. Gladstar megfigyelése alapján állítja, hogy 95%-ban használt az ökörfarkkóró és fokhagyma saját és mások gyermekeinél, kivételt tesznek azok az esetek, ahol sorozatos fertőzések vannak jelen, itt igen komoly a helyzet.

• A köménymag savtalanító hatású, savtalanítja gyomort és beleket, az emésztést is elősegíti. A köménymagtea jóízű, mely hasgörcsök, felpuffanások és emésztesi zavarokra hasznos.

Édesgyökér (Glycyrrhiza glabra): hörgőgyulladás, torokgyulladás, hűlés vagy az emésztőrendszer gyulladására használják. Tea vagy szirup formában használhatod, de adhatod gyermekeidnek, hogy megrágják.

Szilfa (Ulmus rubra): megszünteti a gyulladásokat. Hasznos az égési sérülésekre, torokgyulladásra, emésztési problémákra, hasmenésre és szorulásra. Amennyiben hűlés ellen akarod felhasználni, keverj össze egy kanál folyékony szilfát, egy kanál fahéjat és egy kanál mézet meleg vízben. Ha teát akarsz készíteni belőle, egy kanál szilfát fórázz le egy edényben.

Citromfű (Melissa officinalis) nyugtató, virusellenes és fertőtlenítő növény. Gyengébb nyugtatónak is használható. A citromfűtea nagyon ízletes, bármely napszakban fogyasztható egy kis méz és citrom keverékével, segít a stressz és nyugtalanság leküzdésben. Egyenlőképpen használj citromfüvet, zabot és kamillát, az így elkészített tea nagyon jót tesz az idegrendszernek.

• A csalán (Urtica dioca) ásványkincsekben gazdag, vitamindús növény, főleg vasban és kalciumban gazdag. Hatékony orvosság allergia, szénaláz ellen és jó fájdalomcsillapító.

Gyógynövények felhasználási módjai gyerekeknél

Babáknál ajánlott gyenge tea formájában adni a gyógynövényeket. Tinktúrát nagyobbacska gyermekeknél használj. A tinktúrák alkohollal vagy glicerinnel készülnek, amely az alkohol egyik mellékterméke. Oldd fel egy kis teában, vízben vagy üdítőben. A glicerin nem olyan jó oldószer, mint az alkohol, de édes és gyermekednek lehet, hogy ízleni fog.

Egy másik ötlet, hogy porként használd a gyógynövényeket vagy gyurj bombonokat belőlük. Ehhez használj mézet (egy évnél fiatalabb gyerekeknél ne használj mézet), juharszirupot, mogyoróvajat (ha gyermeked kétévesnél idősebb és nem allergiás a mogyoróra), vagy reszelt kókuszt. Készíts golyócskákat és tedd a hűtőbe!

Gyermekedet bevonhatod a gyógynövények világába, együtt nevelhetitek, leszedhetitek, és teát főzhettek belőle. A gyógynövények házkörüli használata egy életstílus, vélekedik Gladstar. A Földel való kapcsolat jelenlétét eredményezi. Mikor gyermekednek a gyógyövényekről mesélsz, lelkében mély kapcsolatot alakít ki ezekkel a növényekkel. Így tanulhatja meg, hogyan őrizze meg egészségét természetes orvosságokkal.

Recommended Posts

Start typing and press Enter to search