Geréb Ágnes házi orizetébol bírálta az otthon szülésrol szóló rendeletet

 In Közérdekű információk, hírek

Geréb Ágnest február 10-én négy otthon szüléses ügy miatt egyrendbeli, halált okozó, foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés, valamint egyrendbeli, maradandó fogyatékosságot okozó, foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés vétsége miatt másodfokon, jogerősen két év letöltendő fogházbüntetésre ítélték. Ezenfelül tíz évre eltiltották a szülész-nőgyógyászi és a szülésznői tevékenység gyakorlásától. Geréb Ágnes kegyelmet kért az államfőtől, beadványa szeptember 12-én érkezett meg Áder János államfőhöz. További ügyei miatt vádemelést javasolt a rendőrség, és az ügyészség be is nyújtotta vádiratát foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétsége, felbujtóként elkövetett közokirat-hamisítás bűntette és kuruzslás vétsége miatt. A szülész-nőgyógyász ezen ügyek miatt jelenleg is házi őrizetben van.
Geréb Ágnes a rendeletben legfőképpen azt kifogásolta, hogy az otthon szülést fizetőssé tették, s ezáltal bekövetkezik az, amit – állítása szerint – régóta valótlanul terjesztenek az otthon szülésről, hogy csak az szülhet ily módon, aki hajlandó és képes kifizetni “a szülés árát”.

Geréb Ágnes videoüzenetében azt mondta: arról, hogy a rendelet nem lett jó, nem a rendelet alkotói, hanem a tanácsadók tehetnek, akik figyelmen kívül hagyták azokat a nemzetközi statisztikákat, amelyek szerint az otthon szülés nem kevésbé biztonságos, mint a kórházi szülés. A szülész-nőgyógyász úgy véli, a rendeletet “átitatja az a törekvés”, hogy a bábáktól és az otthon szüléstől “megvédjék” az embereket. Geréb Ágnes szerint a rendelet azt sugallja, hogy az anyák nem tudják, mi a jó gyermeküknek, nem kompetensek a témában, csak az orvosok, a szülész-nőgyógyászok azok.

Nagy-Britanniában az elmúlt évtizedben 22 százalékkal nőtt a születések száma. Lesley Page bábaprofesszor, a Brit Királyi Bábakollégium elnöke a budapesti vitában kiemelte: a nők akkor vállalnak egynél több gyermeket, ha első terhességük, terhesgondozásuk ideje alatt megfelelően bántak velük, pozitív élményeik vannak. Felméréseik igazolták: a nők számára kiemelten fontos, hogy bevonják őket a terhesgondozás és a szülés során felmerülő döntésekbe, továbbá hogy jó kapcsolatuk legyen a szakemberekkel, a bábákkal – tette hozzá Lesley Page.

Horváth Ildikó, az Emberi Erőforrások Minisztériuma egészségügyi államtitkárságának főosztályvezetője arról beszélt, hogy a terhesgondozásról szóló jogszabályban komolyabb szerepet szánnának a bábáknak.

Görbicz Adria bába felhívta a figyelmet, hogy – anyagi okok miatt – az országban jelenleg összesen három bábának van működési engedélye, így neki sincs.

Csákány György, a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház osztályvezető főorvosa arra is kitért, hogy a szülésznők, a bábák és a védőnők önálló terhesgondozását nagyban akadályozza az, hogy nagy ellenállásba ütköznek a szakma részéről.

Csákány György megválaszolta azt is, hogy tapasztalatai szerint “miért nem szülnek a magyar nők”. Mint kifejtette: millió kifogást hall, zömében olyanoktól, akik első gyermeküket várják – így a korábbi szülésnél átélt traumatikus élmény ki van zárva -, a főorvos szerint a probléma az, hogy jelenleg a magyar társadalomban nincs kellő presztízse a szülésnek és az anyáknak.

 


MTI – 2012. szeptember 25.

Recommended Posts

Start typing and press Enter to search